Capital.ba

Poslovni tal sa Bobarom ga koštao firme, a banku milione maraka

14.09.2020. / 14:23

BIJELJINA – Zbog sumnjivih poslova i transakcija vlasnika preduzeća “Kriška” iz Bijeljine Gorana Vasilića i pokojnog Gavrila Bobara, vlasnika kompanije “Bobar”, “Bobar banka” je bespovratno izgubila milione maraka, a desetine radnika završilo na ulici. Okružni privredni sud u Bijeljini je zbog nedostatka stečajne mase za samo nekoliko mjeseci okončao stečaj u “Krišci” koja je nekada zapošljavala 70 radnika i ostvarivala prihode od skoro 20 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Kriška

U stečaju koji je otvoren krajem januara povjerioci su prijavili potraživanja od oko 12 miliona maraka, ali se nije imalo šta unovčiti kako bi se makar djelimično podmirili.

U Rješenju suda koje je u posjedu CAPITAL-a se navodi kako je “Kriška” poslovala uspješno sve do momenta kada kredit koji je podiglo nije moglo vraćati. Došlo je do blokade računa, a povjerioci su se tada namirili preko imovine, prodajom poslovnog prostora poznatijeg kao “Gradska pivnica” i objekta u Janji u kojem je bio market ovog preduzeća.

Sve što je ostalo prije stečajnog postupka je bio stari kamion koji je prodat na otpadu kao staro željezo.

Stečajni upravnik je kazao da ne postoji mogućnost za oživljavanje preduzeća i nastavak pozitivnog ekonomskog poslovanja, niti je racionalno razmišljati o planu reorganizacije ili restruktuiranja, čijom bi realizacijom povjerioci došli u povoljniji položaj u pogledu namirenja svojih potraživanja.

Predložio je da sud zaključi stečajni postupak zbog nedostatka stečajne mase, iako su povjerioci ostali u cijelosti neizmireni sa svojim priznatim potraživanjima, smatrajući da je uplata bilo kakvog predujma za pokriće daljih troškova stečajnog postupka bila neracionalna i neekonomična, obzirom na činjenicu da stečajni dužnik dugi niz godina ne obavlja nikakvu djelatnost, niti ima bilo kakve imovine”, navodi se u rješenju suda.

Podsjećamo, Vasilić je 2014. godine podigao kredit od tri miliona maraka u “Bobar banci”, ali kako je kasnije tvrdio ne za svoje potrebe ili za potrebe “Kriške”, već za Gavrila Bobara i njegovih preduzeća.

Po njihovom dogovoru istog dana kada je kredit podignut, preduzeće „Kriška” je ugovorom o pozajmici veći dio novca dalo „Bobar Autosemberiji” i „Bobar grupi”. Taj potez povjerenja ga je kasnije koštao svega što je imao.

Naime, sporni ugovor o kreditu bio je obezbijeđen mjenicama i hipotekom, a u međuvremenu je Bobar banka otišla u likvidaciju pokrenula izvršenje po mjenici protiv preduzeća „Kriška“ i dobila taj spor. Djelimično su se naplatili prodajom imovine.

Vasilić je kasnije podnio tužbu protiv „Bobar Autosemberije” i “Bobar grupe” kojom je pokušao da poništi ugovore o kreditu i pozajmici, ali mu to nije pošlo za rukom.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!