Capital.ba

Radnici “Panafleksa” rješenje vide u stečaju

24.06.2014. / 16:04

panafleksBIJELJINA, Radnici bijeljinskog preduzeća “Panafleks”, njih 39, dogovorili su danas sa predstavnicima regionalnog, granskog i Saveza sindikata Republike Srpske da radi namirenja dugova poslodavca prema njima preduzeće ide u stečaj.

“U problem `Panafleksa` moraju se uključiti svi u državi koji mogu pomoći da se razriješi situacija u kojoj su se našli radnici”, rekao je novinarima predsjednik Regionalnog sindikata Bijeljina Nebojša Andrić.

Na sastanku, kojem nije prisustvovao većinski vlasnik, zaključeno je da će u Komisiju za popis imovine firme ući i tri radnika koji će pomoći da sve mašine budu kompletirane i popisane. Većinski vlasnik “Panafleksa” je Vojin Mitrović.

Zaključeno je da predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pokuša da dogovori da radnicima bar na mjesec dana budu ovjerene knjižice.

“Od sredstava prodate imovine, koja na licitaciju ide 14. jula, pokušaće se dio radnika namiriti u povezivanju staža”, naveo je Andrić još jedan od zaključaka današnjeg sastanka.

On je rekao da je dogovoreno da će predsjednik Saveza sindikata preduzeti sve kako bi organi sistema koji su, kako je ocijenio, u ovom slučaju zatajili, preuzeli na sebe dio odgovornosti.

Predsjednik Sindikata “Panafleksa” Boško Savić rekao je da većinski vlasnik koji se nije pojavio na sastanku, a uredno je pozvan, “već dugo sa radnicima radi šta hoće”.

“Podnijeli smo zahtjev za stečaj, jer drugo rješenje nemamo. Najvažnije je ovim ljudima da povežu radni staž. Sad je slučaj na sudu i treba odrediti pokretanje stečaja”, rekao je Savić i istakao da postoje obećanja direktora Poreske uprave Bijeljina Dušana Vulovića da će “okružiti fabriku kako niko ne bi mogao da radi”.

Savić je naveo da su sva potraživanja radnika veća od 700.000 KM. “Jedina nada nam je da što prije krene stečajni postupak kako bismo povezali staž, te da na Birou ostvarimo svoja prava”, rekao je Savić.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije Tane Peulić rekao je da nisu urodili plodom dosadašnji pokušaji i zajednički napori kako bi se očuvala radna mjesta ovim ljudima.

On je podsjetio da je ranije dogovoreno da, ako poslodavac 39 radnika proglašava tehnološkim viškom, u roku od 20 dana vlasnik kapitala sačini prijedlog kako da uplati sve obaveze za zaposlene radnike prije njihovog odlaska iz preduzeća.

“To se nije desilo i obaviješteni smo da on više ne želi da učestvuje u ovom radu”, rekao je Peulić.

Prema njegovim riječima, s obzirom da većinski vlasnik nije prisustvovao sastanku, te da njegovog stava nema, dogovoreno je kao zajednički stav radnika i predstavnika Sindikata da bude pokrenut stečajni postupak u kome radnici jedino mogu riješiti svoje statusno pitanje.

Peulić je pozvao radnike da se samovoljno ne odjavljuju iz Poreske uprave, jer bi izgubili sva svoja prava. Poreska uprava je, prema njegovim informacijama, odbila prijedlog vlasnika da se radničke knjižice zaključe dok ne budu uplaćene obaveze prema njima.

“Kada se, pak, otvori stečajni postupak svi radnici odlaze na Biro i ostvaruju svoja zakonska prava – povezan radni staž, imaju socijalno i zdravstveno osiguranje, a imaće i obeštećenje od devet zagarantovanih plata u prvom isplatnom redu”, rekao je Peulić i dodao da će stečajni postupak, ukoliko ne bude moglo na drugi način, finansirati Savez sindikata Srpske.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić ocijenila je da kompletan sistem ne funkcioniše, te da je, kako je rekla, drugačije ne bi se dogodio ovako komplikovan slučaj kao što je “Panafleks”.

“Vlasnik preduzeća `bagateliše` radnicima i svima nama”, rekla je Mišićeva, navodeći da ostaju dvije mogućnosti – da Poreska uprava u Bijeljini “opaše” firmu kako ne bi došlo do otuđenja imovine, te da izvrši popis imovine kako bi se znao sljedeći korak.

Direktor Poreske uprave Područnog centra Bijeljina Dušan Vulović rekao je novinarima da je dug “Panafleksa” na današnji dan, na ime neizmirenih obaveza, 415.000 KM, a dug datira od 2012. godine. “Osnovni dug je 303.000 KM, ostalo su zatezne kamate i troškovi postupka”, rekao je Vulović.

Poreska uprava je preuzela sve mjere i mehanizme – od blokade žiro računa, upisa zakonske hipoteke na nekretninama, a trenutno radnici Poreske uprave vrše popis imovine mašina, materijala i repromaterijala s ciljem naplate dospjelog duga.

“Nećemo stati na ovome, postoji mogućnost da blokiramo i cijelu firmu, a sve s ciljem naplate duga i povezivanja radnog staža radnika”, rekao je Vulović. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!