Capital.ba

Postići konsenzus u fiskalnom savjetu

17.11.2011. / 17:42

SARAJEVO, Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić i šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Kostas Hristu istakli su danas potrebu za postizanjem konsenzusa u radu Fiskalnog savjeta BiH radi što skorijeg usvajanja fiskalnog globalnog okvira i budžeta državnih institucija za iduću godinu.

U vezi sa aranžmanom BiH i MMF-a konstatovana je potreba postizanja dogovora u Fiskalnom savjetu BiH o potrebnim prilagođavanjima budžeta svih nivoa vlasti kako bi se sa MMF-om razgovaralo o eventualnom novom programu, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U razgovoru je ocijenjeno da je stendbaj-aranžman BiH i MMF-a davao određenu sigurnost na fiskalnom planu, ali da bi se njegovim isticanjem mogli pojaviti problemi.

Hristu je Kozariću iznio viđenja Misije MMF-a o ukupnom stanju i perspektivama, i informacijama i podacima prikupljenim u dosadašnjim razgovorima, pa je situacija, naročito u fiskalnom sektoru, ocijenjena kao složena, te je uočeno da nisu uočene reforme na rashodovnoj strani budžeta, dok je zabilježen porast plata i socijalnih davanja.

Revidirane projekcije MMF-a govore o stopi ekonomskog rasta od 1,7 odsto u 2011. godini, a za 2012. i ispod jedan odsto, te o smanjenju stranih ulaganja, dok su optimistične jedino prognoze o povećanju javnih ulaganja za oko 12 odsto.

Zajednički je ocijenjeno da još nisu prevaziđeni problemi iz prethodnog perioda, koji se ogledaju u zastoju u formiranju Savjeta ministara, u provođenju reformi, fiskalnom deficitu, dodatnom slabljenju ionako slabog realnog sektora, neprovođenju privatizacije, povećanju administracije te smanjenju ulaganja.

Ocijenjeno je da su prihodovne strane entitetskih budžeta za 2012. godinu optimistično postavljene, te da postoji realna dugoročna mogućnost neizmirivanja obaveza prema povjeriocima.

Kad je riječ o finansijskom sektoru, sadašnji podaci pokazuju da su banke u BiH likvidne. Međutim, banke imaju problem nekvalitetnih kredita koji, umjesto očekivanog smanjenja, bilježe rast i iznose 12,6 odsto od ukupno odobrenih kredita, pa postoji opasnost da se kriza iz evrozone prelije i u BiH, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je Hristu pohvalio Centralnu banku BiH za sve aktivnosti koje je preduzela od izbijanja krize, jer je svojim djelovanjem doprinijela opštoj stabilnosti i sigurnosti vođenjem monetarne politike na principu karensi borda, kao i održavanjem monetarne stabilnosti.

Kozarić je istakao da će Centralna banka zadržati trenutni model monetarne politike, jer je pravo vrijeme za konzervativne modele i da će učiniti sve kako bi podigla svjesnost o rizicima.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!