Capital.ba

Poreska uprava prinudno naplaćuje dug od „Farmlanda“

03.01.2018. / 14:59

– PURS upisala hipoteku na nepokretnoj i popisala pokretnu imovinu
– Ministarstvo finansija RS raskinulo jedan reprogram sa „Farmlandom“, na snazi još dva
– Zgonjanin: Sudske presude glavni uzrok problema

 

BANJALUKA – Ministarstvo finansija RS raskinulo je jedan od tri reprograma koja su odobrena Govedarskoj farmi „Farmland“ iz Nove Topole i Poreska uprava RS je pokrenula prinudnu naplatu 1,4 miliona KM duga, saznaje portal CAPITAL.

U Poreskoj upravi RS su rekli da je dug „Farmlanda“ polovinom decembra 2017. godine, po osnovu tekućih obaveza iznosio 282.093 KM, dok je po osnovu raskinutog reprograma iznosio 1,11 miliona KM.

„Ministarstvo finansija RS je donijelo rješenje o ukidanju reprograma iz 2016. godine, koji je bio odobren na iznos od 1,11 miliona KM zbog neplaćanja“, kazali su u Poreskoj upravi.

Međutim, „Farmland“ ima još dva aktivna reprograma koja mu je odobrilo Ministarstvo finansija RS, a ukupan preostali dug po tim reprogramima iznosi 763.742 KM.

Zanimljivo je da je jedan reprogram farmi odobren prošle godine, iako su im već tada računi bili blokirani duže od godinu dana.

„Trenutno su na snazi dva aktivna reprograma, odobrena od strane Ministarstva finansija RS.  Radi se reprogramu koji je odobren u 2007. godini kod kojeg ostatak duga iznosi 562.266 KM i reprogramu koji je odobren u 2017. godini na iznos duga od 201.475 KM, kod kojeg još uvijek nisu dospjele rate“, kazali su u PURS-u.

Dodali su da su kod ovog poreskog obveznika preduzete sve zakonom propisane mjere prinudne naplate.

„Postupci prinudne naplate po različitim izvršnim rješenjima kod ovog poreskog obveznika se vode od kraja 2015. godine. Računi su blokirani, upisana je hipoteka na nepokretnostima, a pokretna imovina popisana“, naglasili su u PURS-u.

Član Upravnog odbora „Farmlanda“ Predrag Zgonjanin tvrdi da su glavni uzrok lošeg stanja u ovom preduzeću presude koje su donošene protiv preduzeća iz bivšeg PIK-a „Mladen Stojanović“, a koje je „Farmland“ morao da plaća.

On je pojasnio da je tokom 2003. godine došlo je do transformacije PIK „Mladen Stojanović“ na četiri preduzeća, od kojih je jedno bilo „Govedarska farma“ Nova Topola, a koje je privatizovana i preimenovana u „Farmland“.

„Kada je privatizovan „Farmland“, privatizovana su i preostala tri preduzeća i to „Svinjogojska farma“, „Govedarska farma“ i „Ratarstvo“. Sve te firme su već 2008. godine otišle u stečaj koji do danas nije završen, a presude koje su protiv njih donošene dolazile su „Farmlandu“ na naplatu po osnovu solidarne odgovornosti. Da su ti stečajevi završeni, „Farmland“ ne bi došao u situaciju da mora po osnovu ugovora o solidarnoj odgovornosti plaćati sudske procese po izvršenju svih svojih privatizacionih obaveza“, rekao je Zgonjanin.

On je istakao da je račun „Farmlanda“ blokiran još u aprilu 2015. godine po osnovu sudske presude od 1,7 miliona KM, a da su u međuvremenu izvršenje pokrenule i Robne rezerve RS, Poreska Uprava, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

„Samo u jednom danu po osnovu te sudske presude „Farmlandu“ je skinuto 350.000 KM sa računa i tada počinje kolaps jer nismo imali čime kupiti hranu za životinje“, naglasio je on.

CAPITAL je nedavno objavio da „Farmland“, koji pod koncesijom po osnovu dva ugovora ima oko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta RS, ne plaća koncesionu naknadu i ne dostavlja izvještaje o obrađenim i zasijanim površinama, a da su koncesioni ugovori koje Vlada RS ima sa njim još uvijek na snazi.

U PURS-u su potvrdili da „Farmland“ nije na vrijeme plaćao koncesione naknade te da je dio naplaćen i prinudnim putem.

