Capital.ba

Poništen tender za elektronske radničke kartice

25.10.2018. / 15:19

BANJALUKA – Ministarstvo finansija RS poništilo je tender za izradu sistema elektronskih identifikacionih kartica za radnike u RS, nakon što je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH usvojila žalbu ponuđača „Galaxy Code BH“, saznaje CAPITAL.

Tender za izradu sistema elektronskih identifikacionih kartica za radnike u Srpskoj, težak 1,2 miliona KM sa PDV-om, Ministarstvo finansija raspisalo je 5. jula, a sarajevska firma je uložila žalbu 23. avgusta.

Nakon toga Ministarstvo je obustavilo postupak dodjele ugovora do konačne odluke Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH.

S obzirom na to da je KRŽ prihvatila žalbu sarajevske firme, Ministarstvo finansija je prošle sedmice donijelo rješenje o poništenju postupka ove javne nabavke.

„Postupajući po žalbi ugovorni organ je donio odluku o prekidu postupka dodjele ugovora do konačnog rješenja po žalbi. Kako je Kancelarija usvojila žalbu, ovim rješenjem se u potpunosti poništava postupak javne nabavke“, navedeno je u obrazloženju rješenja Ministarstva finansija RS.

U žalbi koju je podnio, „Galaxy Code BH“ je napisao da je ministarstvo pogrešno navelo da je predmet nabavke „roba“ jer se ovdje radi o „uslugama“, te da se može zaključiti da je ministarstvo povrijedilo načelo nediskriminacije i aktivne konkurencije, jer traži kupovinu već postojećeg sistema koji je integrisan u infrastrukturu Poreske uprave RS.

„To upućuje na zaključak da je neki ponuđač već pripremio sistem za potrebe ugovornog tijela, jer kako bi bilo ko iz tenderske dokumentacije mogao zaključiti koji su to procesi poreskog sistema sa kojima ovaj sistem treba biti integrisan i šta uopšte čini infrastrukturu Poreske uprave“, navodi se, između ostalog, u žalbi ovog ponuđača.

Ministarstvo je, međutim, njihove navode odbacilo kao neosnovane. Ministarstvo je navelo da termin „gotov sistem“ koji je ovoj firmi sporan podrazumijeva da svaki ponuđač treba da osmisli kako će taj sistem izgledati i da ga izradi, te da je način na koji će to uraditi ostavljen na izbor ponuđačima.

„Kompatibilnost sa postojećim sistemom u Poreskoj upravi je neminovna stavka, gdje ugovorno tijelo ima puno pravo tražiti da predmet nabavke mora biti upotrebljiv i kompatibilan sa sistemom za koji se veže kako bi mogao funkcionisati“, navelo je ministarstvo u odgovoru na žalbu.

Ministarstvo je navelo i da je ova firma podnijela žalbu isključivo kako bi ovom organu nanijela štetu ističući da nijedna od 26 renomiranih firmi iz ove oblasti koje su preuzele tendersku dokumentaciju nije podnijela žalbu osim ovog ponuđača.

Međutim, Kancelarija za razmatranje žalbi je zaključila da je žalba osnovana, te je postupak poništen.

Tenderom je bila predviđena nabavka 260.000 kartica koje će radnici u RS morati da nose na radnom mjestu.

U ministarstvu su ranije rekli da je primarni cilj uvođenja identifikacionih kartica suzbijanje sive ekonomije i brža kontrola prijavljenih radnika.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Poništen tender za elektronske radničke kartice

  1. smanji

    Smanjite malo otimačinu u softverskom sektoru.