ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju do 447 miliona KM

Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za 2018. godinu u maksimalnom iznosu do 477 miliona KM.

Slikovni rezultat za NS RS

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je razlog za donošenje ove odluke sadržan u potrebi stvaranja pravnog osnova kao preduslova za pravovremeno obezbjeđivanje potrebnih sredstava za namjene propisane Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske.

Tegeltija je pojasnio da se potrebna sredstva mogu pribaviti kreditnim zaduženjem kod MeđunarOdnog monetarnog fonda /MMF/ i Svjetske banke, domaćih i inostranih kreditora, emisijom dugoročnih hartija od vrijednosti na domaćem finansijskom tržištu, te emisijom dugoročnih hartija od vrijednosti na međunarodnom finansijskom tržištu.

On je rekao da su propisani i uslovi pod kojima se Republika Srpska može zadužiti kod navedenih finansijskih institucija, kao i putem emisije dugoročnih hartija od vrijednosti u smislu utvrđivanja roka i načina otplate, maksimalne kamatne stope.

Tegeltija je naveo da se Strategijom upravljanja dugom Republike Srpske za period od 2017. do 2020. godine, Srpska opredijelila za diverzifikaciju izvora finansiranja radi smanjenja rizika i obezbjeđenja najpovoljnijih uslova.

“Vlada Republike Srpske će pri izboru modela finansiranja u skladu sa ovom odlukom, te prilikom realizacije navedenih zaduživanja voditi brigu da se sredstva obezbijede blagovremeno po najpovoljnijim uslovima i uz prihvatljiv nivo rizika”, zaključio je Tegeltija.

Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+