Capital.ba

Predsjednica UO Agencije za bankarstvo lično učestvovala u pljački BIB-a (V)

12.02.2016. / 8:00

– Mira Bjelac odobrila najlošije kredite fiktivnim firmama pa prešla UO Agencije za bankarstvo
– Deponenti BIB-a opljačkani za 15.989.512 KM
– Specijalno tužilaštvo RS čeka zapisnike iz Litvanije
– Tužilaštvo BiH otvorilo istragu BIB

BANJALUKA – Direktor Balkan Investment banke Edvinas Navickas, predsjednici kreditnih odbora BIB-a Mira Bjelac i Mirjana Čomić i članovi NO BIB-a označeni su u zapisniku Republičkog deviznog inspektorata kao „družina koja je organizovano izvlačila kapital i depozite domaćih komitenata BIB-a na račune povezanih lica u UKIO Bankas“. BIB Agencija za bankarstvo Mira Bjelac

Iako su kreditni rizičari upozoravali da su pojedini krediti više nego rizični, Navickas, Bjelac i Čomić su te kredite odobravali. Drugim riječima i prema slovu zapisnika, oni su zloupotrijebili svoj položaj i svjesno su učestvovali u pljački BIB-a. Krađa para je urađena na onovu prividnih ugovora o kreditima koji su dodijeljeni povezanim pravnim licima. Na taj način „družina“ je uvela BIB u gubitak iznad visine osnovnog kapitala, a deponenti BIB-a su opljačkani za 16 miliona KM, navodi se u tajnom zapisniku Republičkog deviznog inspektorata RS koji je u posjedu poslovnog portala CAPITAL.gorenavedena druzina

Uprava BIB-a nije zvanično prikazivala stvarne vlasnike društava iz Litvanije, Italije, Škotske i Djevičanskih ostrva kojima je odobravala kredite i ulagala u njihove akcije. Navedene firme bile su u vlasništvu UKIO Bankas i UKIO Banko Investicone Grupe UAB.

Stvarni vlasnik kompanija bio je Vladimir Romanov, koji je bio vlasnik i Ukio banke i BIB-a. To znači da su sve ove kompanije iz Litvanije, Italije, Škotske i Djevičanskih ostrva bile zapravo povezana pravna lica sa BIB-om.

Prema Odluci o minimalnim standardima za poslovanje banaka sa licima povezanim sa bankom, BIB je bila dužna da ove kompanije prikaže u svojim poslovnim knjigama.

– Pažljivim čitanjem izvještaja jasno se uočava da je BIB stalnim “prepakivanjem” navedenih kredita produžavala rokove povrata, uz navedena produženja odobravala povoljnije kamate, otpisivala zatezne kamate u značajnim iznosima. Sa druge strane, povrati po osnovu navedenih kredita u simboličnim su iznosima i svi prestaju sa uplatama 31. decembra 2011. godine, osim UAB Korelita. Jasno je da se navedeno postupanje banke odnosi na prikrivanje nastalih gubitaka po osnovu izvlačenja novca iz Banke i to po osnovu prividnih poslova kreditiranja i kupovine akcija i prepoznaje se namjera da 31. decembra 2012. godine bude dan za iskazivanje tog gubitka. Do tada treba prikriti nastale gubitke lažnim rezervisanjem uz neophodnu toleranciju Agencije za bankarstvo RS – navodi se u izvještaju.

Preuzela upravljanje Agencijom koja joj je „gledala kroz prste“

Mira Bjelac je bila predsjednik Kreditnog odbora i direktor Kreditnog sektora u Balkan Investment banci kada je odobreno najviše neobezbjeđenih kredita fiktivnim firmama, da bi nakon toga postala predsjednik Upravnog odbora Agencije za bankarstvo RS. Ova rotacija pojašnjava dijelom zašto Agencija nije radila svoj posao.

Bjelac je radila u banci i kada je odobren jedan od najsumnjivijih kredita za Romanov fudbalski klub u Škotskoj od 1,5 miliona KM bez ikakvog obezbjeđenja.

Njena nasljednica na čelu Kreditnog odbora Mirjana Čomić je kasnije uglavnom te krediti „prepakivala“ kroz produžavanje rokova otplate ili prebacivanjem na druga pravna lica, uz obrazloženje, da ih pokušava na bilo koji način naplatiti.

Kako su odobravani krediti?

