Capital.ba

Potvrđeno: Inspektorat namještao nabavku „Nestro Petrolu“

09.08.2021. / 12:05

BANJALUKA –Nabavka goriva Republičke uprave za inspekcijske poslove poništena je nakon što je Kancelarija za žalbe BiH utvrdila da je tender bio ograničen na samo jednog ponuđača, odnosno da se pogodovalo „Nestro-Petrolu“.

Nestro Petrolu

FOTO: Nezavisne novine/Inspektorat RS

Kako je CAPITAL ranije pisao Inspektorat RS je prilikom nabavke goriva tražio da ponuđač ima pumpe na 38 lokacija, a na svim tim lokacijama benzinske stanice ima „Nestro Petrol“ dok su na nekima poput Čajniča i jedini.

Kancelarija je nakon žalbe „Hifa Petrola“ poništila nabavku i utvrdila da ugovorni organ nije dokazao da je apsolutno neophodno nabavljanje goriva za njegova službena vozila na svim traženim lokacijama.

“Ugovorni organ je propustio da osigura pravičnu i aktivnu konkurenciju koja je garantovana Zakona o javnim nabavkama”, istakli su u Kancelariji.

CAPITAL je takođe objavio da zaposleni u Inspektoratu trenutno toče gorivo na „Nestro Petrolu“, iako još uvijek nije istekao okvirni sporazum sa prethodnim dobavljačem, odnosno „Hifa Petrolom“ koji traje do februara 2022. godine, niti je završen postupak nabavke goriva za narednu godinu.

U Inspektoratu su tada naglasili da su sa ranijim dobavljačem raskinuli ugovor zbog neurednog izvršavanja ugovornih obaveza.

„Kako bismo obezbijedili normalno funkcionisanje ovog organa, pozvani su predstavnici „Nestro Petrola“ i zamoljeni da do okončanja postupka javne nabavke obezbijede isporuku goriva, na osnovu uslova ugovora o poslovnoj saradnji iz ranijeg perioda, ali bez prejudiciranja ishoda novog postupka javne nabavke“, naglasili su tada u Inspektoratu.

Podsjetimo, ovo je već treći postupak nabavke goriva institucija u Republici Srpskoj koji je obustavljen ili poništen.

Poništen je i postupak nabavke goriva Narodne skupštine Republike Srpske jer je nakon žalbe firme „Naftaco“ utvrđeno da je NSRS pogodovala „Nestro Petrolu“.

Utvrđeno je da je NSRS favorizovala rusku kompaniju upravo tako što su kao jednu od lokacija naveli Čajniče gdje samo „Nestro“ ima benzinsku stanicu, čime su svi ostali ponuđači bili diskvalifikovani.

I Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je takođe tražilo da jedna od lokacija na kojima ponuđač mora imati benzinsku pumpu bude Čajniče, te je i taj postupak poništen.

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!