Capital.ba

Radnici “Ratarstva” odustali od blokade puta, Kasipović obećao pomoć

09.06.2017. / 14:36

NOVA TOPOLA,  Bivši radnici “Ratarstva” iz Nove Topole danas nisu blokirali put Banjaluka – Gradiška, jer im je ministar pravde RS Anton Kasipović obećao da će u narednih desetak dana pokušati da riješi dugogodišnji stečajni problem u ovom preduzeću, saznaje portal CAPITAL.

Međutim, iako su danas prisustvovali sastanku sa radnicima “Ratarstva”, ni ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić, ali ni pravde Anton Kasipović nisu govorili o detaljima niti se javljali na telefonske pozive. Ipak, zvaničan dopis stigao je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u kojem stoji da je riječ o “konsultativnom sastanku na kojem je konstatovano da je predmet razgovora čisto pravne problematike”.

“Sljedeće sedmice biće održan sastanak na kojem će predstavnici Pravobranilaštva RS, stečajni upravnik i predstavnici Sekretarijata Ministarstva pravde i Ministarstva poljoprivrede pokušati iznaći rješenje za ovaj problem”, stoji u dopisu.

Rječitiji su bili radnici i predstavnici povjerilaca koji su za CAPITAL kazali da se tokom sastanka “sve svelo na priču „vidjećemo i pokušaćemo““.

„Govorili smo o nezakonitom vođenju stečajnog postupka, o prodaji zemlje i činjenici da novac nikada nije završio na računu „Ratarstva“, o samovolji stečajnog upravnika Dušana Kovačevića i sudije Midhe Vukalića, koji skupštinu povjerilaca nisu sazvali tri godine. Dostavili smo svu dokumentaciju, ali ne vjerujemo da će se išta riješiti. Sačekaćemo tih desetak dana koliko su nam tražili pa ćemo planirati naredne korake“, kazala je za CAPITAL smijenjeni predsjednik Odbora povjerilaca Koviljka Šokčević.

Kako je istakla, 230 radnika samo traži svoja prava i isplatu dugovanja od 1,5 miliona KM.

“Zemljište i imovinu preduzeća prodaju, ali ništa od toga ne završava na računu firme, već na računima pojedinaca“, kazala je Šokčević.

Premda je uredno pozvan još 30. maja, Kovačević se danas nije pojavio u zgradi Vlade RS, ali je zaključao krug „Ratarstva“ i nije dozvolio bivšim radnicima da se tu okupe.

Za situaciju u preduzeću prije nekoliko dana optužio je upravo predstavnike radnika i povjerilaca, ali i bivšeg stečajnog upravnika Slavka Vujančevića.

„Očigledna je manipulacija radnika i to rade Šokčevićeva i Vujančević. Sve što su mogli da pokradu, pokrali su u sedam godina Vujančevićevog upravljanja stečajnim postupkom. Napravili su štetu od oko četiri miliona KM. Postoje sve krivične prijave i presude suda gdje se vidi šta su radili. Ne dozvoljavam da mi neko prišiva njihovih sedam godina i njihova krivična djela. To što radnici tvrde je protivzakonito“, istakao je.

Dodao je da radnici ne mogu da budu namireni prije nego što se okončaju drugi prioritetni poslovi u stečajnom postupku, jer ne želi da radi mimo zakona.

Inače, stečajni postupak u „Ratarstvu“ traje devet godina, a okončanje agonije još se ne nazire zbog, po riječima Kovačevića, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, predugih sudskih sporova i činjenice da imovinu „Ratarstva“ niko ne želi da kupi.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Radnici “Ratarstva” odustali od blokade puta, Kasipović obećao pomoć

  1. Radnici "Ratarstvo" a.d. u stečaju

   G-dine Ministre Pravde, radnici Vam vjeruju, a i naši advokati.
   Samo zbog Vas nismo primjenjivali radikalnije mjere
   Molimo Vas da sa Ministrom poljoprivrede G-dinom Stevom Mirjanićem razmotrite
   sve pravne činjenice i učinite pomak u rješavanju ove agonije.
   Dušan Kovačević svojim izjavama kao Stečajni Upravnik dovodi u nedoumicu i Vas i nas.
   Pravobranilaštvo RS mora ubrzati sudske sporove vezano za zemjište, jer naši Sudovi su
   jako spori u rješavanju sudskih sporova.Pišite sve moguće urgencije, pa valjda i oni imaju neke zakonske rokove.
   Da su efikasniji ovaj stečaj ne bi trajao 9 godina.
   Poznato nam je da je stečaj komplikovan, ali ne baš toliko da traje 9 godina.
   2011 godine je rješenje stečaja bilo na dnevnom redu Vlade RS ,i neko je to skinuo sa dnevnog reda .Zašto, ne znamo.
   Isto rješenje je pozdravio i tadašnji Premijer Vlade G-din Milorad Dodik.
   Nadamo se pravdi, i da ponudite povoljno rješenje bar do 20.006.2017.godine.

