Capital.ba

Putin: Arktik je naš zlatni rudnik

13.04.2012. / 11:13

MOSKVA, Novi uslovi za realizaciju energetskih projekata na Arktiku omogućiće da se privuče oko 500 milijardi dolara direktnih investicija, kaže premijer Rusije Vladimir Putin.

Investicije će biti u sektoru nafte i prirodnog gasa u periodu od 30 godina kako bi se iskoristio puni energetski potencijal zemlje uz pomoć stranog iskustva i stručnosti, kazao je premijer Rusije.
Putin je iznio novi i za biznis uglavnom povoljni energetski program čije će sprovođenje biti od ključnog značaja za uspjeh njegovog trećeg mandata na funkciji predsjednika Rusije.
“Takve ozbiljne investicije treba da doprinesu modernizaciji domaćeg energetskog sektora i ekonomije u cjelini, da pruže podstrek razvoju naših regiona, uključujući Sibir, daleki istok, ruski sjever”, rekao je Putin.

On je podsjetio da je, po procjeni stručnjaka, uključujući inostrane, u Rusiji koncentrisana četvrtina potencijalnih svjetskih rezervi nafte i gasa, od kojih se više od 70 odsto nalazi na morskom dnu.

Putin je ta podmorska nalazišta, prije svega na Arktiku, nazvao “strateškom rezervom za 21. vijek”, čijem korišćenju treba “pristupiti odgovorno, brižljivo, uz poštovanje najviših ekoloških standarda”, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Naš zadatak u dugoročnoj perspektivi je da osiguramo liderstvo Rusije na svjetskim energetskim tržištima, da garantujemo rastuće potrebe nacionalne ekonomije u nafti i gasu i da učvrstimo naše pozicije na svjetskom tržištu”, rekao je Putin.

On je podsjetio da je u toku realizacija projekata u regionu Sahalina, da se sprovode geološka istraživanja u vodama Crnog, Karskog i Barencovog mora i da je takođe otpočeo rad Arktički centar koji treba da osigura naučnoistraživačku podršku ruskim projektima.

Osvajanje podmorskih nalazišta omogućiće otvaranje do 400.000 novih radnih mjesta, rekao je Putin i dodao da početak realizacije tih projekata znači i početak formiranja “nove visokotehološke grane svjetske klase i svjetskih razmjera” u Rusiji.

Vlada Rusije kontroliše ogromne pojase nalazišta na Arktiku, čiji razvoj zahtjeva stručnost i tehnologiju koje trenutno nedostaju državnim naftnim i gasnim kompanijama, kao što su Rosnjeft i Gasprom.

Rosnjeft je prošle godine potpisao sporazum o razvoju tri naftna polja u Karskom moru sa američkim džinom EksonMobil koji od tada lobira za smanjenje izvoznih carina koje bi opravdalo ogromne troškove za razvoj tih polja.

Putin je obećao da će ukinuti plaćanje svih izvoznih carina na naftu i gas sa novih polja za sljedećih 15 godina. On je jasno predočio da namjerava da dovede nove velike zapadne kompanije na Arktik i da takođe ublaži propise kako bi privatne ruske kompanije mogle da konkurišu moćnim državnim firmama u osvajanju Arktika.
“Očekujemo da najveće svjetske korporacije budu partneri našim ruskim kompanijama u osvajanju podmorskih nalazišta” ukazao je Putin, ne navodeći ime bilo koje zapadne firme.

Analitičari ukazuju da osvajanje ruskih arktičkih nalazišta znatno zaostaje zbog toga što Gasprom razvija druge velike projekte, dok se Rosnjeft smatra jednom od najneefikasnijih naftnih firmi u Rusiji.

Putin je nagovijestio da su već na dnevnom redu promjene važećih propisa.

“Već sam zatražio od članova vlade da razmisle o načinima za efikasnije uključenje ruskih kompanija u te projekte”, rekao je Putin.

Direktori vodećih ruskih privatnih energetskih kompanija su nedavno poslali pismo Putinu sa zahtjevom za veći pristup podmorskim nalazištima.

Ruske privatne kompanije s velikim rezervama gotovine , kao što su Lukoil i TNK-BP, zahtijevaju pravo da konkurišu Rosnjeftu i Gaspromu u sporazumima za razvoj podmorskih nalazišta. Sve privatne kompanije, kako ruske, tako i strane, sada moraju da se udruže ili sa Gaspromom ili sa Rosnjeftom i da dozvole da te državne firme kontrolišu najmanje 50 odsto bilo kog podmorskog projekta, podsjetila je agencija AFP.  Tanjug

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!