Capital.ba

PURS: Nastavljen pozitivan trend u naplati prihoda

08.12.2019. / 16:30

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske je u 11 mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila ukupno 2,28 milijardi KM, što je za oko 48 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

PURS

Ovi podaci pokazuju da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda, saopšteno je iz Porske uprave Republike Srpske.

Direktni porezi su u tom periodu naplaćeni u iznosu od 437,2 miliona KM, što je za pet odsto manje nego u istom periodu prošle godine, a najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 173,2 miliona KM ili 40,3 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine.

Razlog manje naplate ovog prihoda nalazi se u činjenici da je Vlada Srpske u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u Srpskoj“, pojašnjavaju iz Poreske uprave.

Porez na dobit je u 11 mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 222,7 miliona KM, što je za 15,4 miliona KM ili sedam odsto više nego u istom periodu prethodne godine, a kada je riječ o porezu na nepokretnosti, naplata je iznosila 26 miliona KM, što je za jedan odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Doprinosi su u periodu januar-novembar ove godine naplaćeni u iznosu od 1,43 milijarde KM, što je za 53,1 milion KM ili četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Za Fond PIO naplaćeno je 809,5 miliona KM ili 27,1 milion KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 513,4 miliona KM što je više za 22,2 miliona KM u odnosu na uporedni period.

Osim toga, rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite i doprinosa za Zavod za zapošljavanje, od po četiri odsto.

Kod ostalih javnih prihoda, u 11 mjeseci ove godine ostvarena je naplata od 395,8 miliona KM, što je za 24,4 milion KM ili sedam odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Takse i naknade naplaćene su u iznosu od 234,9 miliona KM ili 15 miliona KM više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno 38,7 miliona KM ili 53 odsto više nego u uporednom periodu.

Kazne su naplaćene u iznosu od 20,8 miliona KM ili 20 odsto više, dok su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 61,6 miliona KM, što je za 4,7 miliona KM manje nego u uporednom periodu prošle godine.

Razlog manje naplate ostalih prihoda je manja naplata po osnovu prihoda od dividende i udjela u profitu u javnim preduzećima i finansijskim institucijama“, pojašnjava se u saopštenju.

Poreska uprava Republike Srpske izrazila je zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i poziva sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim doprinesu jačanju Srpske i njene ekonomije.

Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: PURS: Nastavljen pozitivan trend u naplati prihoda

 1. Nebojsa

  Sretna Nova Godina Prointeru i novih 3.5 miliona KM od Poreske uprave Republike Srpske.
  Dodjela objavljena: 10.01.2020.
  Dodjela tendera – Nabavka projektnih usluga implementacije integrisanog informacionog sistema i rektivaicije i održavanja licenci za integrisani informacioni sistem
  Oglašavač: Poreska uprava Republike Srpske
  Izvor: Portal javnih nabavki BiH
  OBAVJEŠTENJE O DODJELI UGOVORA
  221-4-2-7-5-1/20
  III 1. Vrsta postupka
  Pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci
  IV 1.a. Broj članova grupe ponudjača
  2
  1INFORMACIONI INŽINJERING “SIRIUS
  4402692070009 Banja Luka
  2PROINTER ITSS DOO
  4403865130009 Banja Luka
  Bosna i Hercegovina

  IV 2.a. Konačna ukupna vrijednost ugovora/okvirnog sporazma bez PDV-a u KM 2.977.708,00