Capital.ba

OŽIVIO NIŠKI “VULKAN”

02.09.2007. / 13:58

NIŠ, Generalni direktor niškog preduzeća za proizvodnju proizvoda od gume “Vulkan” Stojan Zajkov potvrdio je Srni da je u prvih pet mjeseci nakon privatizacije ova kompanija fizički obim proizvodnje uvećala za četiri, a finansijsku realizaciju za više od šest puta.

“Već sada mogu da tvrdim da je reč o uspešnoj privatizaciji. Prilikom preuzimanja fabrike proizvodnja je iznosila 83 tone na mesečnom nivou, da bi na kraju avgusta dostigla 313 tona” – rekao je Zajkov.

On je istakao da je u martu vrijednost prodatih gotovih proizvoda iznosila oko 220.000 evra, a sada iznosi 1.367.000 evra.

Nišku fabriku početkom godine kupila je bugarska kompanija “Mina”.

Nakon preuzimanja zadržana je ranija linija proizvoda, ali je prioritet proizvodnja transportnih traka za elektroenergetiku.

“Pobedili smo na tenderu `Elektroprivrede Srbije` za proizvodnju transportnih traka, čija je vrednost oko četiri miliona evra, kao i na drugim tenderima u BiH i Makedoniji” – kaže Zajkov.

On je rekao da je “Vulkan” do sada izvezao u Bugarsku više od 10 kilometara transportnih traka.

Kompanija trenutno radi na ispitavanju tržišta bivše Jugoslavije, prije svega BiH i Makedonije, gdje namjerava plasirati i druge proizvode kao što su gumena crijeva, obuća i tehnička roba.

Zajkov kaže da su plate uvećane za 23 odsto, što je zasluga svih zaposlenih i uspješne saradnja kupca iz Bugarske i niških stručnjaka.

Generalni direktor “Vulkana” ističe da se ova kompanija suočava i sa velikim problemima zaostalih obaveza za poreze i doprinose, koje godinama nisu plaćane.

“Trenutno se suočavamo sa velikim pritikom da te obaveze izmirimo u što kraćem roku, što je za nas otežavajuća okolnost, budući da i pored povećanja proizvodnje nismo u stanju da to učinimo odmah” – naglasio je Zajkov.

Prema njegovim riječima, Bugari su kupovinom “Vulkana” preuzeli i obavezu izmirenja duga koji premašuje četiri miliona evra i zato, radi stabilizacije proizvodnje, traže odlaganje plaćanja obaveza.

“Mislim da je u interesu i društva i zaposlenih da `Vulkan` radi, a mi ćemo obaveze izmiriti do poslednjeg dinara” – obećao je Zajkov.

Share Tweet Preporuči