Capital.ba

Potpisan Ugovor o izgradnji autoputa Prnjavor-Doboj

24.08.2012. / 16:15

BANJALUKA, Predstavnici Javnog preduzeća “Autoputevi RS” i konzorcijuma koji čine “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja potpisali su danas u Banjaluci Ugovor o izradi projekta i izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj, dionica Prnjavor-Doboj, dužine 36 kilometara, čija je ukupna vrijednost 180 miliona evra.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić, koji je prisustvovao svečanom potpisivanju ugovora, rekao je novinarima da je ovaj projekat veoma značajan za Republiku Srpsku i da je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Srpskoj.

“Moderna putna saobraćajna komunikacija je preduslov za provođenje svih sektorskih strategija, privrednog rasta i poboljšanja životnog standarda koji RS želi da ostvari u narednom periodu”, istakao je Džombić.

On je dodao da su za kraj septembra, od 20. do 24., zakazani termini za pregovore sa Evropskom investicionom bankom koja će kreditno podržati izgradnju dionice autoputa Banjaluka-Prnjavor čija je projektovana vrijednost oko 200 miliona evra.

“U Londonu smo 6. septembra gdje ćemo promovisati projekat javno-privatnog partnerstva u prostorijama Evropske banke za obnovu i razvoj i pokušati pribaviti privatnog partnera koji bi gradio dionicu Koridora Pet ce koji prolazi kroz Srpsku. EBRD je spreman da kreditira ovaj projekat” najavio je Džombić.

On je rekao da se od Vlade Hrvatske očekuje građevinska dozvola i revizija projekta izgradnje mosta na Savi kod Gradiške koji bi povezivao novoizgrađeni autoput Banjaluka – Gradiška sa autoputem Zagreb-Beograd.

“Na taj način, u naredne tri godine Republika Srpska bi, osim mosta na Savi, trebalo da ima izgrađenih oko 150 kilometara autoputa, što će biti značajna pretpostavka za privredni rast i poboljšanje životnog standarda”, istakao je Džombić.

On je čestitao potpisnicima ugovora i zahvalio svim učesnicima u ovom projektu.

Predsjednik Vlade Makedonije Nikola Gruevski izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da u Banjaluci prisustvuje potpisivanju ugovora o izradi projekta i izgradnji ove dionice autoputa.

“`Granit` je najveća kompanija, sa velikim međunarodnim iskustvom u izgradnji autoputeva u BiH, Kazahstanu, Rusiji, Albaniji i drugim zemljama“, istakao je Gruevski.

On je rekao da je danas imao priliku da se u Banjaluci sastane sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i premijerom Aleksandrom Džombićem, ističući da Makedonija ima veoma dobru ekonomsku i političku saradnju sa BiH i Srpskom.

Direktor preduzeća “Autoputevi RS” Dušan Topić rekao je da za ovo preduzeće tek predstoji pravi posao, odnosno da u naredne tri godine obezbijedi da se ovaj projekat realizuje na vrijeme i da se radovi izvode u skladu sa zahtijevanim kvalitetom i okončaju u ugovorenom roku.

“Uspjeli smo da obezbijedimo kontinuitet u izvođenju radova i nakon završetka radova na autoputu Banjaluka – Gradiška i na Mahovljanskoj petlji nastavimo sa ovim gradilištem koje će uskoro biti aktivno”, istakao je Topić.

On je rekao da će JP “Autoputevi RS” paralelno sa ovim radovima nastaviti sa pripremom preostalih projekata, a to su dionica autoputa od Banjaluke do Prnjavora i most na rijeci Savi kod Gradiške.

“Nadam se da ćemo početkom naredne godine biti u prilici da prisustvujemo potpisivanju ugovora za izvođenje tih radova, a 2014. godine ćemo okončati postupak javnog poziva za koridor Pet ce, te izabrati partnera koji će započeti sa radovima u toj godini”, zaključio je Topić.

Direktor “Integral inženjeringa” Laktaši Slobodan Stanković izrazio je zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske za političku podršku regionalnom konzorcijumu, ističući da je samo uz takav regionalni pristup moguće obezbijediti posao na inostranim tržištima.

“Ovaj posao će obezbijediti zaposlenje velikom broju ljudi i samatramo da se Ekonomska politika RS ostvaruje u predviđenom planu”, istakao je Stanković.

On očekuje da će do juna iduće godine na ovim prostorima postojati jedno veliko gradilište od dvije milijarde evra posla u energetici i saobraćajnoj infrastrukturi.

Direktor skopskog “Granita” Straško Milkovski rekao je da Vlada Makedonije daje podršku ovom preduzeću u zemlji i inostranstvu.

Milkovski je rekao da je svjestan značaja ovog projekta za Republiku Srpsku, zaključujući da skopski “Granit” ima znanje i sposobnost da zajedno sa lokalnom mehanizacijom u RS ovaj projekat završi u roku.

Osim Džombića i Gruevskog, svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić i nekoliko ministara u Vladi Srpske.

Ugovor su potpisali direktor “Autoputeva RS” Dušan Topić, direktor “Integral inženjeringa” iz Laktaša Slobodan Stanković i direktor skopskog “Granita” Straško Milkovski. Srna

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!