Capital.ba

Ponuda u 2013. 212 miliona KM

26.10.2012. / 6:20

BANJALUKA, Vlada RS iduće godine planira izdavanje dužničkih hartija od vrijednosti u iznosu od 212 miliona KM, što je značajan prostor za veća ulaganja domaćih osiguravajućih društava u odnosu na dosadašnju praksu.

Istakla je to Dragana Aleksić, pomoćnik ministra finansija RS, na jučerašnjem okruglom stolu na temu “Društva za osiguranje kao institucionalni investitori u vremenu krize”, koji su u Banjaluci organizovali Centar za unapređenje tržišta osiguranja i finansijskih usluga (COFUS) i Agencija za osiguranje RS.
Ona je ukazala da su dosadašnji dominantni ulagači u dužničke hartije RS bile banke, izražavajući očekivanje da će se u predstojećem periodu u većoj mjeri uključiti i osiguravajuća društva.
“RS će do kraja ove godine emitovati obveznice ratne štete u iznosu od najmanje 10 miliona KM, dok su u 2013, prema prvim projekcijama budžeta, planirane emisije obveznica ratne štete u iznosu od 30 miliona KM, obveznica stare devizne štednje od 66 miliona i trezorskih zapisa od 116 miliona KM”, navela je Aleksićeva.
Božana Šljivar, direktor Agencije za osiguranje RS, kazala je da je domaće tržište osiguranja izrazito nerazvijeno i uglavnom usmjereno u obavezno auto-osiguranje, zbog čega nisu visokoprofitabilna i nemaju snagu za značajnija ulaganja.
“Naša osiguravajuća društva uglavnom preferiraju ulaganja u bankarske depozite i nekretnine, a tek neznatni dio u dužničke hartije od vrijednosti. Ovo je svojevrsni nonsens, jer banke položeni novac osiguravača dalje ulažu u državne obveznice i ostvaruju veći prinos”, ukazala je Šljivareva.
Miroslav Miškić, predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS, kazao je da će ta asocijacija regulatoru tržišta uskoro predložiti izmjene pravilnika o ulaganjima. On je istakao da slab kapacitet domaćih društava dovodi do toga da najveći iznos premije ode za reosiguranje, što znači da, s jedne strane, treba da mijenjaju strukturu portfelja, a sa druge, sav novac iznesu van zemlje.
“Sadašnja situacija je neodrživa, jer će sav novac proći kao protočni bojler kroz BiH, što ne bi trebalo da bude cilj, naglasio je on, dodajući da će se tražiti i proširenje dozvoljenog nivoa ulaganja u nekretnine sa 30 na 40 odsto.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Kočović takođe se zalaže za ukidanje ograničenja ulaganja osiguravajućim kućama, navodeći da takva regulacija ima svrhe samo na velikim tržištima. U svjetlu toga ukazala je na slabu ponudu finansijskih instrumenata, navodeći da srbijanski osiguravači svega tri odsto investicionog portfelja imaju u akcijama, dok korporativne obveznice i finansijski derivati i ne postoje.
Darko Stupar, predsjednik COFUS-a, kazao je da je domaća privreda svoje finansiranje usmjerila na podizanje kredita u bankama, a da zanemaruje “skriveni” potencijal koji nose korporativne obveznice, gdje bi se kao ulagači mogle pojaviti osiguravajuće kuće. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!