Capital.ba

PURS tužila “S&T Serbia” za 6,6 miliona KM

29.10.2018. / 16:24

– Beogradska firma uzvratila kontratužbom
– Do spora došlo zbog neizvršenja ugovora o implementaciji softverskih licenci

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske sudskim putem pokušava da naplati 6,6 miliona KM od beogradske firme “S&T Serbia” zbog neizvršenja ugovora o implementaciji softverskih licenci, a ova firma je uzvratila kontratužbom.

U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci za danas je bilo zakazano pripremno ročište po tužbi Poreske uprave RS, ali je ono odloženo za 6. decembar.

Poreska uprava je tužbu podnijela 19. oktobra prošle godine s ciljem naknade štete zbog neispunjenja ugovora o implementaciji softverskih licenci za integrisani informacioni sistem PURS od 18. juna 2012. godine i aneksa ugovora od 17. decembra 2012.

U sudu su za CAPITAL rekli da Poreska uprava potražuje 6,1 miliona KM na ime naknade štete zbog neispunjenja ugovora i 491.440 KM na ime duga.

Tuženi je prilikom davanja odgovora na tužbu podnio i protivtužbeni zahtjev protiv tužitelja, smatrajući da mu duguje 491.440 KM za izvršene i fakturisane radove“, naveli su u sudu.

I u Poreskoj upravi RS su potvrdili da su tužili “S&T Serbia” zbog neizvršenja ugovora o implementaciji softverskih licenci koji je zaključen polovinom 2012. godine, a čiji period realizacije je istekao 16. septembra 2016.

U PURS su ranije rekli da je ugovor za uslugu implementacije licenci sa ovom beogradskom firmom bio vrijedan 4,68 miliona KM bez PDV-a, te da joj je po tom ugovoru isplaćeno 2, 29 miliona KM bez PDV-a.

Ovaj ugovor zauzimao je značajno mjesto i u revizorskim izvještajima Poreske uprave. Tako je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u revizorskom izvještaju PURS za prošlu godinu navela da je zapisnikom o izvršenju usluga implementacije licenciranog softvera za integrisani informacioni sistem konstatovano da je u ugovorenom periodu implementiran dio poslovnih procesa iz prve faze koji čini 534 od ukupno 813 testnih scenarija, kao i da implementacija procesa iz druge i treće faze nije započeta.

Revizori su naveli i da je nakon isteka ugovora pokrenut pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja sa „S&T Serbia“ s ciljem završetka implementacije svih poslovnih procesa, koji je poništen.

„Krajem 2017. godine pokrenut je sudski spor u kojem obje ugovorne strane uzajamno traže naknadu štete koju su pretrpjele zbog nerealizacije ugovora“, navedeno je u izvještaju.

Poreska uprava je u 2017. godini potpisala ugovor vrijedan 7,1 miliona KM  bez PDV-a za nastavak implementacije integrisanog informacionog sisitema sa konzorcijumom firmi „Sirius 2010“ Banjaluka, „Prointer ITSS“ Banjaluka i „Prointer ITSS“ Beograd. Ovaj ugovor, kako su ranije rekli u PURS, pored neimplementiranih funkcionalnosti iz prethodnog ugovora je obuhvatio i nove funkcionalnosti, kao što je implementacija jedinstvenog sistema za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa i fiskalnog registra nepokretnosti, što je uticalo na rast prvobitne cijene projekta.

U revizorskom izvještaju PURS za prošlu godinu je navedeno da je od početka realizacije projekta, odnosno od 2012. godine do kraja prošle godine u implementaciju informacionog sisetam i licenciranje uloženo 9,98 miliona KM, najmanje 111.051 KM za obuku kadrova, 3,6 miliona KM za usluge održavanja i reaktivacije održavanja SAP i NON SAP isporučenih licenci i 221.013 KM za uslugu revizije i nadzora Integrisanog informacionog sistema.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!