Capital.ba

Pao Plan poslovanja Pošta Srpske za 2014.!!!

04.02.2014. / 14:36

POSTE-SRPSKE-2BANJALUKA, Investiciono-razvojna banka RS, kao najveći akcionar (65%), na Skupštini akcionara nije prihvatila Plana rada i poslovanja Pošta Srpske za 2014. godinu koji je predložio Nadzorni odbor.

Na Skupštini akcionara održanoj 31. januara, odbačen je prijedlog Plan rada i poslovanja sa poslovanjem jer je predviđao da se dio gubitaka Pošta pokrije subvencijom Vlade RS po osnovu Zakona o poštanskim uslugama RS.

Ova subvencija nije planirana Budžetom RS za 2014. godinu i nema saznanja da će ista biti planirana ni Rebalansom Budžeta, te postoji neizvjesnost planiranja subvencije i za naredne godine“, tvrde u IRB-u.

„Stav IRB-a kao većinskog vlasnika Pošta nije bio dovoljno jasan. Predstavnik IRB-a je glasao za usvajanje Plana investicija za 2014. godinu, a nije prihvatio Plan poslovanja. Nejasno je zašto predstavnik državnog kapitala nije prihvatio prijedlog da se odmah na skupštini ide sa novim prijedlogom Plana poslovanja u kojem bi umjesto „subvencija iz Budžeta RS“, navodilo se da će se dio gubitaka pokriti na „zakonom predviđen način“, kaže za poslovni portal CAPITAL direktorica Pošta Jasminka Krivokuća.

Ona je istakla da je Uprava Pošta danas usvojila novi prijedlog Plara rada i poslovanja, sa samo jednom izmjenom. Umjesto dijela da će se gubitak pokriti iz „subvencija“, navodi se da će se gubitak biti pokriven na „zakonom regulisan način“.

Planirani gubitak Pošta ove godine je 3,1 miliona KM.

 

CAPITAL: S. Vukelić

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Pao Plan poslovanja Pošta Srpske za 2014.!!!

 1. sudija

  šokantno..većinski akcionar nije za “subvencije”, ali jeste za “zakonom predviđen način”, tj za subvencije :-)

  debili, kako ide (??)

 2. sretnica

  Nisam ekonomista,ali mi je fascinantno kada se planira gubitak,i to gubitak 3,1 milion KM…..plan poslovanja im je stvarno napredan…..

 3. Akcionar

  Apsurdno je da Vlada predloži, a Skupština usvoji Zakon o poštanskim uslugama koji predviđa subvenciju iz budžeta ukoliko javni poštanski operator (Pošte Srpske) ostvari gubitak po osnovu rezervisanih usluga, a onda ta ista Vlada “obori” plan poslovanja preduzeća čiji je većinski vlasnik, jer je planom poslovanja predviđeno ono što omogućava Zakon o poštanskim uslugama… Pretpostavljam da se izmjena u smislu pokrića gubitka na “zakonom predviđen način” odnosi na Zakon o privrednim društvima i Zakon o javnim preduzećima, gdje je to definisano… Jasno je da u budžetu nema para i da neće biti subvencija iako su one zakonom predviđene. Pošta sigurno ne bi tužila svog većinskog vlasnika zbog neisplaćivanja zakonom predviđene subvencije, pa mislim da je plan nepotrebno “oboren”. Uostalom, plan poslovanja je trebao biti usaglašen prije skupštine, a na samoj skupštini nije moguće vršiti izmjene u predloženim materijalima, već se oni usvajaju ili ne usvajaju…

 4. ANTENA

  A da smanje naknade na plaćanja računa u odnosu na naknade koje naplaćuju banke, imali bi porast prihoda, jer narod gleda gdje je jeftinije da plaća račune. A manji su redovi nego u bankama:)