Capital.ba

Predviđeno osnivanje posebnog odjeljenja tužilaštva

27.10.2015. / 20:53

korupcijaBANJALUKA, U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je razmatran Nacrt zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala kojom se propisuje osnivanje, organizacija i nadležnost posebnih organizacionih jedinica tužilaštva, sudova i drugih organa u Srpskoj.

Ministar pravde Anton Kasipović rekao je da je predviđeno osnivanje posebnog odjeljenja tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom tužilaštvu, za razliku od važećeg zakona gdje je Specijalno tužilaštvo osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

Obrazlažući Nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, on je istakao da posebnim odjeljenjem tužilaštva rukovodi zamjenik glavnog republičkog tužioca – specijalni tužilac, a čini ga i određeni broj republičkih tužilaca koje, na prijedlog specijalnog tužioca, raspoređuje glavni republički tužilac.

“Nadležnost posebnog odjeljenja tužilaštva, shodno članu šest, određena je na cijeloj teritoriji Republike Srpske za sprovođenje istražnih radnji i krivično gonjenje počinilaca krivičnih dijela”, objasnio je Kasipović.

U Nacrtu je predviđeno osnivanje jedinica za istrage i bezbjednost posebnog odjeljenja tužilaštva koju čine načelnik jedinice i određeni broj tužilačkih istražilaca, a utvrđuju se i ovlaštenja tužilačkih istražilaca.

“Predviđeno je i osnivanje posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Okružnom sudu u Banjaluci”, naglasio je Kasipović.

On je napomenuo da predloženo zakonsko rješenje taksativno propisuje krivična djela za koje je nadležan sud i tužilaštvo, čime se jasno i nedvosmisleno razgraničava nadležnost između sudova i tužilaštava na jedan bolji, precizniji i transparentniji način.

“Zakonom je propisano da su sva tužilaštva u Republici Srpskoj dužna bez odgađanja omogućiti nesmetan uvid u krivični predmet koji zatraži posebno odjeljenje tužilaštva”, dodao je Kasipović.

Članom 24 propisano je da svi nadležni organi Republike Srpske moraju bez odgađanja preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi obezbjeđivanja fizičkog integriteta specijalnog tužioca, republičkih tužilaca raspoređenih u posebno odjeljenje, sudija posebnog odjeljenja suda i sudija Posebnog odjeljenja Vrhovnog suda i njihovih porodica.

Utvrđena je i obaveza specijalnog tužioca da o svom radu izvještava predsjednika Republike Srpske, Narodnu skupštinu i Vladu o primjeni krivičnog zakonodavstva iz člana 13. ovog zakona.

Raspravom o Nacrtu zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala završeno je današnje zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske.

Nastavak sjednice zakazan je za sutra u 10.00 časova, kada će biti nastavljena rasprava o ovom nacrtu, a pred poslanicima bi trebalo da bude i Nacrt zakona o oružju i municiji, Nacrt zakona o gradu Zvornik, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!