Capital.ba

Počeo kapitalni remont Termoelektrane Ugljevik

04.07.2017. / 10:58

UGLJEVIK – Termoelektrana Ugljevik je 1. jula izašla iz pogona čime je započeo 90-dnevni kapitalni remont vrijedan 40 miliona KM, koji se izvodi prvi put od 2010. godine.

U toku ovog remonta biće obavljeni i značajni investicioni zahvati, a termoelektrana će u tom periodu biti veliko gradilište, u kome će pored radnika preduzeća biti angažovano i oko petsto radnika raznih izvođačkih firmi.

“Ovaj kapitalni remont je prolongiran za ovu godinu upravo zbog pripreme jednog takvog zahvata – rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja, koja je preduslov i za uspješan rad sistema za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrane, čija izgradnja je takođe počela nedavno. Vrijeme potrebno za rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja je devedeset dana, tako da u vrijeme redovnog godišnjeg remonta, koji traje znatno kraće, ne bi mogla biti završena. Vrijednost rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja je 9,5 miliona eura”, kaže izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane u RiTe Ugljevik Milutin Tasovac.

U  termoelektrani su obavljene opsežne pripreme, kao bi se svi predviđeni radovi obavili u predviđenom roku sa jasnim termin planom koji treba da uskladi njihovo blagovremeno izvođenje.

“Nakon radova koje ćemo izvršiti u ovih devedeset dana, očekujemo značajno poboljšanje pogonske spremnosti termoelektrane, kao i velike ekološke efekte i tehnološku korist kroz rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja. Puni pozitivni efekat ovih zahvata će se pokazati u narednim godinama”, zaključuje Milutin Tasovac.

U ovogodišnjem kapitalnom remontu je, pored rekonstrukcije elektrofiltera, predviđen veliki obim investicionih zahvata na kotlovskom postrojenju.

Plan je zamjena međupregrijača pare 1, sa povećanom ogrevnom površinom, a vrijednost ovih poslova je 5,4 miliona maraka. Poslednjih godina je zbog pucanja cijevi usled abrazije na međupregrijačima pare 1, termoelektrana imala trinaest neplaniranih zastoja.

Predviđen je veliki obim radova na plafonu kotlovskog postrojenja, širmovskim pregrijačima pare kao i u ložištu kotla u sve tri zone, nižoj, srednjoj i višoj.

Izvrši će se kapitalni remont generatora, prvi nakon sedam godina, će se raditi u skladu sa svim tehničkim zahtjevima, a naročita pažnja će se obratiti na sanaciju toplih mjesta na statorskom djelu (lim-paketi), zamjenu oštećenih štapova namotaja generatora.

Takođe će se izvršiti veći zahvati na turbini. Nakon realizacije nabavke vitalnih rezervnih djelova, otvorio se prostor za te zahvate: zamjenu lopatica na 34. stepenu cilindra niskog pritiska te 7. i 12. stepenu cilindra visokog pritiska, kao i kompletnu zamjenu zaptivanja cilindra niskog pritiska.

U remontu će se uraditi značajna zamjena “armature” u GPO i na kotlovskom postrojenju, zahvati na ventilatorima dimnih gasova, kanalima dimnog trakta, ugljenog praha, dozatorima, dodavačima uglja, itd. Većih radova biće i na spoljnim i pomoćnim objektima termoelektrane (naročito na rashladnom tornju i HPV-u), a radiće se i brojni drugi radovi koji su predviđeni planovima remonta.

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Počeo kapitalni remont Termoelektrane Ugljevik

 1. Kva-kva

  Za dvije-tri godine citacemo o aferi u TE oko dodjele radova po namjestenom tenderu.

 2. Kechap

  Da li je negdje objavljen javni poziv za vrijednost posla od 40 miliona ili je to Debeli dobio preko veze, kao i sve do sada. Naravno sa svojim mentorom i partnerom u mnogim poslovima, osim Alumine zbog koje će doći do okršaja kod OK Korala (ono, ko prvi potegne)

  • Rudar

   Pravo pitanje za Biljcicu u njenog Djordja.