Capital.ba

Podsticaj za povećanje plata zatražen za 6.813 radnika u RS

23.02.2021. / 14:20

BANJALUKA – Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske zaprimilo je, zaključno sa današnjim danom, više od 200 zahtjeva privrednih subjekata za podsticaj za povećanje plate radnika za obračunski period jul-decembar 2020. godine.

dobit banaka

Izvor: Nezavisne novine

Privredni subjekti koji su izvršili povećanje plate imaju mogućnost da do isteka roka, 01.03.2021. godine, podnesu zahtjev za navedeni obračunski period putem aplikacije “e-podsticaj” koja se nalazi na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva.

Kada je riječ o do sada pristiglim prijavama radi se o pravnim licima i preduzetnicima koji zapošljavaju ukupno 14.641 radnika,  a podsticaj je tražen za 6.813 radnika.

“Službenici ministarstva su u saradnji sa Poreskom upravom Republike Srpske pristupili provjeri ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na podsticaje, a po isteku roka za prijavu će biti obrađeni svi pristigli zahtjevi i nakon izdavanja rješenja će biti realizovana isplata podsticaja”, saopšteno je iz ministarstva.

Podsjetimo, pravo na podsticaje imaju privredna društva i preduzetnici, koji su povećali plate zaposlenih u odnosu na početnu platu iz marta 2019. godine, a ispunjavaju opšte i posebne uslove Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, dok je izmjenom i dopunom zakona uvedena mogućnost da privredni subjekt može ostvariti pravo na podsticaj i za radnike sa kojima je zasnovao radni odnos i poslije marta 2019. godine.

Pomenutim zakonom predviđena su podsticajna sredstva za povećanje plate radnika zaposlenih u privrednim subjektima u dva obračunska perioda, od kojih jedan traje od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini, dok se iznos podsticaja za povećanje plate radnika utvrđuje prema sljedećim kriterijumima:

1)   ukoliko  je početni iznos plate radnika viši od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara 70% vrijednosti od plaćenih doprinosa na povećanje plate,

2)   ukoliko je početni iznos plate radnika jednak ili viši od najniže plate u Republici Srpskoj, ali ne prelazi iznos od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara 30% vrijednosti od plaćenih doprinosa na povećanje plate.

Privrednim subjektima u Republici Srpskoj je u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske, tokom 2020. godine isplaćeno ukupno 8.035.997 KM na ime podsticaja za povećanje plata radnika. Agencije

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!