Capital.ba

Propala istraga i suđenje Litvancima za kriminal u Balkan Investment banci

24.09.2021. / 11:46

– Domaći saučesnici sklopili sporazume sa tužilaštvom, priznali krivicu i dobili uslovne kazne

BANJALUKA – Državljanima Litvanije, protiv kojih je prije četiri godine podignuta optužnica za kriminal u Balkan Investment Banci, koji se procjenjuje na desetine miliona maraka, suđenje još nije ni počelo, niti su im uručeni pozivi za pretres.

suđenje

Foto: Capital

Republičko javno tužilaštvo podiglo je oktobru 2017. godine optužnicu protiv 23 osobe zbog sumnje da su kao pripadnici zločinačkog udruženja na čelu sa bivšim direktorom “Balkan Investment Banke” Edvinasom Navickasom i pojedinačno kršili zakon i na taj način drugim pravnim licima pribavili značajnu imovinsku korist, a na štetu „Balkan Investment Banke“.

Iako je prošlo četiri godine, Litvancima suđenje još nije ni počelo, dok su većini optuženih državljana RS izrečene uglavnom uslovne zatvorske kazne od nekoliko mjeseci do godinu dana.

„Pozivi za pretrese državljanima Litvanije se vrše putem međunarodne pravne pomoći, zamolnicom koja se upućuje putem Ministarstva pravde RS i Ministarstva pravde BiH, dok Republika Litvanija optuženima uručuje pozive. Do danas, optuženim državljanima Litvanije nije uručen poziv preko nadležnih institucija pa se oni i nisu mogu odazvati na glavni pretres“, rekli su za CAPITAL u Okružnom sudu RS.

Dodali su i da je Zakonom o krivičnom postupku RS propisano da se optuženom ne može suditi u odsustvu.

Kada su u pitanju optuženi državljani RS, odnosno BiH, u sudu su rekli da su donesene pravosnažne presude, tako da je u toku postupak protiv samo jednog optuženog lica državljanina RS.

Bogati ponovo mogu otkupiti zatvorsku kaznu

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske od ove godine osuđeni na zatvorsku kaznu do godinu dana opet imaju mogućnost tu kaznu otkupiti. Oni mogu podnijeti zahtjev sudovima koji su donijeli prvostepenu presudu te platiti 50 KM za svaki dan zatvora ako im sud to odobri.

Takva mogućnost postojala je u Republici Srpskoj i ranije, ali je ukinuta sredinom 2017. godine, usvajanjem novog krivičnog zakona RS. Za razliku od Federacije BiH dan zatvora u RS se može duplo jeftinije otkupiti. U RS je određen iznos od 50 KM za dan zatvora, u Federaciji BiH i Brčko distriktu 100 KM, dok na nivou BiH uz 100 KM po danu zatvora sud može odrediti i manju kaznu, u zavisnosti od materijalne situacije osuđenika. Takođe, ovu pogodnost na državnom nivou ne mogu ostvariti osuđeni za terorizam, dok na nivou RS i FBiH nije ograničena vrstom djela.

Optuženi državljani BiH priznali krivicu

U Republičkom javnom tužilaštvu su istakli da je, s obzirom na to da je dolazak državljana Litvanije pred sud neizvjestan, posebno uzimajući u obzir i pandemiju korona virusa, postupak razdvojen.

„Optuženi Kecman Gorana, Žmirić Ismar, Jeličić Nada, Granulić Vinka, Petrović Vladimir, Karanović Bojan, Pančić Branko, Čomić Mirjana i Granulić Milorad sa republičkim javnim tužiocem zaključili su sporazume o priznanju krivice. Sporazumi su prihvaćeni od strane suda i njima su izrečene presude“, kazali su za CAPITAL u Tužilaštvu.

Većina njih osuđena je na godinu dana uslovnog zatvora i novčane kazne.

Takva kazna izrečena je Ismaru Žmiriću, Nadi Jeličić, Vinki Granulić, Bojanu Karanoviću, Branku Pančiću.

Gorani Kecman izrčena je uslovna kazna od šest mjeseci zatvora i novčana kazna, a Vladimiru Petroviću uslovna kazna od četiri mjeseca i novčana kazna.

Granulić Miloradu izrečena je kazna zatvora od šest mjeseci i novčana kazna, dok je Mrijana Čomić osuđena na pet mjeseci zatvora i novčanu kaznu.

Republičko javno tužilaštvo podiglo je 2017. godine optužnicu protiv 23 osobe zbog sumnje da su kao pripadnici zločinačkog udruženja na čelu sa bivšim direktorom “Balkan Investment Banke” Edvinasom Navickasom  i pojedinačno grubo kršili zakon i na taj način drugim pravnim licima pribavili značajnu imovinsku korist, a na štetu „Balkan Investment Banke“.

Optužnica ih tereti da su od  početka 2008. godine do polovine 2013. kao pripadnici zločinačkog udruženja kojim je rukovodio Edvinas Navickas i pojedinačno u više navrata prekršili zakon i pravila poslovanja te na taj način drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist, a na štetu “Balkan Investment Banke”, sada “Banke Srpske” u stečaju.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!