  2. Šokčević Koviljka

   Šta ovo đubre od stečajnog upravnika Dušan Kovačević spominje da smo napravili štetu od 4 miliona. Đubre od čovjeka, pa ti si taj što praviš štetu povjeriocima a u korist pojedinca, od koga imaš najvjerovatnije ti koristi. Iz Hrvatske si došao bez ičega a sad si milioner. To se poštenim radom ne može zaraditi ma šta radio. Jadniče od čovjeka, svi te pljuju samo te naše institucije hvale. Ali šta se tu može, takva nam je Republika Srpska, puna korumpirane vlasti. Sreća što je odlazak na onaj svijet isti i za sirotinju i za bogate.

  3. Šokčević Koviljka

   Lopove DUŠANE KOVAČEVIĆU, zajedno sa sudiom Mitho ste me smjenili, sa mjesta Predsjednika Odbora povjerilaca iz razloga što nisam htjela da pristajem na vaše sumnjive poslove. Da zvala sam SAVIĆ COMPANI, ali prije licitacije, da ne ulaze u kupovinu dok se odnosi sa HIPO bankom ne završe. Ti si Kovačeviću rekao da pare od prodaje Mehaničke radione idu HIPO banci, što smo mi bili ogorčeni, jer banka se je naplatilia. Poravnanje što ti lopove tvrdiš da je potpisano od strane gospodina Vujančević Slavka, nikad nije potpisano, ti si ga lažirao zajedno sa sudijom Gajićem, lažeš da ti se je Savić COMPANI pismeno obratio, jer sam zvala, ja ništa loše nisam rekla. Prevario si i Sudije i sudove svojim lažima. Kakve su sudije koje donose rješenja a ne saslušanju drugu stranu već samo stranu lopova i prevaranta. Da li sam ja kriva kao predsjednik Odbora povjerilaca što sam od sudije i tebe tražila Skupštinu povjerilaca, ne samo ja već i članovi a vi za 3 godine niste održali ni jednu Skupštinu povjerilaca. Da li sam kriva što smo sve što je komplikovano i sumnjivo rekli da ide na Skupštinu. Da li sam ja kriva što sam tražila Skupštinu da se imenuje član Odbora iz Elektroprivrede jer dvije godine čeka skupštinu da se imenuje jer je predhodni član otišao u drugu firmu. Da li sam ja kriva što tražim da se poljoprivredno zemljište koje je na Ratarstvu prije stečaja uvrsti u stečajnu masu. Da li sam kriva što kažem da se moraju u sumnjivim predmetima iscrpiti sva pravna sredstva, a ti nećeš jer ti je važniji interes pojedinca nego povjeriocima ovom slučaju radnici. Svaki pošten sudija i stečajni upravnik bi ovakvog člana nagradio jer se bori i čuva stečajnu masu, ali vama to ne treba vi imate svoje nekakve računice. Gospodo i nad vama ima neko ne mislim OVDJE u Republici Srpskoj, tražit će mo pravdu van Republike Srpske, ali taj bezobrazno, lopovluk i drskost ne možemo i nećemo tek tako pustiti. Sad ću biti još opasnija i aktivnija da bi naplatili svoja potraživanja a ne oni koji nemaju zakonsku osnovu, već im dodeljuju korumpirane sudije. KOVAČEVIĆU HAJDE NA POLIGRAF DA IDEMO: JA, VI, SUDIJA MITHO I VUJANČEVIĆ SLAVKO, PA DA VIDIMO KOLIKO JE KO DOBIO PARA U DŽEP. KOLIKO JE KO KRIMINALA NAPRAVIO, I KO JE SVE DIPLOME KUPIO. IZAĐITE NA MEJDAN GOSPODO POŠTENA ŠTO TVRDITE DA SMO JA I VUJANČEVIĆ OŠTETILI POVJERIOCE ZA 4 MILION. MI SPREMNI ZA POLIGRAF, ODNOSNO STOLICU ISTINE O ČEKAMO POZIV.

