Capital.ba

Policija podnijela izvještaj protiv Bobar banke zbog nezakonitih ugovora

03.08.2017. / 16:28

DOBOJ, BANJALUKA – Policijska uprava (PU) Doboj podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Doboj protiv bijeljinske Bobar banke u stečaju, zbog osnova sumnje da je banka kao pravno lice počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Iz policije navode da je uprava ove banke sačinila i u oktobru 2011. godine odobrila interni akt “Procedura za odobravanje kredita fizičkim licima” sa prilogom bjanko ugovora o namjenski oročenom depozitu sa predviđenom kamatom na oročena sredstva, a koji su u suprotnosti sa Zakonom o osiguranju depozita u bankama BiH.

Zakonom je utvrđeno da su depoziti koji se čuvaju u aranžmanu pohranjivanja sa bankom-namjenski depoziti, a da je za takve depozite Bobar banka isključena iz osiguranja, jer nije plaćala premiju osiguranja Agenciji za osiguranje depozita BiH.

Navedeni interni akt banke je bio obavezujući i sistemski obrazac prilikom dodjele kredita u filijalama Bobar banke Bijeljina.

CAPITAL je još 2015. godine pisao da je Bobar banka godinama prije otvaranja likvidacionog postupka sklapala nezakonite ugovore sa klijentima, a da Agencija za bankarstvo Republike Srpske nije reagovala.

U desetinama ugovora gdje je kredit bio obezbijeđen depozitom građana, Bobar banka je tvrdila da je taj depozit osiguran kod Agencije za osiguranje depozita BiH, iako on to nije bio. Nakon propasti banke svi koji su svojim novcem položenim kod Bobar banke, garantovali vraćanje kredita, nisu mogli dobiti taj novac, a kredit moraju vratiti odmah.

„Agencije za osiguranje depozita ne može i neće isplatiti takve depozite. Članom 5. Zakona o osiguranju depozita u bankama izričito navedeno koji depoziti se isključuju iz obaveze osiguranja istih. Članom 5.4. istog zakona propisan je tretman depozita u aranžmanu pohranjivanja sa bankom (namjenskih depozita) i isti ne spadaju u obavezu Agencije za osiguranje depozita BiH“, rekao je tada za CAPITAL Perica Rajčević direktor filijale Banjaluka Agencije za osiguranje depozita BiH

Zbog nesavjesnog rada u službi PU Doboj je 15. juna ove godine Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela izvještaj protiv S.Z. iz Teslića koja je, kao odgovorno lice dobojske filijale Bobar banke, u aprilu 2013. godine sa klijentom zaključila dva ugovora o namjenski oročenom depozitu, u kojim je navela da su oročena namjenska sredstva osigurana kod Agencije za osiguranje depozita BiH.
Radnica je znala ili bila dužna da zna da Bobar banka Bijeljina sa navedenom agencijom nije imala ugovor o plaćanju premije osiguranja i da garancija navedena u ugovoru nije mogla biti realizovana.
Nakon pokretanja postupka likvidacije Bobar banke oštećeni klijent, koji je prema banci izmirio svoje obaveze po osnovu ugovora o kreditu, nije mogao podići oročena novčana sredstva u iznosu od 10.526 evra.

 CAPITAL 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Policija podnijela izvještaj protiv Bobar banke zbog nezakonitih ugovora

  1. Već je odavno kasno

   Ovako će biti naknadno pametni i za Novu banku.

  2. Juda

   a gdje je krivicna prijava protiv odgovornih u Agenciji za banke. Oni su nedodirljivi, a stradace neka tamo lijeva sluzbenica koja nije ni znala da depoziti nisu osigurani. Ona je jednostavno ispunjavala obrazce a centrala ih je kreirala. Bice to pucanj u prazno

  3. Opšte poznato

   Po svim zakonima, posebno po KZ-eu RS, mrtvac ne odgovara niti se može protiv njega voditi krivični postupak.
   Kako se može voditi krivični ili bilo kakav postupak, protiv mrtvaca, to će nadležno tužilaštvo odbiti bilo kakvu krivičnu prijavu-izvještaj.

  4. Emir

   Ljudska glupost nema granice! Radio sam u navedenoj banci i poznajem koleginicu na koju je taj tuzilac (koji je ocigledno sa kupljenom diplomom) naskocio. U bankama postoje pravilnici o radu kao i tipski ugovori za sve usluge koje nudimo. Koleginica nije nikako mogla da mijenja taj ugovor i ako je neko i odgovoran onda je to direktror banke a ne “direktor” filijale jer ona u ovom slucaju samo obican rukovodni radnik bez ovlasnjena. Sve to pokazuje kakva nam je drzava. Mislim da bi sud i tuzilastvo trebalo malo vise da edukuje svoje sluzbenike da se ne prosipaju ovako.Mislim da je ovdje neka druga pozadina.

  5. LULA

   Najveće zlo Agencije za Osiguranje depozita je Perica Rajčević, on sve tumači po političkom uputstvu. Zašto nije reagovao kod Agencije za bankarstvo, ooni tamo osiguraju depozite, uzmu provizije za dobre plate i laduju, a po propasti banke prvi se naplate, i ošpet uspavano čekaju….
   Zlo Agencije za Bankarstvo je Slavica Injac,
   Sve to u zatvor bez ispitivanja,
   Gospođa SZ je bila savjesan direktor filijale Doboj i nije mogla znati da oročeni depozit koji pokriva kredit nije osiguran, to je trebao da zna Perica…….

  6. Ima onaj talijanski glumac Luigi de Bilcenzo, lici na tog

  7. Borka

   Bobar je mala, mala grmljavinica u odnosu na zemljotres koji stize iz Nove bande …

   • Srdjan Kondic

    Nismo mi krivi iz Agencije. Krivi su oni iz banke sta su radili.