Capital.ba

Preko sto novih izvora gasa i nafte

07.10.2012. / 8:50

PARIZ, Od početka godine je otkriveno 146 izvora nafte i gasa, tako da investitori planiraju 13 odsto više ulaganja u eksploataciju i proizvodnju ovih energenata.

Istraživanje u oblasti novih izvora nafte i gasa intenzivirano je u prvih devet mjeseci ove godine, saopšteno je iz Instituta za nove vidove energije Francuske IFP.
Najveći broj novootkrivenih izvora nalazi se u na teritoritiji Brazila, Norveške, Mozambika i Tanzanije.

“To je rezultat rada malih inovativnih kompanija koje preuzimaju veći rizik, ali i masovnog ulaganja u istraživanja i eksploataciju u posljednjih nekoliko godina”, tvrdi Olivje Aper, predsjednik IFP.

Od 2010. u svim zonama je intenziviran rad na otkrivanju novih izvora energenata.

U prošloj i ovoj godini investicije u eksploataciju i proizvodnju energenata na godišnjem nivo je povećana za 13 odsto na 640 milijardi dolara.

Najviše se ulaže u nova nalazišta u Evropi, 26 odsto, i to najvećim dijelom u britanskom dijelu Sjevernog mora i regionu Zajednice nezavisnih država, 23 odsto, dok je najmanji rast od šest odsto zabilježen na prostoru Sjeverne Amerike i Bliskig istoka.

Sjedinjene Američke Države su smanjile istraživanja na otkrivanju gasnih nalazišta zbog pada cijene te sirovine, koncentrišući se na naftu. U Africi, posebno na istoku kontinenta mnogobrojna su nalazišta gasa.

Brazil je rekorder po broju investicija u energente u Latinskoj Americi, sa 16 novootkrivenih nalazišta gasa i nafte u ovoj godini.

U sljedoćoj godini, s obzirom na mnoge projekte započete u Iraku, Brazilu, Sjevernom moru, Australiji i SAD, predviđa se takođe rast u broju investicija za 13 odsto, na 723 milijarde dolara, prenio je francuski list Figaro. Tanjug

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti