Capital.ba

Privrednici duguju 3,5 milijarde KM za poreze

23.08.2017. / 16:00

– PU FBiH vjeruje da bi djelimične blokade računa mogle da daju bolje rezultate
– PU RS za pola godine dug stanjila za 17 miliona KM
– Stanković: Nemaju sve firme isti tretman kada je u pitanju uplata poreza I doprinosa
– PU RS obavijestila Ministarstvo finansija RS da “Farmland” i “Farmland Foods” ne poštuju ugovor o reprogramu, Tegeltija se oglušio

SARAJEVO/BANJALUKA– Kako bi izbjegla potpunu blokadu i time dovela u pitanje goli opstanak oko 100.000 radnika u javnim preduzećima, ali i smanjila nagimlani dug težak 2,3 mlijarde KM, Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine ovih dana djelimično je blokirala 200 računa poslodavaca koji ne uplaćuju poreze i doprinose. Poreska uprava Republike Srpske dug težak 1,2 milijarde KM rješava selektivno birajući preduzeća za prinudnu naplatu.        

Federalni poreznici sporovode ove aktivnosti, kako kažu, u skladu sa Zakonom o Poreskoj upravi FBiH i Pravilnikom o procedurama prinudne naplate poreskih obaveza nad dužnicima koji nisu zaključili sporazum o reprogramu duga, a uz to ne plaćaju ni tekuće obaveze.

Djelimična blokada, vjeruju, daće bolje rezultate, jer podrazumijeva isplatu bruto plata, plaćanje rashoda i i nabavku sredstava za rad, dok su sve druge aktivnosti preduzeća obustavljene. Ukoliko ni ovo poslodavce ne natjera da redovno izmiruju obaveze, slijedi prinudna naplata, odnosno potpuna blokada preduzeća.

U Poreskoj upravi RS ne razmišljaju o ovakvoj odluci, međutim, podsjećaju da, iako je Zakonom o doprinosima RS poslodavac dužan da za zaposlene uplati doprinose, ne postoji sistemsko zakonsko rješenje koje bi ih spriječilo da isplate plate, a ne uplate doprinose.

Dok se u FBiH nadaju smanjenu enormnog duga, u PU RS se hvale da su, koristeći sve mehanizme redovne i prinudne naplate, dug uspjeli da smanje za oko 17 miliona KM, što je 1,45 odsto.

Međutim, dobar dio dugovanja nikada i neće biti naplaćen jer mnoge od firmi na spisku dužnika više i ne postoje, neke su u stečaju, a računi zdravstvenih ustanova se sporadično blokiraju.

“Stanje dospjelog, a neizmirenog duga 30. juna ove godine iznosio je 1,167 milijardi KM. Poređenja radi, stanje duga 31. decembra prošle godine je iznosilo 1,184 milijarde KM”, navodi direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović.

Povezana slikaDugovanja najvećih dužnika u RS godinama se gomilaju, ali je poredak imena identičan. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prvi je na listi – 41,3 miliona KM, slijedi fabrika glinice “Birač” u stečaju – 33,1 miliona KM, Klinički centar Istočno Sarajevo – 26 miliona KM te trebinjski “IAT” – 16,1 milion KM.

S druge strane, Poreska uprava FBiH muku muči sa dugom od čak 205,2 miliona KM koji su po osnovu poreza i doprinosa nagomilale “Željeznice FBiH”, dug “Grasa” iznosi 129 miliona KM, rudnika “Kreka” – 124 miliona, Rudnika mrkog uglja “Zenica” – 111,3 miliona i Rudnika mrkog uglja “Kakanj” – 77,8 miliona KM.

„Od ukupnog duga, oko 75 odsto su dugovanja za doprinose. Očekujemo da će Vlada FBiH donijeti propise kojima će se riješiti ova dugovanja“, kazala je za CAPITAL portparolka PU FBiH Adisa Hamzić.

Sindikalci ljuti i skeptični

U Savezu sindikata RS ne kriju ljutnju i kažu da su na ovu situaciju ukazivali godinama, a da nadležni nisu reagovali na vrijeme. Zbog nejednakog tretmana mnogi poslodavci su se pitali zašto da plaćaju poreze i doprinose, ako već bez sankcija prolaze oni koji ih ne uplaćuju.

„Često čujemo opravdanja da nećemo da blokiramo preduzeća, jer ako to učinimo, onda radnici ostaju bez egzistencije. Dokaz da se i nije baš vodilo računa je upravo dug od 1,2 milijarde KM. Nema dobre volje i istog odnosa prema svima. Ne bi smjelo da bude izuzetaka, a znamo da ih ima. Ako neko preduzeće ne može da izmiruje obaveze, onda mora otići u stečaj jer ne funkcioniše kako treba. Realno, ako jedni plaćaju, a drugi ne, onda imamo nelojalnju konkurenciju“, istakao je pravnik Saveza sindikata RS Goran Stanković.

Tvrdi da je ista situacija i sa zdravstvenim ustanovama. Pojedini domovi zdravlja, napominje,  redovno uplaćuju i poreze i doprinose, a ima i onih koji to ne čine.

„Zašto ti direktori nisu pozvani na odgovornost“, upitao je.

Kada je u pitanju kacija Poreske uprave FBiH, Stanković je skeptičan i ne vjeruje u dalekosežne efekte ovakve vrste naplate.

Revizori u RS ukazivali na neuredno vođenje poreskih kartica

Da je dug po osnovu poreza i doprinosa u RS ogroman problem ukazivala je i Glavna služba za reviziju javog sektora. Kontrolišući finansijske knjige Poreske uprave za 2014. godinu revizori su ukazivali na neuredno vođenje poreskih kartica.

“Utvrđene su razlike u ukupnom broju rješenja o odgodi plaćanja poreskog duga i iskazanim vrijednostima u analitičkim evidencijama koje se vode u Poreskoj upravi i informacijama iz Ministarstva finansija. Razlike su rezultat nepotpunih informacija o broju rješenja ili ukupnom dugu, do kojih dolazi zbog procedura zamjene rješenja, netačnog unosa podataka o dugu i broju rješenja i drugih efekata promjene statusa duga”, stoji u izvještaju.

“Farmland” i “Farmland Foods” ne poštuju ugovor o reprogramu, nadležni ćute

Problem je bio i to što ugovori o reprogramima nisu raskinuti sa onim firmama koje ih nisu poštovale. Ta praksa je, čini se, nastavljena do danas pa je u nedavnom konsolidovanom finansijskom izvještaju za korisnike budžeta RS.

Prema ovom dokumentu, Ministarstvo finansija RS nije ukinulo rješenja o odgađanju poreskog duga za “Farmland” i “Farmland Foods” iz Nove Topole, iako je Poreska uprava dostavila obavještenja u kojima navodi da se ovi poreski obveznici ne pridržavaju uslova ugovora.

Ministar finansija Zoran Tegeltija kompletan izvještaj nazvao je tendencioznim i neprofesionalnim.

“Ovo je pokušaj ucjene Vlade RS i Ministarstva finansija zbog prelaska Glavne službe za reviziju Srpske na trezorski sistem poslovanja”, rekao je Tegeltija.

Na pitanja upućena Poreskoj upravi RS s koliko firmi je raskinut ugovor o reprogramu zbog nepoštovanja njegovih odredbi, kao i kolike su poreske obaveze ovih preduzeća, CAPITAL nije dobio odgovor.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!