Capital.ba

Poljoprivrednici u RS reorganizuju svoje redove

30.03.2013. / 11:26

stojan marinkovicBANJALUKA, Poljoprivrednici u RS očekuju da će novim strukturnim promjenama u organizacijama koje ih zastupaju, svi proizvođači iz agrarnog sektora biti zastupljeni na kvalitetniji način.

Promjene u organizovanju poljoprivrednika nastupile su kada je Stojan Marinković, sadašnji predsjednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje BiH i direktor svinjogojske farme “Top farm” iz Nove Topole, izabran za predsjednika novoosnovanog Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.
Milutin Misimović, predsjednik Udruženja voćara RS, smatra kako nove strukturalne izmjene organizovanja proljoprivrednika imaju za cilj da pospješe zajedničke i pojedinačne interese svakog udruženja u okviru Saveza.
“Mi smo na pragu ulaska Hrvatske u EU u partnerskom odnosu sa državom i treba da ubacimo u treću brzinu i da radimo na unapređenju poljoprivredne proizvodnje, jer ovakve promjene treba da dočekamo što spremniji”, ocijenio je Misimović i dodao da voćari RS pokušavaju u svjetlu novih tržišnih trendova na što bolji način da se izbore za bolje uslove privređivanja.
Novi predsjednik Marinković rekao je da će, pored osnovnih ciljeva, Savez sprovoditi politiku zaštite interesa poljoprivrednih proizvođača, kako onih sitnih tako i onih krupnih.
“Pokušaćemo da svi regioni RS i sve grane poljoprivredne proizvodnje budu adekvatno zastupljene i u organima upravljanja i u ostvarivanju svojih interesa, kada je riječ i o podsticajaima i kapitalnim investicijama vezanim za samu proizvodnju”, naglasio je Marinković.
Komentarišući činjenicu da se Savezu nisu priključili članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, na čijem je čelu Vladimir Usorac, dosadašnji “prvi” poljoprivrednik RS, Marinković je rekao da su oni po Statutu nevladina otvorena asocijacija, koja je otvorena za priključenje svih članova i udruženja iz ove oblasti registrovanih u RS.
Usorac smatra da će novi savez sa ovakvim restrukturiranjem u perspektivi biti bolji za sve poljoprivrednike, jer će se poljoprivrednici snažnije moći boriti za svoje interese.
“Ne možemo zajedno pričati o proizvodnji jabuka, proizvodnji svinja i o mlijeku. Svaka od grupa ima svoje probleme i interese. Mi ćemo se sprecifično posvetiti rješavanju interesa i problema u oblasti mljekarske proizvodnje, s tim da zajedno sa ostalim udruženjima planiramo raditi uvijek kada nam se ciljevi preklapaju”, rekao je Usorac.
On je podsjetio da Udruženjene na čijem je čelu ima gotovo 10.000 članova, te da oblast proizvodnje mlijeka, zajedno sa proizvođačima pšenice, spada u strateški važnu proizvodnju za RS.
Usorac je, između ostalog, podsjetio da hronologija postojanja Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS datira iz 1996. godine.
“Mljekari su osnovali ovo odruženje, ali su nam se kasnije priključili uzgajivači svinja, te živinari i voćari. Bili smo prvo organizovani po sekcijama. Kasnije su oni iz svojih sekcija formirali udruženja, ali su ujedno ostali u okvirima Udruženja poljoprivrednika RS. Sva ova udruženja imaju daleko manje članova od nas, a kao najveća grupa proizvođača prirodno je da istupamo samostalno”, rekao je Usorac.
Inače, na osnivačkoj sjednici Skupštine, na kojoj je učestvovalo devet republičkih udruženja poljoprivrednika, izabrani su i drugi organi Saveza, dok je za predsjednika Skupštine Saveza izabran Mišo Maljčić iz Udruženja uzgajivača svinja RS.
Nakon sjednice, Maljčić je rekao da je prvi i osnovni cilj Saveza dobijanje plavog dizela, zatim obaveza deklarisanja mesa, pa podsticajne mjere, te CEFTA i otklanjanje zloupotreba prema domaćim proizvođačima. Na petom mjestu je saradnja sa resornim ministarstvom u RS u rješavanju problema za dugovanja i razvojnih mjera koje se donose na nivo BiH.
On je istakao da su podršku osnivanju Saveza pružili predstavnici udruženja voćara, povrtlara, svinjara, zajednice živinara, zatim ovčara i kozara, tovljača junadi, dok su tu bili i predstavnici Saveza pčelara RS, udruženja proizvođača ljekovitog bilja i gljivara, koji su izrazili želju da uđu u Savez, ali moraju po statutu održati sjednice skupština, na kojima treba da izglasaju da budu članovi Saveza.
On je naglasio i da bi jedna od budućih mjera ovog saveza mogli biti i protesti, jer je stanje teško.
Bogdan Sladojević, vlasnik firme “Agro eksport” i predsjednik Udruženja tovljača junadi, rekao je da su se morali odlučiti na promjene, jer je u dosadašnjem krovnom udruženju svako gledao da rješi svoj problem, što je dovelo do velikih poteškoća u radu poljoprivrednih proizvođača. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!