Capital.ba

Povećanje konkurentnosti u cilju privlačenja investicija

10.03.2015. / 14:42

konferencijaBANJALUKA, Povećanje konkurentnosti jedinica lokalne samouprave efikasnošću i standardima jedan je od ključnih faktora kada je riječ o privlačenju stranih, ali i domaćih investicija, rekao je danas u Banjaluci ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić.

Na konferenciji “Konkurentnost jedinica lokalne samouprave – kako do investicija?” o programu sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem za jugoistočnu Evropu /BFC SEE/, Klokić je poručio da predstavnici institucija stoje na raspolaganju kako bi procesi registracije privrednih subjekata bili ubrzani i olakšani.

Na konferenciji je raspravljano i o neophodnosti saradnje i komunikacije lokalnih zajednica radi povećanja njihove konkurentnosti.

“Konferencija je namijenjena predstavnicima lokalne samouprave i privrednicima, a cilj je ukazivanje na probleme koje treba prevazići kako bi okruženje bilo privlačno za investitore, a jedan od tih vidova je i donošenje novih zakonskih rješenja”, istakao je Klokić.

Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić naglasila je da novim investitorima treba obezbijediti transparentnu lokalnu administraciju, dobru komunikaciju sa predstavnicima lokalne samouprave, te “prohodnost” odluka kako bi bile provodive.

“Naš posao je da jačamo lokalnu zajednicu, jer na taj način jačamo i privredu i Republiku Srpsku”, istakla je Rešićeva.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić rekla je da se Konferencija održava u okviru projekta za unapređenje poslovnog ambijenta lokalnih samouprava i kako do investicija.

“One opštine koje su prepoznale značaj poslovnog ambijenta i žele da ga unaprijede, opredijelile su se za program sertifikacije, kao jedinstvenim instrumentom za poboljšanje konkurentnosti”, dodala je Ristićeva.

Ona je rekla da će na skupu svoja iskustva predstaviti grad Prijedor, predstavnici iz opštine Ivanjica iz Hrvatske, Sremske Mitrovice iz Srbije, kao i investitori koji rade u tim opštinama.

“Sertifikat koji se dodjeljuje svim opštinama koje su ispunile uslove programa sertifikacije potvrda je da su određeni gradovi i opštine ispunili sve zahtjeve standarda povoljnog poslovnog okruženja, a taj standard ima 12 kriterijuma i 80 podkriterijuma”, rekla je Ristićeva.

Ona je podsjetila da su osnovni kriterijumi da opštine imaju strateška dokumenta, da su formirana posebna savjetodavna tijela iz oblasti posla, da imaju odjeljenja za privredu, da su se informatički osposobili i da imaju sve informacije dostupne poslovnim subjektima, da imaju kapitalne planove investicija, jasne, brze i efikasne procedure.

“U Srpskoj trenutno sertifikat ima grad Prijedor, a u proceduri su gradovi Banjaluka, Bijeljina, opštine Laktaši, Gradiška, Teslić i od juče Mrkonjić Grad”, istakla je Ristićeva.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da se za ovaj sertifikat vrijedi izboriti kako bi se unaprijedilo domaći poslovni ambijent.

“Sertifikat znači da je dostignut određeni nivo. Zbog toga se u Prijedoru u prethodnoj godini pojavilo nekoliko investitora koji znaju da imamo određen standard i ne provjeravaju ga”, istakao je Pavić.

On je naglasio da ne treba samo računati na strane investitore, nego je vrlo bitno privući i domaće investitore i iskoristiti domaće resurse, kao i naše ljude iz inostranstva koji su spremni ulagati.

Regionalni menadžer fonda koji su osnovali Njemačka i Švajcarska Kristof di Marko rekao je da je cilj konferencije unapređenje konkurentnosti opština kroz regionalnu saradnju.

“Sertifikat podrazumijeva dokaz za investitore da u tim mjestima mogu dobiti uslugu visokog kvaliteta i da je poslovni ambijent na visokom nivou. To privlači investitore, jer znaju da tu mogu bezbjedno da ulažu”, istakao je Di Marko. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!