Capital.ba

Preduzeća ERS-a imaju sve veće probleme s likvidnošću

02.07.2019. / 14:12

BANJALUKA – Preduzeća u sistemu „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) muku muče s likvidnošću, a da bi održali poslovanje u „Elektro – Bijeljini“ već su posegnuli za milionskim kreditom.

elektro-bijeljina

„Elektro – Bijeljini“ je neophodno osam miliona maraka za tekuće poslovanje zbog čega traži od banaka okvirni revolving kredit na period od godinu dana.

Ovo preduzeće ERS planira da četiri miliona potroši za održavanje tekuće likvidnosti, a četiri za ostale namjene.

„Način povrata preuzetih sredstava će biti sukcesivan, prema mogućnostima Naručioca, prenosom sredstava na račun banke, a najkasnije na dan dospijeća kredita, bez naplate bilo kakvih troškova od strane Ponuđača. Kamata se obračunava konformnim metodom za obračunski period od jednog kalendarskog mjeseca, na iznos povučenih sredstava“, naveli su u „Elektro – Bijeljini“.

„Elektro – Bijeljina“ je za kredit od osam miliona spremna da plati troškove od 100.000 KM.

U ovom preduzeću su istakli da su im na kraju prošle godine kratkoročne obaveze za 7.066.388 KM bile veće od obrtne imovine.

„Obzirom da Društvo posluje u sistemu ERS, sposobrnost Društva da nastavi poslovanje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške Matičnog preduzeća. Uprava Društva smatra da će, uz pomoć Matičnog preduzeća, prevazići trenutne teškoće u poslovanju i nastaviti poslovati u skladu sa načelom stalnosti poslovanja u budućnosti“, naveli su u „Elektro – Bijeljini“ u napomenama uz finansijske izvještaje za 2018.

Neto dobit koju je ovo preduzeće imalo na kraju 2018. bila je svega 90.307 KM, dok su 2017. godinu završili sa 563.336 KM.

S likvidnošću ima problema i „Elektrokrajina“ koja je to priznala u napomenama uz finansijske izvještaje za 2018. godinu koje je objavila danas.

Na kraju 2018. godine, tekuće obaveze „Elektrokrajine“ prevazilazile su tekuća sredstva za iznos od 77.258.104 KM.

„Ovaj  indikator  ukazuje  na  postojanje  potencijalnih  problema vezanih za nemogućnost servisiranja tekućih obaveza Društva u toku redovnih operativnih aktivnosti kroz naplatu potraživanja u dogovorenim rokovima i iznosima. Rukovodstvo Društva smatra da preuzima sve neophodne mjere vezane za normalno i kontinuirano obavljanje operativnih aktivnosti, te da je Planom poslovanja 2018-2021. predviđeno značajnije povećanje prihoda i poboljšanje naplate dospjelih potraživanja što će povećati likvidnost Društva i njegovu sposobnost da na vrijeme izmiruje dospjele obaveze“, naveli su u „Elektrokrajini“.

„Elektrokrajina“ je 2018. godinu završila sa neto dobiti od 1,7 miliona KM, što je povećanje u odnosu na godinu ranije kada je imala dobit od 817.910 KM.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Preduzeća ERS-a imaju sve veće probleme s likvidnošću

  1. Pero

   Razdvojiti proizvođače od distributera, rasparčati proizvođače i distributere na što manje jedinice, rasturiti bilo kakve vlasničke veze između ovih pravnih lica, liberalizovati i privatizovati većinu. Da, struja će da bude skuplja sljedećih 5-10 godina dok se slobodno tržište ne uhoda, ali to je mala cijena za daleko manje prilika za korupciju i javašluk. Nema druge.

  2. sad kupuj da ja mogu prodati

   sigurno vrijedi marku akcia elektroprivrede sad je prilika za kupovinu za par mijeseci ce vec biti kasno

  3. Da

   Ostale namjene – citaj: ruckovi, vecere, kokteli, sluzbeni put u dubai, pariz, berlin, itd…

  4. Dragan

   Isisava se zadnja marka…ko šta stigne…posle da se ne čudimo što nam je kako nam je!