Capital.ba

Porasli troškovi obezbjeđenja političara

02.11.2018. / 13:40

SARAJEVO – Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH svake godine iz budžeta dobije novac za finansiranje osiguranja VIP osoba i objekata.

Najčešće je riječ o političarima kao što su članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući i ministri u Savjetu ministara, predsjedavajući i zamjenici domova Parlamentarne skupštine BiH itd.

Državni revizori utvrdili su da su u prošloj godini porasli ovi troškovi, pogotovo kada je riječ o prekovremenim satima.

“Zaključno sa 31.12.2017. godine Direkcija je na ime prekovremenog  rada  isplatila ukupno 446.768 KM”, navodi se u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH koji je obuhvatio rad Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH u 2017. godini, prenosi “Fokus.ba”.

Kao posljedica velikog broja ostvarenih prekovremenih sati navode se vanredne situacije koje su zahtijevale dodatan angažman policijskih službenika iz Sektora za osiguranje VIP osoba i objekata.  Kao  doprinos  velikom broju prekovremenih sati u Direkciji navode i kadrovsku nepopunjenost navedenog sektora.

Osim isplata za prekovremene sate, porasli su i putni troškovi.

U 2017. godini na ime putnih troškova realizovana su preko dva miliona KM (u zemlji 548.722 KM i u inostranstvu 1.540.449 KM) i u odnosu na 2016. godinu izdaci su veći za 102.207 KM.

“Putovanja se odnose na razne konferencije i seminare, ali i značajan dio istih se odnosi na praćenje VIP osoba kojima se pruža usluga fizičke i tehničke zaštite, kao i osoba koje se posebno štite u skladu sa zaključcima Savjeta ministara BiH”, naveli su revizori.

Uvidom u određen broj putnih naloga utvrđeno je i da se pravdanje jednog dijela putnih naloga ne vrši u propisanom roku, ali se uprkos tome izdaje putni nalog za sljedeće putovanje te vrši isplata akontacija, iako se prethodni putni nalog nije opravdao.

“Takođe, u određenom broju slučajeva, isplaćena akontacija za putovanja koja nisu realizovana zadržavana je do sljedećeg putovanja, iako je korisnik istog dužan izvršiti povrat akontacije u blagajnu odmah ili najkasnije u roku od sedam dana. Tako imamo slučajeve da su zaposleni izvršili pravdanje putnih naloga iz aprila i septembra 2017. godine u januaru 2018. godine, što za posljedicu ima zadržavanje primljenih  akontacija, odnosno finansijskih sredstava, tokom godine. Navedeno u značajnoj mjeri otežava praćenje putnih troškova. Iznos neopravdanih akontacija na 31.12.2017. godine iznosio je 136.640 KM”, naveli su državni revizori. Fokus.ba

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!