Capital.ba

Penzioneri najavljuju radikalnije mjere zbog cijene lijekova

24.06.2016. / 11:40

DOBOJ,  Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj najavio je da će ovo udruženje u narednom periodu preduzeti radikalnije mjere ukoliko odgovorni srpski predstavnici vlasti u republičkim i institucijama BiH ne utiču na donošenje Pravilnika o utvrđivanju cijena lijekova u BiH, za čije neusvajanje je odgovoran Savjet ministara BiH.Добој  - Ракуљ - пензионери - сједниц

Rakulj je istakao da u rješavanju pitanja visokih cijena lijekova zajedno nastupaju sa Savezom udruženja penzionera iz Federacije BiH /FBiH/, jer ova populacija sa 80 odsto učestvuje u ukupnoj potrošnji lijekova na nivou BiH, a visoke cijene finansijski iscrpljuju penzionersku populaciju koja ima najmanja primanja.

“Naša udruženja su od Agencije za veleprodaju lijekova u BiH upoznata da odgovornost za neusvajanje predloženog Pravilnika o utvrđivanju cijena lijekova leži isključivo na Savjetu ministara BiH”, naveo je Rakulj, nezadovoljan što ova institucija ne preduzima potrebne mjere na uvođenju reda u proizvodnji, kontroli i cijeni lijekova kako bi građani bili pošteđeni interesa različitih lobija.

Rakulj, koji danas u Doboju prisustvuje prvoj redovnoj izvještajnoj sjednici dobojskog Udruženja penzionera, upozorio je da su cijene lijekova u BiH do tri puta skuplje u odnosu na zemlje regije.

On je najavio da će Udruženje penzionera Srpske sljedećeg mjeseca organizovati savjetovanja po regionalnim centrima kako bi se pronašlo rješenje u obezbjeđenju jeftinijih lijekova i bolje zdravstvene zaštite ove populacije.

Predsjednik Udruženja penzionera Doboj Rajko Gligorić naveo je da je u prošloj godini evidentirana najveća smrtnost penzionera, ukupno 10.640 na nivou Republike Srpske, dok je dobojsko udruženje manje za 430 članova.

Gligorić je problematizovao pitanje vraćanja objekta Doma penzionera ovom udruženju kao i poštovanje zaključaka Vlade Srpske u pravcu veće finansijske discipline kako bi se obezbijedila dovoljna sredstva za redovnu isplatu penzija.

Gligorić je istakao da je dobojsko udruženje sa 7.500 članova prošle godine ostvarilo 230.000 KM, najvećim dijelom iz mjesečnih članarina koje su povećane na tri KM.

Na isplate troškova umrlim članovima utroši se 80 odsto ukupnih sredstava, a kao drugu najveću troškovnu stavku, Gligorić navodi isplate jednokratnih novčanih pomoći socijalno-ugroženim članovima.

Gligorić je najavio da će nanade za troškove sahrana biti uvećane sa 300 KM na 400 KM.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić istakao je da u skladu sa nadležnostima gradske uprave i raspoloživim sredstvima aktivno pomažu ovu populaciju. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!