Capital.ba

Otvaranje firme u inostranstvu ne mora se prijaviti matičnoj državi

12.05.2016. / 11:27

mehmed_jahicSARAJEVO, Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Mehmed Jahić izjavio je da bh. državljani koji registruju firme u inostranstvu, a koje nisu u sistemu konsolidovane pravne osobe, nisu obavezni prijavljivati svoj finansijski rezultat u BiH, već samo u državi u kojoj posluju.

Međunarodni konzorcij novinara-istražilaca objavio je ovih dana dio Panamskih dokumenata vezanih za transakcije u i iz offshore kompanija.

Navedene transkacije se stavljaju u kontekst nelegalnog poslovanja, iako sama registracija ovakvih kompanija nije nelegitimna i ne mora značiti da iza toga stoji bilo kakvo nepropisno poslovanje.

Profesor Jahić pojašnjava da ne postoji propis koji obavezuje da neko mora prijaviti matičnoj državi da je otvorio firmu u nekoj drugoj državi, osim ako je iz matične firme uplaćen osnivački kapital u firmu u drugoj državi.

“Po Zakonu o sprečavanju pranja novca porijeklo novca mora biti dokazano samo prilikom polaganja na račun u banci, tako da transferi s jednog računa na drugi ne mogu predstavljati pranje novca. Odgovornost za kontrolu transfera s računa na račun je na bankama, što povlači i pitanje jesu li banke najveći uzročnici nelegalnog kretanja novca ako ga ima”, ističe Jahić.

Smatra da odnosi suprotstavljenih velikih sila, koje ne žele svoje probleme rješavati oružanim sukobom, kuliminiraju ekonomskim i diplomatskim sukobima i da u tom svjetlu treba posmatrati i objavljivanje dokumenata s Paname i spominjanje računa „prijatelja“ ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Precizirao je da u BiH postoji porez na dobit i PDV, s tim što se PDV plaća za promet roba i usluga, a porez na dobit na konačan rezultat poslovanja na kraju godine, ukoliko je pozitivan.

Jahić je naveo da ne postoji jedinstven zakon o porezu na dobit na nivou države već samo entitetski, a potrebno je da prihod bude ostvaren na teritoriji entiteta, što važi i za strance koji imaju registrirane biznise u BiH.

Dodao je da Federacija BiH ima poresku stopu od 10 posto, što je najniža stopa u Evropi i što znači da je pogodno tlo za dolazak stranog kapitala i tzv. off shore firmi koje neko otvori iz druge države.

“Svaka država svojim zakonima propisuje uslove otvaranja firmi, što ih čini legalnim, i mi nemamo pravo da se bavimo zakonima drugih država niti oni našim. Zbog toga treba biti oprezan pri definisanju poreske obaveze, jer je bh. državljanin koji je odsutan iz zemlje duže od šest mjeseci dužan da porezno odgovara tamo gdje ima privremeni boravak i djelatnost, a nije obavezan da podnosi prijavu u BiH”, kazao je Jahić. Fena

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Otvaranje firme u inostranstvu ne mora se prijaviti matičnoj državi

  1. Željko

    najbolje da vama prijavim, ahahahahaha

  2. EORI BROJ

    Odlican clanak, samo nastavite sa pametnim radom