Capital.ba

Posmrtnina umjesto otpremnine

18.12.2011. / 10:04

BANJALUKA,  Za 40 godina radnog vijeka radnik s prosječnom platom koja je jednaka prosječnoj plati Republike za svoju treću dob izdvoji više od 100 hiljada KM.

Po novom Prijedlogu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srpske ako se takav radnik penzioniše 2019. godine u svojoj 60. godini života dobiće penziju od 295 KM, a ako još mora raditi da navrši 45 godina penzijskog staža, uz takvu penziju mu ne treba otpremnina nego posmrtnina, kaže predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić.

Prema njenim riječima, uslov od 45 godina penzijskog staža za penzionisanje ili umanjenje penzije od četiri odsto za svaku godinu do 65 godina starosti apsolutno su neprihvatljivi i za Savez sindikata i Uniju udruženja poslodavaca i Privrednu Komoru RS, a zbog kojih SS Srpske izričito traži povlačenje Prijedloga zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srpske koji bi se pred poslanicima trebao naći 21. decembra.

“Političari i svi poslanici u Parlamentu Srpske moraju da dobro razmisle za šta glasaju i da li glasaju protiv svoje djece. Oni sad imaju dobro radno mjesto i dobra primanja, a da li će to njihova djeca imati, to je upitno”, rekla je Mišićeva u intervjuu za Novinsku agenciju Republike Srpske SRNA.

Prema njenim riječima, za sutra je zakazan sastanak socijalnih partnera sa predsjednikom Vlade Srpske, a poslije tog sastanka će se znati da li će predlagač sam predložiti amandmane dostavljene od strane ključnih aktera sastanka narodnim poslanicima i na taj način uvažiti naše stavove ili će Zakon povući na doradu.

Ukoliko Zakon ipak dođe pred poslanike u sadašnjoj formi Mišićeva najavljuje niz aktivnosti sindikata.

“Sve zavisi da li ćemo imati sagovornike koji će moći da uvaže snagu argumenata, ako ne možemo argumentima, sve opcije su otvorene, a što je najvažnije da koju god opciju primjenimo odgovornost ne pripada nama već predlagaču Zakona”, naglasila je Mišićeva.

Mišićeva ističe da je novi Prijedlog zakona o PIO Srpske posebno poguban za 151.000 nezaposlenih, koji će, kako je rekla, morati čekati još 10 ili 15 godina dok neko ne umre na radnom mjestu da oni počnu da rade.

“Za tih 15 godina izgubiće znanje koje su stekli jer će ih tehnologije prestići i biće vrlo problematični za novog poslodavca. Imaće previše godina da bi formirali porodicu, neće moći finansijski da obezbijede stan, da sklapaju brakove, da rađaju djecu jer moraju čekati da njihovi roditelji umru na radnom mjestu kako bi oni dobili posao”, istakla je Mišićeva.

Ona dodaje da je, u uslovima kada imamo najviše nezaposlenih u regionu, a najmanje penzije, kada Fond PIO Republike Srpske isplaćuje penzije za one koji su ih zaradili u Federaciji BiH, kada imamo lažne invalidske panzije, izabran najlošiji model reforme penzijsko-invaldiskog osiguranja.

“Ne treba ugušiti onoga ko redovno izmiruje sve svoje obaveze. Randik koji radi 40 godina i 40 godina uplaćuje za svoju starost, ne smije se Zakonom biloški uništiti. Trebalo je rezati privilegovana prava ili obezbijediti novac za ta prava od strane države nikako od radnika koji rade 40 godina”, istakla je Mišićeva.

Predsjednik Saveza sindikata Srpske kaže da je predlagač zakona izabrao model koji najmanje traži angažmana vlasti, model za elitu, koja je cijeli svoj radni vijek imala izuzetno visoke plate, a koja se ne sukobljava sa onim poslodavcima koji godinama nisu uplatili ni marku u Fond PIO Srpske, a istovremeno su isisavali sredstva iz Budžeta Republike Srpske.

Mišićeva ističe da Sindikat nije protiv solidarnosti, da se mora tražiti način za postepeno povećanje penzija sadašnjim penzionerima. Takođe, boračka prava i druga privilegovana prava koje je država utvrdila ne smiju se isplaćivati na račun produženja godina starosti i godina penzijskog staža radnika u Republici Srpskoj.

“Cilj predlagača je zaustaviti odlazak u penziju po svaku cijenu da bi održali redovnost isplata sadašnjih penzija. Mi podržavamo penzionere, oni imaju najniže penzije, ali ovo nije način da se njima povećaju primanja”, rekla je Mišićeva.

Predsjednik Saveza sindikata RS rješenje vidi u novom zapošljavanju, uvođenju 80.000 radnika koji sada radi na crno u legalne tokove čime bi se povećao i broj uplatilaca u Fond PIO Republike Srpske, takođe u sankcionisanju onih poslodavaca koji su prijavili radnike, a koji neće da im uplaćuju doprinose na iznos zarađene plate i smanjenju korupcije u ostvarivanju prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja bilo da se radi o radničkim ili boračkim penzijama.

“Kada ovo uredimo sigurno je da ćemo biti interesantni potencijalnim investitorima koji će doći u zemlju u kojoj sistem funkcioniše, i u kojoj se zna i ko pije i ko plaća, a sada plaćaju samo radnici i pošteni poslodavci”, naglasila je Mišićeva.

Prijedlog zakona o PIO Srpske, prema njenim riječima, neprihvatljiv je za Sindikat, zbog čega tražimo njegovo povlačenje, tim više što je Nacrt zakona za koji je predlagač dobio podršku socijalnih partnera prošao javnu raspravu, da bi predlagač u formi Prijedloga zakona ponudio sasvim druga rješenja.

“U prošli četvrtak 8. decembra u 15.15 časova mi smo mejlom dobili Prijedlog zakona o PIO Republike Srpske. Razlog zašto smo dobili taj zakon je bio zakazivanje sjednice Ekonomsko socijalnog savjeta Srpske za petak u 8.00 časova. Dakle, od 15 časova popodne do ujutro do 8.00 časova imali smo vremena da iščitamo jedan sistemski zakon. Kada smo otvorili prve stranice vidjeli smo jedan potpuno novi zakon”, rekla je Mišićeva i dodala da to nije praksa socijalnog dijaloga već potpuno bagatelisanje socijalnih partnera.

Prema njenim riječima, predlagač Zakona u objašnjenju koje Zakon prati kaže i da je veliki broj mišljenja, primjedaba i sugestija iznesenih u javnoj raspravi posljedica nedovoljnog razumjevanja teksta Nacrta zakona kao i pogrešnog tumačenja pojedinih odredbi, pa takve primjedbe neće biti pomenute niti posebno obrazložene čime su, kako navodi predsjednik Saveza sindikata RS, svi koji su učestvovali u javnim raspravama dobili etiketu nerazumnih, nepismenih i potpuno nebitnih ljudi.

“Nikada se, za 20 godina postojanja Republike Srpske, nije desila ovakva kvalifikacija građana i interesnih grupacija, niti se desilo da se usvojeni nacrti zakona u Parlamentu potpuno i suštinski izmjene u prijedlogu, a da to niko ne zna”, kaže Mišićeva.

Ona ističe i da penzija nije socijalna kategorija, već isključivo ekonomska i pravna kategorija u vlasništvu radnika koji moraju i da znaju i da odlučuju šta će dobiti za svoj novac.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!