Capital.ba

Zaobišli zakon da imenuju Nadzorni odbor

06.08.2019. / 16:32

BANJALUKA – Skupština akcionara „Pošta Srpske“ je već dva puta imenovala Privremeni nadzorni odbor (NO) tog preduzeća, a krajem avgusta to planiraju da urade i po treći put, iako zakon to ne dozvoljava. Istovremeno, izbor novog NO traje više mjeseci i u fotelju predsjednika odbora bi trebalo da sjedne Slobodan Gavranović, bivši SNSD-ov gradonačelnik Banjaluke, saznaje CAPITAL.

Naime, Nadzornom odboru „Pošta“ je zaključno s martom ove godine istekao mandat, nakon čega je na sjednici Skupštine akcionara 29. marta ove godine donesena odluka o njihovom razrješenju.

Na istoj sjednici, dotadašnji članovi NO, imenovani su u Privremeni NO „jer još nije okončana procedura za izbor članova Nadzornog odbora po javnom konkursu”.

Tako su Željko Kovačević, Bore Mitrić, Rastko Pavlović, Željko Dubravac i Miladin Stjepanović trebali da budu u Privremenom NO od 1. aprila do 31. maja 2019.godine.

Skupština akcionara zatim 14. juna razrješava Privremeni NO zbog isteka mandata, te imenuje novi.

Privremeni NO razriješen je sa danom 31. maj, a zatim je donesena Odluka o njihovom ponovnom imenovanju, opet iz razloga jer nije okončana procedura za izbor članova NO po javnom konkursu.

„Članovi Privremenog nadzornog odbora imenuju se na period od dva mjeseca, počev od dana donošenja Odluke, odnosno od 14. juna 2019. godine do 13. avgusta 2019. godine“, navedeno je u Odluci.

Prema Zakonu o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, imenovanja u ovom slučaju traju najviše dva mjeseca i ne mogu se ponoviti.

U „Poštama“ su na pitanje CAPITAL-a da li je Nadzorni odbor zakonit, odnosno po kojem zakonu je moguće i koliko puta imenovati Privremeni nadzorni odbor, odgovorili da je sve po zakonu, pozivajući se upravo na članove Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima.

Privremeni nadzorni odbor Preduzeća je imenovan 14. juna, od strane Skupštine akcionara, na period od dva mjeseca, a u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima,  kao prelazno rješenje,  s obzirom na to da još nije okončan postupak imenovanja članova Nadzornog odbora po raspisanom javnom konkursu“, naveli su u preduzeću „Pošte Srpske“.

Dodali su da je Privremeni NO imenovan u cilju održanja kontinuiteta poslovanja i poštivanja Zakona o javnim preduzećima.

„S obzirom na to da između ovog Privremenog nadzornog odbora i prethodnog, koji je isto bio imenovan na dva mjeseca, postoji prekid u mandatu od 14 dana, ovo imenovanje se ne smatra ponavljanjem prethodnog imenovanja „na kraći period“, te ispunjava uslov iz Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima“, istakli su iz „Pošta“.

U „Poštama“ nisu pojasnili kako je moguće da na taj način tumače zakon koji kaže da se imenovanja na kraći period, u šta spadaju i imenovanja Privremenih NO, vrše „na najviše dva mjeseca koja se ne mogu ponoviti“.

Nisu pojasnili ni da li je ispoštovan Zakon o javnim preduzećima s obzirom da je preduzeće 14 dana bilo bez nadzora.

U „Poštama“ su tako zaobišli zakon, a što je još gore zakazali su novu sjednicu Skupštine akcionara za 23. avgust na kojoj će biti razmatrane opet iste odluke o razrješenju i imenovanju Privremenog nadzornog odbora.

Izvori CAPITAL-a iz preduzeća „Pošte Srpske“ tvrde da je konkursna procedura za izbor novog NO završena i da će za predsjednika biti izabran Slobodan Gavranović koji je već tražio opremanje kancelarije.

„Imenovanje novog NO se odugovlačilo dok v.d. direktora „Pošta“ Miladin Radović nije imenovan za direktora. To se desilo juče na sjednici Privremenog NO. Zanimljivo je da Radoviću mandat v.d. direktora ističe tek 1. septembra, ali je Privremeni odbor požurio da ga imenuje za direktora „Pošta“. Mandat Privremenom nadzornom odboru ističe 13. avgusta“, rekao je izvor iz „Pošta“.

Kao kandidati za nove članove Nadzornog odbora preduzeća “Pošte Srpske” spominju se Željko Kovačević, Boris Dmitrašinović, Neven Stanić , Željko Dubravac i još nekoliko osoba oko kojih traju pregovori političkih partija.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Zaobišli zakon da imenuju Nadzorni odbor

  1. Momo nacelnik

    Željko Dubravac je opozicija u Čelincu gori je od SDS pa da se ne imenuje ponovo taj je već najavio kandidaturu za načelnika Opštine Čelinac protiv SNSD