Capital.ba

PREF-u otvoren put za veća ulaganja u inostranstvu

24.06.2021. / 15:46

BANJALUKA – Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske moći će u budućnosti da ulaže sredstva u inostranstvo i da intenzivnije saradjuje sa međunarodnim finansijskim organizacijama i multilateralnim razvojnim bankama, predviđeno je Nacrtom izmjena Zakona o PREF-u koje je danas usvojila Vlada RS.

pref

Foto: Pixabay/Capital

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PREF-u predviđa se novi oblik ulaganja imovine PREF-a, odnosno zajednička ulaganja sa međunarodnim finansijskim organizacijama i multilateralnim razvojnim bankama.

Izmjenom Zakona se otvara mogućnost saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama u infrastrukturnim i drugim projektima van granica Republike Srpske i BiH, a koja često nemaju pravnu prirodu hartija od vrijednosti.

Od marta 2020. godine Penzijski rezervni fond je ulagao na berzama u inostranstvu. Trenutno je oko 3,62 odsto neto vrijednosti imovine uloženo u hartije od vrijednosti emitenata čije je sjedište izvan BiH, najveći dio je uložen u posljednjem kvartalu 2020. godine.

„Nerealizovana dobit je veća od 10 odsto, a realizovan je priliv od dividendi u iznosu od oko 50.000 KM. Navedena ulaganja su u potpunosti u skladu sa načelnim sigurnosti, likvidnosti, profitabilnosti i diverzifikacije. Oslobađanjem kapitala iz neprofitabilnih i nelikvidnih investicija otvara se mogućnost plasiranja kapitala u investicije koje će povećati profitabilnost portfelja i direktno uticati na veći iznos isplaćene dividende u Trezor“, navedeno je u Obrazloženju zakonskog rješenja.

Izmjenjen je i dio Zakona koji se odnosi na ulaganja, pa je definisano da najviše dva odsto neto vrijednosti imovine Rezervnog fonda može biti uloženo u dužničke hartije od vrijednosti uvrštene na službeno tržište, a koje izdaju ili za koje garantuju finansijske institucije sa sjedištem u BiH, s tim da pojedinačna izloženost prema takvim hartijama ne smije prelaziti 25 odsto vrijednosti emisije.

Direktor PREF-a Miloš Grujić za CAPITAL kaže da je investicioni cilj PREF-a ostvarivanje stabilnih prinosa na duži rok kroz ulaganje imovine fonda, a radi podrške obezbjeđenju dugoročne finansijske održivosti obaveznog penzijskog osiguranja u Republici Srpskoj.

„Nastojaćemo da i dalje unapređujemo dobre odnose sa domaćim i međunarodnim finansijskim institucijama, domaćim i stranim investitorima, te sa preduzećima iz našeg portfelja u cilju ostvarenja što boljih rezultata. Nastavićemo sa ulaganjem u iste finansijske instrumente u koje smo i do sada ulagali –  uključujući i REPO poslove. To podrazumijeva i ulaganja u inostranstvo, u skladu sa zakonom i investicionom politikom. Kao rezultat, biće ispunjeno načelo sigurnosti imovine fonda, diverzifikacije portfelja, likvidnosti fonda i, naravno, načelo profitabilnosti“, istakao je Grujić.

Dodao je da će na taj način stvoriti još kvalitetniji portfelj, čime će PREF nastaviti da osigurava redovne prilive novca za izmirenje svih trenutnih i procijenjenih budućih obaveza koje fond ima.

Iz Vlade je nakon današnje sjednice saopšteno da su razlozi za donošenje zakona sadržani u potrebi redefinisanja ograničenja ulaganja PREF-a s ciljem nastavka pozitivnih rezultata tog fonda.

„Ovim izmjenama geografski se proširuje prostor za zajednička ulaganja Rezervnog fonda i međunarodnih finansijskih organizacija i multilateralnih razvojnih banaka sa BiH na zemlje članice EU, OECD i Cefte“, naveli su u Vladi.

Dodali su i da je značajno povećana mogućnost ulaganja neto imovine Fonda u hartije od vrijednosti emitenta čije je sjedište izvan BiH sa dosadašnjih 20 na predloženih 35 odsto.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!