„Po osnovu koncesionih naknada „Farmland“ je obaveze za 2013. godinu platio krajem juna 2016. Dio obaveza za 2015. godinu platio je u martu 2016. godine. U postupku prinudne naplate naplaćeno je 33.859 KM, a za dio obaveza iz 2015. godine u iznosu od 53.043 KM kao i za obaveze za 2016. godinu u iznosu od 96.532 KM je odobren reprogram po kome još nema dospjelih anuiteta“, naglasili su u PURS-u.

Zgonjanin kaže da im je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo rješenje o raskidu koncesionog ugovora, ali da su oni uložili prigovor u kojem su naveli da nisu krivi za to stanje.

Ranije su iz ovog preduzeća saopštili da su pronašli kupca te da je kupoprodajni ugovor od 24 miliona evra potpisan sa jednom kineskom kompanijom. Međutim, iako je od tada prošlo nekoliko mjeseci, novac u RS još nije stigao, a Zgonjanin i dalje tvrdi da je taj posao pri kraju.

CAPITAL: Marina Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Poreska uprava prinudno naplaćuje dug od „Farmlanda“

 1. Đavo

  Đavod donio đavo odnio!

 2. Hrga

  Zasto vlasnik Dragan Vasiljevic ne daje izjave nego gura ovu budalu Zgonjanina pred medije?

 3. Patakino

  Zato što je Dragan Vasiljević veliki prijatelj Milorada Dodika. A vi ovce glasajte ponovo za SNSD pa će da nam dovede još svojih prijatelja da nas pljačkaju. Samo naprijed, nemojte poslije da plačete.

 4. RADNICI RATARSTVA NOVA TOPOLA

  Gospodin Zgonjanin lažne izjave daje. Diobnom bilansom, svi dugovi su podeljeni na 4 preduzeća. Ratarstvo je svoje dugove plaćalo a što nije stiglo priznata su potraživanja u stečaju. Gospodin Zgonjanin, kad nešto govori treba da istinu kaže, a ne laž. U Ratarstvu sudija i stečajni upravnik sve koče, pa stečaj traje 10 godina. Oni neće ili ne znaju, ili ih neko sputava, da stečaj zakonito završe. Ratarstvo ima ogromnu imovinu koju je stekla TERETNIM PRAVNIM POSLOM I ZA TO POSTOJE UGOVORI, jednom šestinom te imovine mogli bi se svi povjerioci rješiti (Glavnica plus kamata) da samo pojedinci primenu zakon i ništa više. No u koliko ne postupi po zakonu, idemo po pravdu u STRAZBUR, pa makar još 10 godina.
  M

 5. RADNICI RATARSTVA NOVA TOPOLA

  Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo finansija su glavni krivci za pojedina preduzeća u ovom slučaju Ratarstvo, Govedarske farma, Fabrika stočne hrane i Svimjogojska farma donekle, ali da nije Holanđanin bio uporan i ona bi bila uništena. Ovaj Zgonjanin čitajući novine i gledajući TV, malo jest malo nije u Farmlandu, kako mu kad paše. Pitamo ga; čija je ono plava zgrada u krugu i šta su radili sa ogromnim šljunkom koji su iskopali, pokazali, odvezli, zatim ogromnim podsticaja koji su dobijali, gdje su vam grla smještena i zašto niko nije u zatvoru, sram da vas bude sviju. Samo udarate po jadnom radniku i sirotinji ne pitajući se čime ovaj narod plaća obaveze koje su jako visoke.

 6. ZIS

  Vasiljevic je zlo od covjeka, siguran sam da bi se pred njim i sam lucifer postidio. Sada je dosao trenutak kada lazi vise ne prolaze, nema Rusa, nema Kineza, sve su lazi pale u vodu. Ali sve to ne znaci da je Vasiljevic odustao od laganja i obmanjivanja. Idu izbori 2018-ta zato ce pod pritiskom Dodika jos jednom slagati i obmanuti javnost, ali ovaj put dosta perfidnije, sada ce cak i iznajmiti jednog Kineza sa kojim ce se uslikati i potpisati ugovor koji nista ne vrijedi ali je bitno da drzi pricu do oktobra. Cak ce u ugovoru biti i simbolican avans i korporativna garancija kineske kompanije koja ne postoji ali ce zato RTRS ispratiti pricu u maksimumu.
  Dragane, Dragane mnoge si radnicke porodice ostavio u bijedi sada je dosa Bog da sudi i samo je njegov sud mjerodavan. Vidjecemo kako ces se tog suda spasiti.