Capital.ba

Problematični računi za telefone i korištenje službenih vozila

21.08.2018. / 7:45

SARAJEVO, Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je slabosti u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice kada je riječ o izdacima u prošloj godini za telefonske i poštanske usluge, te službena vozila. 


Revizijom je ustanovljeno da su ostvareni izdaci za telefonske i poštanske usluge zaključno sa 31. decembrom prošle godine iznosili 64.907 KM, od čega 32.994 KM za fiksne i 21.226 KM za mobilne telefone.

Korištenje fiksnih i mobilnih telefona definisano je internim pravilnicima, ali su uvidom u pojedine račune fiksnih telefona primijećena stalna prekoračenja izdataka za korištenje fiksnih telefona u pojedinim sektorima u sastavu Ministarstva, za koja korisnicima nisu umanjivane plate.

Kancelarija za reviziju institucija BiH izdala je preporuku Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice da se treba pridržavati odredbi definisanih internim aktom prilikom kontrole i obračuna fiksnih i mobilnih telefona.

Analizom pojedinih izdataka za mobilne telefone uočeno je da je pretežno sva prekoračenja odobrenih limita prilikom putovanja u inostranstvo odlukom odobrila ministar za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Kod pojedinih korisnika su uočene i dopune ultra kredita za koje nisu vršene
obustave na platama korisnika.

Revizori smatraju da iako je internim pravilnikom, u izuzetnim slučajevima, omogućeno odobravanje prekoračenja troškova mobilnih telefona korisnicima, ubuduće treba više analizirati opravdanost toga u svrhu namjenske potrošnje budžetskih sredstava.

U toku godine izvršena je nabavka dva mobilna telefona iz donatorskih sredstava – za rukovodioca Agencije za ravnopravnost polova BiH i za koordinatora projekta angažovanog po ugovoru o djelu – u vrijednosti od 2.600 KM.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u prošloj godini raspolagalo je sa devet službenih vozila za redovne aktivnosti, umjesto sedam koliko je propisano pravilnikom Savjeta ministara, te devet specijalizovanih vozila.

Revizija je izdala prepouruku da Ministarstvo uskladi broj službenih vozila sa Pravilnikom Savjeta ministara o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Analizom pojedinih naloga za vozila, primijećeno je evidentiranje “loko” vožnje za više od 100 kilometara dnevno.

Na određenim nalozima službenih vozila revizori su konstatovali upisivanje nerealne udaljenosti između gradova u BiH, a koje su, prema stvarnim pokazateljima, dosta manje, zbog čega su, s ciljem transparentnog upravljanja odobrenim sredstvima preporučili da se na putnim nalozima službenih vozila pravovremeno obezbijede jasne i precizne evidencije. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!