Balkan Investment banka je od 2008. do 2012. godine plasirala značajan iznos sredstava preduzećima čija sjedište nisu u BiH. Svi ti krediti su bili rizični i ukazuju na to da je uprava BIB-a zloupotrijebila svoj položaj svjesno učestvujući u mnogobrojnim pljačkama.skotski klub

Kompaniji Incompleks LLC sa Djevičanskih Ostrva 2008. godine odobren je kredit od 2,8 miliona evra za nabavku obrtnih sredstava. Kolateral je predstavljalo 3.660.890 akcija Ukio bankas. Sredstva su odmah po puštanju prebačena firmi Tempo LLC iz Sjedinjenih Američkih Država. Pravni osnov za prebacivanje ovih sredstava predstavljao je povrat kredita zajmodavcu Tempu LLC i to na osnovu ugovoru o zajmu iz 2007. godine.

Nakon toga je urađen reprogram, otpisivane su zatezne kamatne stope, a dio kredita se vraćao iz novoodobrenog kredita. Sredstva su, naravno, “provozana” preko računa nerezidenata u Ukio bankas. Devizni inspektori su utvrdili nedostatak dokumentovanosti kreditnog zahtjeva. U ovom slučaju grubo su prekršeni interni programi, procedure i politike u pogledu dokumentovanosti zahtjeva, upravljanja kreditnim rizikom, kao i odluke i pravila Agencije za bankarstvo RS.

Škotskoj kompaniji Ensco 165 Limited 2008. godine odobren je iznos od 380 hiljada evra za finansiranje preuzimanja zalihe robe. Kolateral zalihe robe iznosio je 1,5 miliona KM, ali nikada nije dostavljen dokaz da su zalihe založene u nadležnoj instituciji u Škotskoj. To znači da su pare puštene bez ikakvog obezbjeđenja. Istog dana pare su prebačene na račun kompanije Heart of Midlothian PLC iz Edinburga. Riječ je o fudbalskom klubu čiji je vlasnik tada bio Vladimir Romanov – vlasnik Ukio bankas i BIB-a! Ni u ovom slučaju nije bilo dokumentovanja pravnog osnova za ovakvo prebacivanje sredstava. Ovaj kredit je više puta reprogramiran sa prolongiranjem roka dospjeća i otpisivanjem zateznih kamata.EN MC MB

Kreditni rizičar dao je negativno mišljenje, ali se na insistiranje predsjednice kreditnog odbora Mirjane Čomić donose pozitivne odluke. Nadzorni odbor BIB-a 2011. godine donosi odluku o odobravanju kredita u iznosu od 1,3 miliona evra na isti kolateral koji nikada nije upisan. Opet nema mišljenja rizičara, a glavni organizator ovog posla ponovo je Mirjana Čomić. Kretanje novca izgleda ovako: po puštanju sredstava Ensco ih prebacuje na račun Superstone Corporation sa Djevičanskih Ostrva, Superstone ih prebacuje na račun Exlusiva General INC sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, a ova ih kompanija dalje prosljeđuje firmama UAB First Partneriai, Forsite Benefits sa Panama i Hillberg Assotiates LTD. Ovdje se u potpunosti vidi način sakrivanja i pranja para sa fiktivnim ugovorima o zajmu između ovih fiktivnih firmi, a koje su osnovane uz saglasnost kriminalnog klana iz Litvanije – pišu inspektori Republičkog deviznog isnpektorata.

Kompaniji UAB Korelita 2008. godine odobren je kredit od 2,1 miliona evra. Naknado su urađeni reprogrami, otpisane su zatezne kamate, a novoodobrenim kreditima plaćane su glavnice. Kompaniji se odobravaju još dva kredita od 230 hiljada evra. Za toliki iznos je smanjen prvoodobreni kredit. U toku 2012. godine UAB Koreliti je odobren kredit u iznosu od 2,7 miliona evra i to zbog preuzimanja kredita firme DP International koji je takođe odobren kod BIB-a. I kod ovog klijenta se vrše reprogrami, otpisi zateznih kamata, nepoštovanje internih pravila i procedura, kao i odluka ABRS.

Odobreni krediti nerezidentima “teški” 24 miliona KM:

Sumnjivi krediti

Ukupna kreditna izloženost BIB-a na kraju 2012. godine prema ovim pravnim licima iznosila je 19,4 miliona KM. Od toga 16 miliona KM predstavlja iznos koji nije obezbijeđen. To je ujedno i 42 odsto od osnovnog kapitala banke koji je zabilježen na koncu te godine, a dozvoljeno je svega pet odsto, odnosno 1,9 miliona KM.

