Capital.ba

Presuda: Kneževo mora platiti IRB-u 1,7 miliona KM

08.08.2016. / 14:04

– Fondovi kojima upravlja IRB tužili Kneževo zbog neizmirivanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica
– IRB kupila kompletnu emisiju obveznica ove opštine u iznosu od 5,6 miliona KM
– Ministarstvo finansija RS nezakonito dalo saglasnost za zaduženje Kneževa

BANJALUKA, Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske dobila je spor „težak“ 1,68 miliona KM protiv opštine Kneževo koju je tužila zbog neizmirivanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica.irb-rs-680x388

U obrazloženju presude koju je Okružni privredni sud u Banjaluci donio 25. jula navedeno je da su Akcijski fond i Fond za restituciju RS, kojima upravlja IRB, 2010. godine kupili po 28.000 obveznica opštine Kneževo nominalne vrijednosti po 100 KM, te da je IRB, nakon što im nije isplaćena prva rata, zaprijetila tužbom.

S obzirom na to da im nisu isplaćeni ni kasniji anuniteti fondovi, koje je zastupao Din Tešić, su podnijeli tužbu kojom su od Kneževa potraživali 504.000 KM.

Ovaj tužbeni zahtjev je kasnije povećan na 1,68 miliona KM, jer  su u toku postupka na naplatu stizali i novi anuiteti.

Sud je opštinu obavezao da isplati ovaj dug sa zakonskom zateznom kamatom i troškovima postupka.

Ministarstvo dalo saglasnost za zaduženje mimo zakona

Opština Kneževo, koju je zastupala pomoćnik u Pravobranilaštvu RS Simeuna Milovanović, u odgovoru na tužbu je navela da je Vlada RS, odnosno Ministarstvo finansija RS, dala saglasnost za zaduženje Kneževa putem emisije obveznica u ukupnom iznosu od 5,6 miliona KM te da je ovo zaduženje bilo u suprotnosti sa Zakonom o zaduživanju dugu i garancijama RS, jer je dug opštine u momentu stvaranja novog zaduženja bio znatno veći od zakonom dozvoljenih 18 odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Naveli su i da je Ministarstvo finansija dalo saglasnost na prijedlog budžeta opštine za 2011. godinu kojim nije bila predviđena otplata kamata na emitovane obveznice te da se isto desilo i sa budžetom za 2012. godinu. Dodali su i da je potraživanje zastarjelo, a sud je odbacio oba prigovora.

Ministar finansija u to vrijeme je bio Aleksandar Džombić, a premijer Milorad Dodik.

Načelnik opštine Kneževo u vrijeme kada se zadužila putem obveznica bio je Čedo Vuković, član SNSD-a.

U obrazloženju presude je navedeno da na ovaj spor nema uticaja da li je saglasnost Ministarstva finansija za zaduženje data suprotno Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama i da je tužena dužna da u skladu sa preuzetim obavezama plati dospjele anuitete.

Akcijski fond i Fond za restituciju RS su krajem 2010. godine kupili obveznice opštine Kneževo u ukupnom iznosu od 5,6 miliona KM. Polovinu tog iznosa platio je Akcijski fond, a polovinu Fond za restituciju.

S obzirom na to da opština nije plaćala anuitete koji su pristizali na naplatu fondovi su 2012. godine podnijeli tužbu.

Vršilac dužnosti zamjenika načelnika opštine Kneževo Goran Borojević danas se nije javljao na telefon.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Presuda: Kneževo mora platiti IRB-u 1,7 miliona KM

  1. ko je kriv

    Sramota, pa nije IRB mogao kupiti obaveznice bez ministra finansija. A ima li sta iz Tegeltijinog mandata nije valjda da je sve Dzombic kriv??? Da li je sektor rizika u IRB provjerio da li opština Kneževo peobija zakonske limite??? Pa nije Kneževo samo krivo za sve!!!

  2. Voćar

    Naravno da probija.Što su se zaduživali.Skrešite plate načelnicima i odbornicima,plaćajte redovno porez pa nema potrebe za zaduživanjem.