Capital.ba

Potpisana četiri protokola o međusobnoj saradnji

12.04.2012. / 15:37

SARAJEVO, Predstavnici institucija uključenih u proces integrisanog upravljanja granicom BiH potpisali su danas u Sarajevu četiri protokola o međusobnoj saradnji.

Protokole su potpisali predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Kancelarije za veterinarstvo BiH, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Federalne uprave za inspekcijske poslove, republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske i Vlade Brčko Distrikta.

Potpisani su Protokol o određivanju i dužnostima službenika za kontakt, Protokol o organizaciji i održavanju sastanaka, Protokol o zajedničkoj obuci i Protokol o pružanju stručne i tehničke pomoći kao i zajedničko korištenje opreme.

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Mladen Ćavar rekao je prilikom ceremonije potpisivanja protokola da ovim BiH pravi korak dalje u jačanju međuagencijske saradnje.

On je naglasio da je BiH jedna od prvih zemalja u regionu koja je izradila ovakve protokole, a na osnovu smjernica Evropske komisije za proces integrisanog upravljanja granicom za zemlje Zapadnog Balkana.

“Lako se može zaključiti da je proces integrisanog upravljanja granicom jedan od onih uslova iz oblasti EU integracija gdje je BiH ostvarila značajne i velike rezultate”, smatra Ćavar.

Predsjedavajući Komisije za integrisano upravljanje granicom BiH Miro Džakula rekao je da je današnje potpisivanje protokola veoma važno za BiH, jer će krajnji cilj biti poboljšanje kvaliteta i efikasnosti zakonom propisanih poslova svake službe, usklađivanje sa standardima zemalja EU, dostizanje poželjnog nivoa bezbjednih i otvorenih granica i poboljšanje ukupne bezbjednosne situacije.

Prema njegovom mišljenju, u ovom trenutku je najznačajnije za BiH da otpočne pregovore sa susjednim zemljama kako bi bila izvršena revizija postojećih ugovora koji se odnose na granične prelaze.

On je naveo da se najznačajnije pitanje u pregovorima sa Hrvatskom, zbog njenog skorog ulaska u EU, odnosi na uspostavljanje graničnih prelaza sa svim inspekcijskim službama.

“Zvanično smo dogovorili uspostavljanje dva granična prelaza sa svim inspekcijskim službama na graničnim prelazima Gradiška i Bijača. Delegacija BiH u pregovorima zastupa stav oko uspostavljanja i trećeg ovakvog prelaza na lokaciji Izačić-Ličko Petrovo selo, te još tri dodatna granična prelaza na kojima bi bile prisutne fitosanitarne inspekcije obje zemlje Orašje – Županja, Gorica – Vinjani Donji i Ivanica – Gornji Brgat”, pojasnio je Džakula.

Džakula je naveo da je u januaru stupio na snagu Sporazum o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj i Sporazum o graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj sa Crnom Gorom koji je potpisan 2010. godine.

On je istakao da je na nekoliko sastanaka Mješovite komisije BiH i Crne Gore posebno razmatrano pitanje zatvaranja sporednih puteva pogodnih za nezakoniti prelazak državne granice koji sporazumom nisu određeni kao granični prelazi, kao i dogovor o uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza u međunarodnom saobraćaju.

Što se tiče revizije sporazuma sa Srbijom, kaže Džakula, u nekoliko navrata smo inicirali započinjanje pregovora o ovoj temi, ali do sada nismo imali pozitivne odgovore druge strane. “U narednom periodu očekujemo uspješniju saradnju o ovom pitanju”, istakao je Džakula.

Protokolom o određivanju i dužnostima službenika za kontakt biće omogućena brža razmjena informacija i komunikacija na svim nivoima, odnosno na lokalnom, regionalnom i centralnom nivou.

Protokolom o organizaciji i održavanju sastanaka jača se međuagencijska saradnja i koordinacija s ciljem zajedničkog planiranja akcija i aktivnosti na svim nivoima.

Protokolom o zajedničkoj obuci propisuje se uspostavljanje zajedničkog kurikuluma i definisanje zajedničkih obuka za oblast međuagencijske saradnje s ciljem međusobnog upoznavanja sa procedurama koje svaka služba obavlja na granici, te posebno onih procedura koje podrazumijevaju učešće većeg broja službi.

Protokol o pružanju stručne i tehničke pomoći, kao i zajedničko korištenje opreme omogućiće ekonomičnije i racionalnije korištenje raspoloživih resursa jačanjem međusobne saradnje svih službi prilikom vršenja graničnih provjera i kontrola.

Integrisano upravljanje granicom podrazumijeva jačanje horizontalne i vertikalne saradnje između svih ključnih aktera s ciljem kreiranja sigurnih i kontrolisanih granica, uz istovremeno olakšavanje legalnog protoka ljudi i roba.  Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!