Tužilaštvo BiH otvorilo istragu BIB

Iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da je glavni tužilac Goran Salihović prije dva dana, naredio provođenje istrage u slučaju Balkan Investment Banke.

Predmet je formiran i izvršit će se provjere navoda vezanih za IP adrese Visokog sudstvo i tužilačko savjeta BiH. Detalje o operativnim aktivnostima, ne možemo davati medijima“, potvrđeno je zvanično iz Tužilaštva BiH.

Specijalno tužilaštvo RS čeka zapisnike iz Litvanije

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske saopštilo je da vodi istragu protiv više lica zbog postojanja  osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela koja se mogu dovesti u vezi sa poslovanjem Balkan Investment banke.

Radi se o vrlo složenoj istrazi koja se ogleda u prikupljanju velikog broja materijalnih dokaza, provođenju različitih vrsta vještačenja, te prikupljanju dokaza putem međunarodne pravne pomoći. Specijalno tužilaštvo je putem međunarodne pravne pomoći uputilo zahtjev pravosudnim organima  Republike Litvanije za  sprovođenje određenih istražnih radnji i u septembru  prošle godine tužioci Specijalnog tužilaštva su boravili u Republici Litvaniji gdje su ispitivana osumnjičena lica, državljani Republike Litvanije.  Međutim, ovom zahtjevu još uvijek nije udovoljeno  i mi očekujemo da će pravosudni organi Litvanije u narednom periodu dostaviti Specijalnom tužilaštvu Zapisnike o saslušanju osumnjičenih lica kako bi se istraga u ovom predmetu mogla privresti kraju  i donijeti tužilačka odluka“, kažu u Specijalnom tužilaštvu RS.

Specijalno tužilaštvo je potvrdilo da „ima određena saznanja  o obavljanju novčanih transakcija sa  određenih IP adresa, ali u ovom trenutku, s obzirom da je predmet u fazi istrage, ne možemo iznositi detalje o kojim licima i o kojim adresama je riječ“.

(SUTRA: Trgovanje milionske vrijednost hartijama bez vrijednosti)

CAPITAL: S. Vukelić, G. Dakić

 

 

 

 

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Predsjednica UO Agencije za bankarstvo lično učestvovala u pljački BIB-a (V)

  1. Zato

   Zato su je nagradili mjestom predsjednice upravnog odbora agencije, zato je Slavica poslala svoju druzinu da zataskaju i zatvore Banku Srpske. Banka je krenula da se oporavlja i samo da je imala podrsku minimalnu od vlade i ministarstva finansija banka ne bi dosla u stanje u kakvom je sada, a agencija svojim prepadom ju je samo dokrajcila a sad vidimo i razlog zasto da bi sakrili svoj kriminal. ako postoji pravna drzava ovi svi navedeni uskoro bi trebali biti na dugogodisnjoj robiji. A ova Bjeljac i Injac ako imaju malo ljudskosti vec danas ce dati ostavke.

  2. STEVO GALIĆ

   U maju 2011.god. oročio sam depozit od 12 000,00KM
   prvo na 13 a poslije, prije isteka oročenja na 37mjeseci i to sve na insistiranje tadašnje radnice aneksom istog ugovora,
   jer se radi o boljoj kamati, vjerovatno bojeći se da ću slučajno tražiti da svoj depozit sa kamatom nebi podignem.
   Međutim, kada sam u martu 2014. pozvao se na ovaj moj
   depozit da bi podigao svoj novac, iz moje banke ovdje u Zvorniku dobijam odgovor da nema ni ugovora a da sam
   pare podigao dan-dva poslije oročenja. Uložio sam prigovor
   -protest banci na šta su mi odgovorili da je pokrenut krivični
   postupak protiv tadašnje radnice Mare Lazarević i saučesnika sa njom, koju ni do dana današnjeg nisu pronašli, a u međuvremenu je dobila otkaz (2013.god.) i da se”strpim” dok se to ne riješi. U međuvremenu sam pokrenuo tužbu protiv banke, jer šta ja imam
   sa radnicima ja sam pare dao banci na “korištenje” i od nje
   iste tražim. Upoznata je i agencija za bankarstvo koja je
   to obrađivala kako je obrađivala, ali sve na moju štetu.
   Čekao sam gotovo godinu ipo dana na pripremno ročište
   kod Osnovnog suda u Banja luci, da bi konačno 11.01.
   2016.god. bilo zakazano. Predložilili smo i van sudsko poravnanje i uputio zahtjev ali od Banke još nisam dobio
   odgovor. Napominjem da u Zvorniku ima još na sličan način prevarenih klijenata ove banke koji su se obratili Javnom tužiocu u Bijeljini a koji “čeka” da se završi proces protiv radnice banke Mare Lazarević i njenih saučesnika pa tek onda da preduzme potrebne radnje.
   Šta mogu još da uradim da se ova moja agonija ubrza?
   Molio bi i sve ostale pokradene klijente bivše Balkan invest
   ment banke a sadašnje Banke srpske da se i oni oglase.

