Capital.ba

Povećati bescarinske kvote za izvoz ribe

09.05.2014. / 10:37

ribaBANJALUKA, Za povećanje izvoza ribe proizvedene u Republici Srpskoj neophodno je povećati bescarinske kvote za izvoz žive ribe iz BiH na tržište zemalja EU, smatra sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori Srpske Slavko Stevanović.

On ocijenio da je neophodno otkloniti i opasnost potpunog ukidanja ili smanjenja važećih carinskih stopa u zemljama EU za izvoz ribe u BiH, jer već duži period postoji zahtjev EU da se ova carina ukine, a što bi dovelo u pitanje opstanak ove proizvodnje u Srpskoj.

“U Republici Srpskoj je izuzetno razvijena tehnologija uzgoja i prerade ribe, čime ne zaostaje za tehnološkim trendovima u EU, te uz postojanje tradicije u proizvodnji i prirodnim resursima obezbjeđuje visok kvalitet ribe i ribljih proizvoda”, rekao je Stevanović.

Osim toga, kaže Stevanović, proizvođači uvoze i troše hranu koja je najvažnija komponenta u procesu uzgoja ribe, a koja se proizvodi u zemljama EU, čime je stvoren dodatni preduslov za visok kvalitet proizvoda.

Prema njegovim riječima, riblje vrste koje su najviše zastupljene u uzgoju su kalifornijska pastrmka i šaran, pri čemu se gotovo cijela proizvodnja šarana u BiH odvija u Republici Srpskoj, dok je proizvodnja pastrmke oko 35 odsto proizvodnje u BiH.

“Kada je riječ o strukturi proizvodnje, neophodno je povećati proizvodnju ribljih prerađevina u postojećim kapacitetima, a imajući u vidu da je potrošnja ribe i prerađevina dva puta manja od minimalnih potreba, neophodno je povećati i promotivne aktivnosti u pravcu ukazivanja na potrebu i značaj povećanja potrošnje ovih proizvoda”, istakao je Stevanović.

On je dodao da se proizvodnjom ribe u Republici Srpskoj bavi 13 pravnih lica, od kojih šest proizvodnjom šaranske ribe u jezerima, a sedam pravnih lica proizvodnjom pastrmske ribe u kavezima.

Najznačajniji proizvođači šaranske ribe su privredna društva “Saničani” u Prijedoru i “Ribnjak” u Prnjavoru, dok su najznačajniji proizvođači pastrmske ribe privredna društva “Ribnjak Janj” u Banjaluci i “Butreks ribarstvo” u Trebinju.

Kada je riječ o agroklimatskim uslovima, Stevanović kaže da Srpska ima veoma povoljne geografske, hidrološke, klimatske i ekološke uslove za proizvodnju ribe, koji se ogledaju u raspoloživosti vodnih resursa od oko 14.500 KM rijeka i rječica, brdsko-planinskom karakteru rijeka, fizičko-hemijskim svojstvima vode i niskoj zagađenosti zemljišta i vode.

Stevanović dodaje da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsticajnim mjera podržava proizvodnju u ovom sektoru, ali i da bi bilo dobro razmotriti mogućnost povećanja novčanih podsticaja po jedinici proizvedene i prodate ribe i približiti ih iznosima u zemljama u okruženju. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!