Capital.ba

Parlament BiH usvojio preporuke za reformu energetskog sektora

10.07.2018. / 13:20

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je preporuke za reformu energetskog sektora u BiH nastale kao rezultat ekspertskih diskusija pokrenutih na 4. Energetskom samitu koji su organizovali USAID EIA i GIZ u Neumu krajem aprila ove godine su na sjednici.

Predstavnički dom PS BiH donio je preporuke čije će sprovođenje voditi ka reformi sektora koji može biti pokretač privrede u BiH.

“Nakon dugo vremena ovo je veliki korak naprijed u sveukupnoj reformi energetskog sektora. Pozdravljamo usvajanje ovih preporuka i nadamo se da će nadležne institucije uskoro krenuti sa njihovom implementacijom“, istakao je direktor USAID EIA projekta, Ognjen Marković.

Prema prvoj preporuci Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će po izjašnjenju entitetskih Vlada Sajetu ministara predložiti na usvajanje okvirnu energetsku strategiju za BiH. Nakon usvajanja, pristupiće se izradi plana i programa energetske tranzicije. Takođe, usvajanjem ovih preporuka BiH se opredjeljuje za energetsku efikasnost kao ključni element energetske tranzicije i obavezuje se da odredi ulogu regulatornih tijela u provedbi ove politike.

BiH se obavezala i da će ubrzati reformu energetskog sektora donošenjem nedostajućih zakonskih i podzakonskih akata potrebnih za ispunjavanje zahtjeva Energetske zajednice i pristupanje EU. Rezultat reforme sektora biće unapređenje efikasnosti i ekonomičnosti rada kompanija u ovom sektoru, a sam sektor će se bolje pozicionirati u regionu ukoliko se reformom omogući uspostavljanje efikasnog i transparentnog tržišta energentima.

Nakon što je na 4. Energetskom samitu predstavljeno više od stotinu preporuka za unaprjeđenje procesa za izdavanje dozvola za gradnju novih energetskih objekata, a na kojima su tri godine radile radne grupe formirane na svim nivoima vlasti, jedna od preporuka je i sprovođenje preporuke za unapređenje procesa izdavanja dozvola za gradnju novih energetskih objekata.

Ukoliko se ove preporuke implementiraju, potrebno vrijeme za izgradnju novih energetskih objekata bitće znatno kraće, postupak jednostavniji, a potencijalni investitori će imati jasne informacije o dozvolama koje su im potrebne. Sve navedeno omogućiće realizaciju značajnih energetskih projekata od interesa za BiH i susjedne države kao i pristup fondovima za finansiranje energetskih infrastrukturnih projekata, saopšteno je iz USAID-a.

CAPITAL

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!