Capital.ba

Plantaže: Gubitak udvostručen, likvidnost pod velikim pritiskom

08.11.2020. / 10:00

PODGORICA, Rezultat poslovanja Plantaža za devet mjeseci ove godine je negativan, ocijenjenio je Odbor diketora te kompanije, navodeći da će se gubitak do kraja poslovne godine znatno uvećati, što će dalje zaoštriti već izraženi problem likvidnosti.

foto: www.plantaze,com

Odbor direktora je prihvatio Informaciju menažmenta o rezultatima u proizvodnji koji su veoma dobri, u uslovima u kojima se odvijala.

Navodi se da je u prethodnom devetomjesečnom periodu proizvedeno 14,4 miliona kilograma vinskog i 1,6 miliona kilograma stonog grožđa, 7,9 miliona flaširanih proizvoda vina i prirodnih rakija, 900 hiljada kilograma breskve, kao i 107 hiljada kilograma ribe i riblje mlađi.

„Zaključeno je da su zaposleni i menadžment kompanije učinili izuzetne napore u organizaciji i vođenju specifične poljoprivredne proizvodnje, čime se obezbjeđuje tržišna perspektiva kompanije za narednu godinu“, kaže se u saopštenju.

Konstatovano je da su glavni problemi kompanije proizašli iz nemogućnosti plasmana osnovnih proizvoda vina i rakija, posebno na domaćem tržištu gdje je zabilježeno smanjenje od preko 60 odsto, zbog pada turističke potrošnje.

Navodi se da je u posmatranom periodu ostvaren ukupan prihod od prodaje proizvoda i usluga 10,5 miliona evra, u odnosu na 16,7 miliona evra u istom periodu prethodne godine, ili oko 60 odsto prošlogodišnjeg.

„Posebnim naporom sektora prodaje i marketinga izvoz je manji za samo 12 odsto, tako da je ostvarena prodaja od 4,7 miliona evra u odnosu na 2019. godinu. S druge strane povećani su prihodi od prodaje breskve za 159 odsto, stonog grožđa za 189 odsto i ribe za četiri odsto“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su racionalnim poslovanjem smanjeni rashodi za 2,7 miliona evra, i u odnosu na prošlogodišnje iznose 89 odsto.

„Rezultat poslovanja je negativan, i dva puta je veći od prošlogodišnjeg. Gubitak će se do kraja poslovne godine znatno uvećati, što će dalje zaoštriti već izraženi problem likvidnosti, posebno u odnosu na dobavljače, jer predstoje krupne nabavke za sljedeću proizvodnu godinu“, navodi se u saopštenju.

Plantaže su, kako je pojašnjeno, sasvim izložene uticaju korone na prodaju osnovnih proizvoda – vina i rakije.

„Ova kompanije je do sada dobila samo 1,2 miliona evra kredita od IRF, a nijesu ostvarile nijedan euro subvenicja iz prva dva Vladina paketa“, kaže se u saopštenju.

Kako je pojašnjeno, Plantaže preko 80 odsto svoje proizvodnje vina prodaju strancima, odnosno turistima u Crnoj Gori i preko 40 zemalja gdje se vino izvozi.

U saopštenju se navodi da su, ako se imaju u vidu troškovi proizvodnje u Plantažama, teškoće razumljivije.

Plantaže treba da obrade 2,5 hiljada hektara vinograda, voćnjaka, maslinjaka, matičnih i loznih posloga, da orežu oko deset miliona čokota vinove loze, oko 83 hektara breskve, da angažuju oko 500 zaposlenih, stalnih i sezonskih radnika, koji treba da odrade naredne proizvodne operaciju u vinogradu“, precizirali su iz te kompanije.

Kako su kazali, njihova proizvodnja zavisi, znatnim dijelom, od vremenskih prilika, što je posebno pokazala prošla godina.

Ovo su samo neki podaci kojim ilustrujemo uticaj pandemije na poslovanje ove kompanije. Javno ističemo i izražavamo zhvalnost da nailazimo na razumijevanje naših kupaca i dobavljača, u mjeri koja je moguća u datim uslovima“, kaže se u saopštenju.

Menadžment Kompanije se, kako se navodi, uporno bori da sačuva proizvodnju i funkcionisanje složenog sistema u nezapamćeno teškim uslovima, uz sve teškoće i neizvjesnosti koje će dugo potrajati.
Iz Plantaža su upozorili da, bez obzira na često nadljudske napore zaposlenih, ne mogu sami da riješe aktuelne probleme, pa se očekuje odgovarajuće razumijevanje vlasnika, prevashodno u rješavanju sve izraženijih problema likvidnosti, kako ne bi bili „državna kompanija“ samo na papiru.

„Upravo zbog pada prihoda uz skoro iste troškove, koji se ne mogu dalje značajno smanjiti, dolazi do drastičnog smanjenja plata u kompaniji, kao i veliki problem u izmirivanju obaveza prema dobavljačima i državi“, dodaje se u saopštenju. Seebiz

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!