   • Papa Franjo

    E moj Stevo,moli boga da banka ne propadne.Propadne li odose tvoje pare.Ako ti je za utjehu neces biti jedini. Malo si se polakomio na dobru kamatu i eto ti sad djavla.

  3. os

   Ne treba pricati o ostavkama nego o krivicnoj odgovornosti Injac i ostalih.

  4. PRAVEDNIK

   Ako je nekome u interesu pored gore pomenute „družine“ treba preispitati do detalja i šta su to radili članovi interne kontrole (istaknute članice i veliki znalci Vesna Todorović i Tatjana Kovačević) i revizije…zatim ulogu velikog stručnjaka za finansije Vesne Bere…inače bliskih saradnika Edvinasa Navickasa i osobe koje su po opisu posla morale biti upoznate sa navedenim radnjama činjenja ili nečinjenja.
   Dosta je više bilo zatvaranja očiju, daj da malo vidimo šta su to dotični radili osim što su dobijali, ne zarađivali nego dobijali, visoke plate i uvlačili se litvancima!!!

   • SRBENDA

    Ispitati odgovornost pod hitno i ukoliko se ista utvrdi najoštrije sankcionisati i procesuirati!
    Ovo je davno trebalo uraditi, još 2013 godine, jer „gvožđe se kuje dok je vruće“…mada nikad nije kasno, pravda je spora ali dostižna!

   • POZNANIK

    I Vesna Todorović i Vesna Bera su bile na rukovodećin pozicijama kada su se milioni izvlačili iz BIB i radile razne malverzacije!

   • OPTIMISTA

    Zato se Bera nedavno ofarbala, da je ne prepoznaju tako lako…mada joj ni ta kamuflaža neće mnogo pomoći, samo dok klupko počne da se odmotava i ona će među prvima doći na red za procesuiranje!

    • profesor

     Šta će jadna, neće dugo!

  5. NI JEDAN ZLOCIN NECE OSTATI SKRIVEN

   treba u agenciji provjeriti povezanost izmedju nabavki koje slavica vrsi kod jarica sa sinom od 100 m2 koji mu je jaric poklonio… svasta ce ovdje jos isplivati

   • KAZNITI ZA MALVERZACIJE

    Sve ovo treba ispitati do kraja…mnogo toga će još isplivati!!!

  6. Nestrpljivi

   I jel opet ujeo vuk magare ili ce ovi lopovi na Tunjice ili se ministar unutrasnjih poslova zadovoljio krivicnim za 56 mil. A milijarde prosle….

  7. lopovi na funkcijama

   Samo da se ne zaboravi lopovi su jos na funkcijama: IRB,ABRS,Upravni odbor ABRS, kada ce hapsenja?

  8. Srčani bolesnik

   Nema hapšenja, iz pouzdanih izvora bliskih istrazi, jer ovdje su krivi oni što su sami pristali da posluju sa bankom.
   Kakva Agencija za bankarstvo, tužilaštvo, lično su odgovorni štediše i kominenti koji su izabrali ovu banku za poslovanje.
   To vam je gospodo poslednje saopštenje i vaše su pare na žalost propale, sve uz velikodušnu pomoć države i njenih organa.

  9. Kulje

   Nikad se to nece ni procesuirati niti na drugi nacin rijesiti jer je daleko vise onih koji bi trebali biti krivicno gonjeni od onih koji krivicno gone. Svugdje u svijetu je obrnuto samo eto kod nas je tako. Drugim rijecima “vrana vrani oci ne vadi”. Cast casnim tuziocima i sudijama, ali takvih je NA NASU ZALOST, VEOMA MALO i oni sami su nemocni.