Capital.ba

Probijeni svi rokovi za izgradnju TE „Ugljevik 3“

19.06.2017. / 14:44

– Pregovori sa kineskom kompanijom o izgradnji TE nisu uspjeli
–  Ministarstvo: Niske cijene struje značajno usporile projekat
– Majstorović: Pregovaramo sa više kompanija

BANJALUKA, Ruska kompanija “Comsar Energy” još nije počela gradnju Termoelektrane “Ugljevik 3”, iako je, prema ranijim najavama, ona još krajem prošle godine trebalo da počne sa proizvodnjom električne energije.

„Comsar Energy RS“, u vlasništvu firme „Comsar Energy Limited“ ruskog milijardera Rašida Serdarova ima problema sa pronalaskom izvođača koji bi trebalo da izgradi termoelektranu po sistemu „ključ u ruke“ s obzirom na to da pregovori sa kineskom kompanijom koja je trebalo da gradi TE nisu uspjeli.

„U toku 2016. godine, u cilju zatvaranja finansijske konstrukcije, najveće aktivnosti su se odnosile na pregovore sa strateškim partnerima i potencijalnim kupcima električne energije. Složena situacija na finansijskim tržištima, kao i niske cijene električne energije u Evropi su značajno usporile aktivnosti na realizaciji projekta“, navodi se u odgovoru Ministarstva industrije energetike i rudarstva RS na pitanje narodnog poslanika Adama Šukala u kojoj je fazi izgradnja TE „Ugljevik 3“.

U Ministarstvu su naveli da je „Comsar Energy RS“ kao nosilac koncesije za izgradnju TE „Ugljevik 3“ u proteklom periodu proveo niz aktivnosti u vezi sa  izradom različitih studija i pribavljanju neophodnih dozvola i sertifikata.

„Za izgradnju termoelektrane pribavljena je ekološka dozvola i djelimično odobrenje za gradnju druge i četvrte faze. U 2015. godini obezbijeđen je sertifikat o priključku termoelektrane „Ugljevik 3“ od Nezavisnog operatora sistema BiH, a sprovode se dalje aktivnosti na izradi ostale dokumentacije, prvenstveno rudarskih projekata“, kazali su u Ministarstvu.

Dodali su da su prema planu za 2017. godinu predviđene aktivnosti na rješavanju preostalih imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanju dozvola za ostale faze izgradnje.

Majstorović: Termoelektrana će biti izgrađena

Predstavnik firme „Comsar energy RS“ Siniša Majstorović, međutim, tvrdi da problema nema i da je gradnja počela samim tim što su počeli pripremni radovi.

„Gradnja je počela čim smo dobili građevinsku dozvolu i koncesiju. Mi planiramo izgradnju eleketrane. To je ogromna investicija, najveća na našim prostorima i radimo na njenom nastavku. Imamo koncesiju i građevinsku dozvolu za dvije faze, a završili smo dobar dio pripremnih radova. Širok je pojam šta znači gradnja. Gradnja je u toku i sada“, rekao je Majstorović i dodao da je ovo jedina grinfild investicija u RS.

On je istakao da „Comsar“ još uvijek pregovara firmama sa kojima bi trebalo da potpišu ugovor po sistemu ključ u ruke.

„Još uvijek pregovaramo sa više kompanija o EPC ugovoru jer su se radikalno promijenile okolnosti u svijetu. Taj ugovor smo trebali potpisati sa kineskom kompanijom, ali se sa njima nismo usaglasili. Sada imamo druge zainteresovane kompanije sa kojima pregovaramo. Došlo je do promjene kursa dolara u odnosu na evro, a takođe je došlo i do pada cijene struje na svjetskim berzama. Struja je na početku investicije „Comsara“ bila 80 evra po megavatu, a sad je 40 evra. Radikalno se mijenjaju i parametri u studijama izvodljivosti. Međutim, mi i dalje pregovaramo sa velikim strateškim partnerima i nijedne sekunde nismo odustali od investicije u Ugljeviku“, rekao je Majstorović i dodao da će izvođač kojeg izaberu imati period od tri do pet godina da preda elektranu po sistemu „ključ u ruke“.

Tvrdi da će u Ugljeviku biti napravljena najsavremenija elektrana, a da će vrijednost ukupne investicije iznositi između 600 miliona i milijardu evra, s obzirom na to da će biti otvorena i dva rudnika.

Istakao je i da je „Comsar“ do sada po osnovu koncesione naknade Srpskoj platio osam miliona KM.

Još nema izmjene štetnh aneksa

Kada je u pitanju izmjena štetnih sa kompanijom „Comsar energy“, kojima se Vlada RS obavezala na brojne ustupke ovoj kompaniji, u Ministarstvu industrije CAPITAL-u su rekli da taj posao još nije završen.

„Još uvijek je u toku usaglašavanje svih elemenata aneksa koncesionog ugovora sa kompanijom „Comsar Energy“ zbog čega nismo u mogućnosti da iznosimo detalje vezane za predmetni dokument“, rekli su u Ministarstvu.

Govoreći o ovima aneksima, Majstorovič kaže da u njima nema ništa sporno. Ti aneksi su, kako kaže, kao i svi ostali koji se potpisuju sa drugim koncesionarima.

 „Mi imamo ugovor o koncesiji i anekse kao što se potpisuju i kod malih hidroelektrana. To je sasvim normalna procedura pogotovo u investiciji od milijardu evra. Mi pregovaramo sa ministarstvom u vezi aneksiranja postojećih ugovora, ali to nije ništa neuobičajeno. Možemo ih još 30 puta aneksirati do kraja koncesionog perioda koji iznosi 50 godina“, rekao je Majstorović.

Na konkretno pitanje da li će potpisati izmjene spornih aneksa odgovorio je neodređeno.

„Jeste li vi vidjeli neke izmjene aneksa? Mi sa ministarstvom sarađujemo u vezi sa koncesionim ugovorima“, kazao je on.

Prema ranijim zvaničnim najavama predstavnika „Comsar Energy“ izgradnja TE „Ugljevik 3“ trebalo je da počne prije četiri godine i da bude završena do kraja prošle godine.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Probijeni svi rokovi za izgradnju TE „Ugljevik 3“

 1. Bogoljub Maric

  Od termoelektrana na ugalj treba odustati.

 2. nada i propast

  I odustace kad to uskoro kaze EU…za 4 godina cijela EU mora imati cistu proizvodnju struje a nasi papki i dalje insistiraju prlajv zivot. u BIH samo je budunost hidroelektrana i nista drugo od alternativnog izvora struje. Samo to niko nece da kaze jer bi onda svi zeljeli prodati akcije po najvisim mogucim cijenama sve do propada. To vazi za Kakan, RTE, RITE,….

  Investiraj u cistu energiju (HETR, HEDR, HELV,…) i sto prije rjesi se prljave (RITE, RTEU, Kakanj…) ako ponovo ne zelis da izgubis :-)

 3. BACKO

  A STO BI TROSILI UGALJ ,GRADIMO NUKLEARKU ? KOJI STE VI PAMETNJAKOVICI ! Uz savremenu tehnologiju i rezerve uglja koje su na ovim prostorima DA graditi novu ,ali ne na KRIMINALNIM I STETNIM UGOVORIMA ! VRATITI KONCESIJU RUDNIKU I RUDARIMA UGLJEVIK CIME JE I SIGURNOST ENERGIJE I FINANSIJE REPUBLIKE SRPSKE ZAGARANTOVAN !