Capital.ba

Ponovo poništen tender od 38 miliona KM za zgradu Gradske uprave Doboj

10.03.2022. / 16:05

BANJALUKA – Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH poništila je tender od 38,2 miliona KM za izbor izvođača za rušenje postojećeg i izgradnju novog objekta administrativnog centra Gradske uprave Doboj.

doboj

Foto: Capital

U rješenju Kancelarije je navedeno da se usvaja žalba potencijalnog ponuđača „Radis“ iz Istočnog Sarajeva i u potpunosti poništava postupak javne nabavke.

U obrazloženju rješenja je navedeno da je Grad Doboj, postupajući po prethodnom rješenju KRŽ, djelimično usvojio žalbu „Radisa“, ali da „Radis“ nije bio zadovoljan te je ponovo uložio žalbu Kancelariji i tražio da se postupak javne nabavke poništi.

Preduzeće iz Istočnog Sarajeva zamjerke je, između ostalog, imalo na to što Doboju rješenju o usvajanju njihove žalbe nije naveo u kojem se dijelu ona usvaja niti koje će dalje radnje preduzeti u postupku.

„Radis“ je naveo i da ograničavanjem broja realizovanih ugovora na dva ugovorni organ isključuje iz učešća ponuđače koji imaju iskustvo u realizaciji više ugovora čiji je zbirni iznos srazmjeran procijenjenoj vrijednosti nabavke.

Takođe, osporio je i zakonitost traženih dokaza u vezi tehničke i profesionalne sposobnosti, a koji se odnose na brojne ISO sertifikate koje je grad tražio.

Jasno je da tražene ISO standarde posjeduje tačno određen ponuđač čime se isključuju iz postupka ostali ponuđači, što je u suprotnosti sa osnovnim principima Zakona o javnim nabavkama“, navodi se u žalbi “Radisa“.

Razmatrajući žalbene navode KRŽ je ocijenila da ugovorni organ nije pružio jasne dokaze o kojim specifičnostima javne nabavke se radi, da bi dokazao da su potrebna baš dva ugovora radi pravilne ocjene tehničke i profesionalne sposobnosti ponuđača.

„Cijeneći sve navedeno KRŽ smatra neprihvatljivim izjašnjenje ugovornog organa u pogledu navedenih pitanja. U ovom postupku javne nabavke izostala je uvjerljiva kontraargumentacija ugovornog organa u pogledu potrebe za propisivanjem uslova na način na koji je to uradio u tenderskoj dokumentaciji u odnosu na argumentaciju žalioca“, navedeno je u obrazloženju rješenja KRŽ.

Grad Doboj je još u aprilu prošle godine raspisao tender za izbor preduzeća koje je, kako je tada bilo predviđeno, trebalo da za 28,5 miliona KM sruši postojeći i izgradi novi objekat administrativnog centra Gradske uprave.

Na tender su stigle su ponude preduzeća „Proda – mont“ i grupe ponuđača koju su činili „Gradip“, „Širbegović inženjering“, „Topling“, “Kaldera company“ i „Prointer ITSS“.

Međutim, on je poništen jer nijedna od dvije pristigle ponude nije bila prihvatljiva.

Ponuda preduzeća „Proda – mont“ odbačena jer nije dostavilo sve tražene dokumente, dok je ponuda grupe u kojoj su  “Kaldera“ i „Prointer“ odbačena jer su tražili mnogo veći iznos od onog koji je gradska vlast planirala.

Nakon toga, Doboj raspisuje novi tender i povećava planirani iznos za čak 8,3 miliona KM, ali ponovo ne ide glatko i žalba „Radisa“ zaustavlja nabavku, da bi sada bila potpuno poništena.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!