  4. BIVŠI DRUGAR POLICAJAC

   DULE, DRUGARU IZAĐI NA RING AKO IMAŠ M…

  5. Šokčević Koviljka

   Mene će neznalice, lopovi KUPITIH DIPLOMA, osuđivati da sam uništila preduzeće za 4 miliona. Vidim a i znam da nitkova nema ko presuditi jer kad sudije Višeg suda presudu u korist Kovačevića, Vukelića koji su im sve lažno i falcifikovano dostavili, a drugu stranu ne čuti, time dokazuju da su svi u istom koju. MOJ NARODE, NEMA VIŠE ONIH NEKADAŠNJIH SUDIJA, KAD SU PRESUDE DONOSILI SAMO PO PRAVDI, I NIKO NA NJIH NIJE MOGAO UTICATI. Tad tačno si znao ako si u pravu dobit ćeš spor a ako nisi nećeš. SAD SUDIJE GLEDAJU KOSI, ŠTA SI, SVAK NA NJIH MOŽE UTICATI, ČAST IZUZETCIMA ALI IH JE VRLO MALO I NE MOGU DOĆI DO IZRAŽAJA OD OVIH KORUMPIRANIH.

  6. ZORICA NOVA TOPOLA

   Gdine Asmire Koričiću, Predsjedniče Privrednog Suda u Banjaluci, sad Vam se obraćama putem komentara:
   Zašto ne priznate da ste u razgovoru sa Predsjednikom tad još nije bila smjenjena
   Odbora Povjerilaca u “Ratarstvu”a.d.u stečaju Koviljkom Šokčević, Zoricom Balaban
   predstavnikom radnika kojima su priznata potraživanja u ovom stečajnom postupku,
   radnikom povjeriocem Draganom Paukovićem i Borom Bakićem rekli kada ste pregledali naše dokumente i zemljišne knjige ovako rekli:
   Zašto ovo upisano zemljište 1/1 na “Ratarstvo” a.d.nije uvedeno u stečajnu masu.
   Rekli smo nije vdao Stečajni Sudija Midho Vukalić.
   Zorica Balaban Vas je pitala kako Pravobranilaštvo RS MOŽE STAVITI VETO
   RASPOLAGANJA STEČAJNOM MASOM, A VI STE REKLI KAKO VETO?
   Rekla sam zabranu , a Vi ste odgovorili “To su neki viši interesi u pitanju”
   Predali Vam zahtjeve za smjenu Stečajnog Sudije Midhe Vukalića i Stečajnog Upravnika Dušana Kovačevića
   Šta ste poduzeli, još mi kažete da niste ovo navedeno gore rekli.
   Ja ne lažem niti bi se usudila reći tavo nešto a da lažem a Vi sjedite preko puta puna na sastanku u prostorijama Ministarstva Pravde pred jednim Ministrom Pravde kakav je Anton Kasipović, čiji me autoritet i rad oduševljava.
   Za njega nikad čula ružnu niti pogrdnu riječ.Prfoesionalac u svom poslu svaka čast.
   A Vi se usuđujete da kažete da to nije istina.
   Sram Vas bilo.
   Ako niste spremni da obavljate ovu funkciju na način kako trebate, jer ste Krivičnu prijavu od strane naših advokata na rad Stečajnog Sudije i Stečajnog Upravnika vratili
   G-dinu Stečajnom Sudiji da sam sebi sudi, onda šta reći.

  7. Radnici "Ratarstvo" a.d. u stečaju

   Kako Dušane Kovačeviću objavljuješ da su Šokčevićeva i Vujančević oštetili stečajnu
   masu za 4.000,000 KM
   Imaš li dokaze, belentaš ciframa i bacaš buvu, a to i jeste tvoj način rada.
   Kako je to urađeno pod okriljem Stečajnog Sudije Midhe Vukalića koji nadzire rad
   Stečajnog Upravnika.
   Stečajni Sudija je smjenio Predsjednika Odbora Povjerilaca, ali ona i dalje ostaje član
   dok se ne zakaže Skupština povjerilaca.
   A ti ćeš ovo dobro morati potkrepiti argumentima , kao i potpis Sudskog poravnanja vezano za Hypo banku, objavljenu licitaciju nepokretne imovine stečajnog dužnika “Ratarsvo” a.d. u stečaju Nova Topola , bez Odbora Povjerilaca.
   Na koje se ti Odbore i Skupštine kao i ročišta pozivaš?
   Da to nije za vrijeme Slavka Vujančevića koga nazivaš kriminalcem, a on i dalje radi i nije u zatvoru i nikad neće biti.
   Pazi , ono što želiš njemu da ne bude tebi.

  8. Šokčević Koviljka

   Jedino u Vladi smo cjenili Ministra Kasipovića i Ministarku Golićku. Juče nas je gospodin Kasipović, Ministar pravde, iznenadio i razočarao na Narodnoj skupštini, sa predloženim Zakonima. Opet se debelo štite kriminalci, čak ih ne smiješ ni javno prozvati. Znači, narode moj svi od nas mogu raditi šta hoće, kao što su i radili, samo će sad ovim Zakonom biti zaštićeni.

  9. Šokčević Koviljka

   Kako lako obeća Ministar Kasipović, tako nas i lako slaga. Sve je to isto Ministarstvo poljoprivrede prebacuje Ministarstvu pravde i tako u krug.