Capital.ba

Poreska uprava RS prikupila 2,49 milijardi KM prihoda

17.01.2020. / 11:09

BANJALUKA, Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini prikupila je 2,494 milijardi KM javnih prohoda, što je rekordan iznos prikupljenih prihoda od osnivanja ove uprave.

Prikupljeni javnih prihodi u prošloj godini veći su za 53,6 miliona KM u odnosu na 2018. godinu, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.

U saopštenju se navodi da je na takvo stanje, osim mjera koje Poreska uprava kontinuirano sprovodi s ciljem doborovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, te automatizacije poslovnih procesa implementacijom Integrisanog informacionog sistema u Poreskoj upravi, uticao niz faktora u prošloj godini.

“Prije svega, to je više mjera Vlade Republike Srpske na rasterećenju privrede i poboljšanju položaja radnika, od kojih je jedna svakako i povećanje broja osiguranika, povećanje minimalne plate, kao i povećanje plata radnicima u prosvjeti i MUP-u”, ističe se u saopštenju.

Iz Poreske uprave dodaju da se ovaj rast svakako može jednim dijelom pripisati i dobroj makroekonomskoj i političkoj situaciji u Srpskoj u 2019. godini.

Po osnovu doprinosa u prošloj godini prikupljeno je 1,574 milijardi KM, što je za 60,7 miliona KM ili četiri procenta više nego u 2018. godini.

U tom periodu za Fond PIO naplaćeno je 892 miliona maraka ili 30,9 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 564,6 miliona KM, što je više za 25,5 miliona maraka.

Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite, za Zavod za zapošljavanje, te za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom.

U prošloj godini prikupljeno je i 473,4 miliona KM direktnih poreza, što je za 19,2 miliona KM ili četiri odsto manje nego 2018. godine.

Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 190,2 miliona KM, što je za 39 miliona maraka manje nego 2018. godine.

Na pad naplate ovog prihoda najviše su uticale izmjene Zakona o porezu na dohodak u smislu povećanja osnovnog ličnog odbitka sa 200 KM na 500 KM mjesečno, pojašnjava se u saopštenju.

Porez na dobit je u prošloj godini naplaćen u iznosu od 238 miliona KM ili više za 17,2 miliona KM nego u 2018. godini.

Kod ostalih javnih prihoda u prošloj godini ostvarena je naplata od 430,7 miliona KM ili više za pet odsto nego u 2018. godini.

Posmatrano po područnim centrima, najviše prihoda u prošloj godini, 1,228 milijardi KM, prikupio je Područni centar Banjaluka.

Poreska uprava je, uz zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze, pozvala sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim doprinesu jačanju Republike Srpske i njene ekonomije. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!