Capital.ba

Poništena odluka o smjeni Vere Sladojević

02.02.2018. / 13:50

– Rješenje sudski poništeno jer smjena nije obrazložena, potrebna nova odluka skupštine
– Grad: Odluka o razrješenju donesena nakon utvrđenih nepravilnosti u radu Centra
– Đukić: Skupština grada mora navesti razloge smjene koji će biti zasnovani na zakonu

BANJALUKA – Okružni sud u Banjaluci poništio je odluku Skupštine grada o smjeni direktorice Centra za socijalni rad Banjaluka Vere Sladojević zbog toga što smjena nije obrazložena. Ovo, ipak, ne mora značiti da će se Sladojević vratiti na posao s obzirom na to da je sud u presudi naveo da gradske vlasti u roku od 30 dana treba da donesu novu odluku, saznaje CAPITAL.

Резултат слика за vera sladojevic

U presudi koju je Okružni sud donio 30. januara, a koja je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da je rješenje o smjeni Vere Sladojević nezakonito s obzirom da u njemu nisu navedeni razlozi smjene.

Sud ne osporava da gradska Skupština ima zakonsko ovlaštenje da imenuje i razrješava direktora javne ustanove čiji je osnivač ili suosnivač, ali navodi i da to mora biti u skladu sa zakonom.

„Osporeni akt ne sadrži obrazloženje, pa prema tome niti razloge njegovog donošenja, kao ni pouku o pravnom sredstvu. Stoga, nedostatak obrazloženja ima za posljedicu nemogućnost ocjene njegove zakonitosti, tako da predstavlja dovoljan razlog za poništenje takvog akta“, navodi se u presudi.

Skupština grada u roku od mjesec dana treba da donese novu odluku

Dodaje se i da činjenica da je Skupština grada u odgovoru na tužbu dostavila podrobnije obrazloženje razloga zbog kojih je donijela ovakvo rješenje, nema uticaja na odluku suda, jer ti razlozi ne mogu nadomijestiti nedostatak obrazloženja u samom rješenju o smjeni.

Sud dalje navodi da tuženi ima diskreciono pravo da donese odluku kakvu je donio, ali da za nju mora dati obrazloženje, s obzirom na to da iz sadržine rješenja koje je poništeno nije moguće utvrditi da li je poštovana zakonom propisana procedura razrješenja direktorice Centra za socijalni rad Banjaluka.

„Tuženi je u obavezi da odmah, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema ove presude,  donese novi upravni akt uvažavajući pravno shvatanje ovog suda i primjedbe u pogledu postupka“, navedeno je u presudi.

Partner u Advokatskoj firmi „Sajić“ Sanja Đukić, koja zastupa smijenjenu Veru Sladojević, potvrdila je za CAPITAL da je sud donio presudu kojom je poništo rješenje o smjeni i dodala da se sada čeka nova odluka Skupštine grada.

„Vidjećemo kakav će akt Skupština da donese. Ali, u svakom slučaju, bilo kakav akt da donese moraće imati obrazloženje zbog čega se on donosi. Ako budu išli u pravcu razrješenja sa funskcije direktora, u tom rješenju će morati biti navedeni razlozi zasnovani na zakonu. Rješenje koje je sada poništeno nije imalo nikakvo obrazloženje niti pouku o pravnom lijeku“, kazala je je Đukić.

Vera Sladojević pokrenula i radni spor protiv Centra

Ona je rekla da je pokrenut i radni spor, koji je bio prekinut do donošenja ove presude, ali da će on sada biti nastavljen.

„Tim sporom tražimo razliku plate s obzirom na to da je gospođa Sladojević imala ugovor o obavljanju funkcije direktora, a sada ga više nema. Prema tome, nastavićemo ovaj spor kako bi se regulisao i taj status“, kazala je Đukić.

Sa predstavnicima gradske vlasti danas nismo uspjeli stupiti u kontakt, ali su u odgovoru na tužbu naveli da smatraju da je rješenje doneseno na zakonit način i nakon što je razmotren izvještaj Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada, o stanju u Centru za socijalni rad, u kojem je navedeno da su evidentirane brojne nepravilnosti u radu ove ustanove.

„Izvještaj je sačinjen nakon sprovedenog stručnog nadzora nad radom Centra od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i inspekcije, a koji je uslijedio nakon povećanog broja pritužbi korisnika usluga Centra i zaposlenih u Centru na nepravilnosti i nezakonitosti u radu direktorice“, stoji, između ostalog, u odgovoru na tužbu.

Vera Sladojević razriješena je funskcije direktora Centra za socijalni rad Banjakuka 21. jula 2017. godine i vraćena na radno mjesto na kojem je bila prije nego što je imenovana za direktoricu.

Smijenjena je u julu nakon slučaja “Kanada”, odnosno afere o usvajanju dvoje banjalučkih mališana u Kanadi.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!