Capital.ba

Perić: Nakon 20 godina reformi, pravosudni sistem gori nego što je bio (VIDEO)

19.08.2022. / 9:15

BANJALUKA – Pravosudni sistem reformišemo 20 godina i imamo situaciju da je gori nego što je bio. Važno utvrditi gdje leže razlozi za takvu situaciju i kako se sa njima nositi, rekao je Branko Perić sudija Suda Bosne i Hercegovine gostujući u podkastu „Pretres“ koji zajedno realizuju portal CAPITAL i Transparency International u BiH.

FOTO: Capital

Dodaje da je potrebno odgovoriti i na pitanja kako zaustaviti propadanje i kako tu reformu privesti kraju. Naglašava da je kriza u pravosuđu prouzrokovana dominantno iz dva razloga.

„Jedan je kriza politika, ne političara. Političari su uvijek vršili uticaj na pravosuđe ako mogu, ako nađu budale. Problem je što je politika u ozbiljnoj krizi. To više nije politika i stranke, koje realizuju ideje u dijalogu sa građanima, rješavaju društvene probleme i bave se opštim dobrom. To su interesne grupe, koje funkcionišu na principima mafija. Pogledajte šta se dešava sa izborima, kupuju se glasovi, pa poslije mandati“, pojasnio je on.

Dodao je da je drugi problem moralna kriza.

„Društvo je u teškoj moralnoj krizi i to se prelilo na pravosuđe.  Najvažnije je nekoga zaposliti, nešto smuvati i zaraditi,  a ne raditi na principima i vrijednostima“, naveo je Perić.

Perić smatra  da nije moguće očekivati nikakve rezultate u reformi pravosuđa prije svega zbog toga što politika nije zainteresovana za to.

“Nju ne interesuje dobro pravosuđe. Ovakve korumpirane politike u korumpiranom društvu to ne interesuje. Njima je važno da pravosuđe ne funkcioniše i bude loše, kako bi sve mogli prevaljivati na pravosuđe. Dobro i efikasno pravosuđe ne treba nikome u ovom duštvu, pa čak ni sudijama, ni tužiocima. Ni njih nije briga kakvo je pravosuđe. Njih nije briga što se ruši njihov integritet, integritet profesije i dostojanstvo. To je opšti haos“, kazao je Perić.

Presude i odluke sudova se kupuju kao i mandati u skupštini

Dodao je da se kupuju presude i odluke sudova i tužilaštava, kao što se kupuju mandati u Skupštini, diplome i ministarske pozicije.

„Vi mislite da se to ne događa? Događa se. Ljudi meni o tome pričaju. Zna se cijena izbora i imenovanja, obustave istrage i oslobađajuće presude“, naglasio je on.

Dodaje da su slučajevi Davida Dragičevića i Dženana Memića, slučajevi koji ilustruju stanje ne samo u pravosuđu nego u društvu.

„Nije samo pravosuđe krivo što ta dva slučaja nisu rasvjetljenja, nego i druge službe i institucije. Vidjeli ste šta se tu dešavalo, da policija organizuje konferenciju za štampu i obavještava šta je uzrok smrti. Što nije njen posao, to je suprotno zakonu. Tu ne vidimo glavnog tužioca i vidi se da pravosuđem ne upravlja tužilaštvo, nego policija“, kazao je Perić.

Smatra da je teza  „efikasno pravosuđe može biti ključ ozdravljenja jednog društva“, zabluda koja se stalno ponavlja.

„Taj narativ o pravosuđu je dosadan. Pričamo o nečemu što je uzrok,  a ne posljedica. Niko ne priča o posljedicama i kako spriječiti opšte rasulo i propadanje. Pravosuđe nije sistem koji sam može da se oblikuje, a stranci ne znaju na koji način da pomognu da se dođe do standarda i dostignuća navodno dobre evropske prakse“, kazao je Perić.

Dodaje da problemi u pravosuđu nisu samo vezani za BiH.

„Pogledajte situaciju u Hrvatskoj. Imate proces protiv sudija Županijskog suda u Osijeku. Ozbiljan proces koji je diskreditovao pravosuđe jedne države, koja je članica EU. Imate u Crnoj Gori predsjednicu Vrhovnog suda koja je u pritvoru za ozbiljna krivična djela. Kod nas imate još goru situaciju. Imate sudije, protiv kojih se vode krivični postupak, jedna od njih je u bjekstvu. Imate četiri tužioca Tužilaštva BiH, koji nisu dočekali kraj mandata.Protiv jednog se šest godina vodi krivični postupak koji još nije okončan. Nedavno je razriješena glavna tužiteljica tog istog tužilaštva. Imate na destine razriješenih sudija, zbog teških povreda zakona ili profesionalne etike. Šta to znači? Da li smo mi reformisali pravosuđe da bi imali pravosudnu mafiju o kojoj se govori u čitavom regionu“, rekao je Perić.

Cijeli razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu ili poslušajte na SoundClaud.

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Perić: Nakon 20 godina reformi, pravosudni sistem gori nego što je bio (VIDEO)

  1. Periću, ti treba da se stidiš, kome pripadaš. Dobro ti je u tom pravosuđu u kome primaš enormne plate. Ni jednom nisi rekao da se razriješiš. A što bih, kada 25 godina tamburaš i tapkaš u mjestu. Prvo ti daj ostavku, a posle tražiti od drugih milom ili silom. Dotle, samo laprdanje.