Capital.ba

Pavlovićev „Akva park“ nesiguran za upotrebu

17.11.2016. / 15:17

BIJELJINA, Iako nije završen milionski vrijedan objekat „Vodenog grada – Akva parka“ na Drini Slobodana Pavlovića je „nesiguran za eksploataciju“ potvrdili su predstavnici Instituta za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta iz Sarajeva danas u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.akva-park

Ovo je rezultat građevinskog vještačenja u dokaznom postupku u sudskom sporu između izvođača radova bijeljinskog preduzeća „Final prom“ i naručioca firme „Aqua City“ Slobodana Pavlovića.

Preduzeće „Final prom“ sudskim putem pokušava naplatiti više od dva miliona maraka od preduzeća „Aqua City“ zbog izgubljene dobiti i jednostrano raskinutog ugovora nakon izgradnje prve faze Vodenog grada u Slobomiru na Drini. Preduzeće „Aqua City“ pokrenulo je pred ovim sudom protivtužbu zbog nekvalitetno izvedenih radova od strane „Final proma“ i zbog obračuna više fakturisanih radova u odnosu na izvedene radove.

Stručnjaci sarajevskog Instituta za materijale i konstrukcije Muhamed Mađarević, Esad Mešić i Goran Simonović objasnili su da su izvršili vještačenje betonske i čelične konstrukcije objekta, uz prethodno sagledavanje projektne dokumentacije, na bazi vizuelnog pregleda na licu mjesta, mjerenja na terenu, uzimanja uzoraka, laboratorijskog ispitivanja materijala.

Proračunskom analizom i mjerenjima utvrdili su da je došlo do izmjene glavnog projekta, te da je izvršeno preprojektovanje krovnih nosača, glavnih stubova i dijela konstrukcije koja odvaja rasponsku konstrukciju od svjetlarnika, kao i da je došlo do preprojektovanja svjetlarnika, te da galerija nije izvedena prema glavnom projektu zbog nedovršenosti gradnje.

Stručnjaci su u svom elaboratu naveli da je „skraćivanjem glavnih stubova  od armiranog betona i njihovom nadgradnjom od čelika dovelo do prekoračenja naprezanja glavnih rešetkastih nosača na mjestima nalijeganja na glavne stubove. Oni nisu mogli utvrdili ko je izvršio preprojektovanje, odnosno izmjenu projekta, te da li je to radio zbog uštede na materijalu ili zbog nekih drugih razloga.

img_1865-2

Naglasili su da se izmjena projekta ne može vršiti skicama, crtežima i zabilješkama u građevinskom dnevniku, ustvrdivši da svi uočeni nedostaci utiču primarno na sigurnost, ali i na originalni izgled objekta kako je trebalo da izgleda prema glavnom projektu.

Izmjene projekta, istakli su, vrše se izradom odgovarajućeg novog dokumenta, a ne usputnim upisima u građevinski dnevnik. Promjena projektnog rješanja podrazumijeva i promjenu građevinske dozvole.

Za sanaciju krovne konstrukcije i kompletnog objekta, izračunali su sarajevski stručnjaci, neophodno je izdvojiti dodatnih oko 622.626 KM, naglasivši da bez otklanjanja nedostataka na krovnoj konstrukciji i sanacije objekta on ne bi mogao ići u eksploataciju.

Vještaci su istakli i da je moguće izvršiti preciznu diferencijaciju nepravilnosti na konstrukciji objekta koje su proistekle, s jedne strane, od projektovanog rješenja, s druge strane, od nepravilnosti pri izvođenju radova i  finansijski ih izraziti.

Samo za usluge vještaka u ovom sporu do sada je potrošeno oko 80.000 KM, a velika je vjerovatnoća da će se ovaj spor, koji traje skoro tri godine, završiti tek sledeće godine.

CAPITAL: Lj. Lj.

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!