Capital.ba

Poboljšanjem uslova na radu do veće produktivnosti

28.04.2014. / 11:55

radnici1BANJALUKA, Poboljšanje uslova na radu pozitivno utiče na motivaciju radnika i produktivnost, što vodi ka ekonomskom i socijalnom razvoju društva, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske.

Iz Republičke uprave, povodom obilježavanja 28. aprila, Svjetskog dana bezbjednosti i zdravlja na radu, kao i 1. maja, Međunarodnog praznika rada, napominju da bi bezbjednost i zaštita zdravlja na radu trebalo da budu osnova svake radne aktivnosti.
“I dalje je svijest o značaju zaštite na radu na niskom nivou i potrebno je insistirati na edukaciji kako radnika, tako i poslodavaca, na razvijanju kulture prevencije. Apelujemo na poslodavce da, uprkos ekonomskoj krizi ne štede na mjerama bezbjednosti na radu, a na radnike da ne počinju sa radom bez primjene svih propisanih i obezbijeđenih mjera zaštite na radu”, navedeno je u saopštenju.

Republička inspekcija rada je u 2013. godini izvršila više od 6.100 kontrola, a u 34 odsto kontrola inspektori su utvrdili nepravilnosti i poslodavcima izrekli 1.747 upravnih mjera s ciljem otklanjanja nedostataka.

Izdato je 800 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1.118.000 KM, a nadležnim sudovima podnesen je 71 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz Inspektorata Srpske napominju i da se u prošloj godini u oblasti nadzora inspekcije rada dogodilo šest povreda na radu sa smrtnim ishodom i 70 težih povreda na radu, a da se kao najrizičnije djelatnosti izdvajaju šumarstvo i drvna industrija, kao i građevinarstvo i elektroprivreda.

“Pojedinačni slučajevi težih povreda zabilježeni su u oblastima trgovine, turizma, kulture, komunalnih djelatnosti, gdje povrede na radu nisu izražena pojava i u poređenju sa prethodnim godinama nemaju trend kontinuiteta”, navode iz Inspektorata.

Prema njihovim navodima, analizom uzroka nastanka povreda na radu u 35 slučajeva ili 46 odsto utvrđeno je da je do povrede došlo zbog nepridržavanja propisanih i obezbijeđenih mjera zaštite na radu prilikom izvođenja radnih zadataka, a najčešće nepažnjom.

Nisu rijetki slučajevi da radnici ne koriste zaštitnu opremu na adekvatan način, u smislu da šljem ili rukavice ostave pored sebe, umjesto da ne počinju sa radom dok ne ispoštuju sve bezbjednosne mjere, ukazuju iz Inspektorata.

U 41 slučaju, ili 54 odsto, uzrok povrede bilo je nepreduzimanje mjera zaštite na radu u skladu sa zakonom.

U pet slučajeva, od ukupno 76, utvrđeno je da poslodavci nisu imali akt o procjeni rizika koji treba da sadrži opis procesa rada sa procjenom rizika od povreda i oštećenja zdravlja na radnom mjestu, kao i mjere za otklanjanje ili smanjenje rizika, a utvrđeno je i da 15 radnika koji su doživjeli povredu na radu nisu pohađali obuku za bezbjedan rad.

Od ukupnog broja radnika koji su doživjeli povredu na radu u samo dva slučaja utvrđeno je da nisu imali regulisan radno-pravni status u skladu sa zakonom, dok su u ostala 74 slučaja radnici sa poslodavcem imali zaključen ugovor o radu i bili su prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

Posmatrano po polnoj strukturi radnika koji su doživjeli povredu na radu, u šest slučajeva, ili osam odsto riječ je o ženama, dok je u 64 slučaja, odnosno 92 odsto riječ o muškarcima.

Najveći broj povreda na radu doživjeli su radnici čija starosna dob je od 40 do 50 godina, a riječ je o 26 zaposlenih.

Povredu je doživjelo 19 radnika u dobi od 30 do 40 godina, 17 radnika u dobi od 20 do 30 godina, 12 radnika u dobi od 50 do 60 godina i dva radnika starija od 60 godina.

Kada je riječ o danima u sedmici, najviše povreda se dogodilo utorkom i petkom, a najmanje četvrtkom i nedjeljom.

Posmatrano po dijelu radnog dana, najviše povreda se dogodilo u prvoj smjeni, ukupno 40, u periodu od 6.00 do 12.00 časova, a mjeseci sa najvećim brojem povreda su april i novembar, dok se u januaru i avgustu dogodilo najmanje povreda. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!