Capital.ba

Osiguranje u Srbiji postaje magnet za pare

05.02.2008. / 9:00

BEOGRAD, Osiguravajuće kuće koje rade u Srbiji su s uspehom završile prošlu godinu, a može se očekivati da im i ova bude dobra.
Brojke to najbolje ilustruju: premije su lane porasle za 16 posto, a prema procenama NBS-a, trebalo bi da iznose 44,4 milijarde dinara.
Ove godine očekuje se rast premija od 20 procenata. Najveći porast očekuje se u oblasti životnih osiguranja – između 45 i 40 posto.
Trenutno kod nas posluje 20 osiguravajućih kuća, a većina onih koje su dobile licencu za rad ide baš na oblast životnih osiguranja. Razlozi su vrlo jaki: ta vrsta osiguranja u neku ruku predstavlja alternativu štednji. Osiguravači koji dolaze na naše tržište pomno prate kako rastu ti ulozi u bankama, a podaci govore da oni već premašuju 4,9 milijarde evra.

Dodamo li tome da se po osnovu ovog osiguranja u Srbiji izdvaja devet dolara po glavi stanovnika, u Hrvatskoj 82, a u Sloveniji čak 345, jasno je da posla i te kako ima.
– Životna osiguranja su zanimljiva jer u sebi spajaju štednju, sigurnost i mogućnost dopunske zarade preko multilevel prodaje, kako to obično ide. Zato očekujem da će ti programi imati sve veći rast, a druga profitabilna slična delatnost biće penzioni fondovi – objašnjava direktor filijale „Dunav osiguranja” za Vojvodinu Dragan Rađenović. – Kod imovinskih osiguranja dominiraju ona vezana za auto-odgovornost: obavezno i kasko osiguranje kod prodaje na lizing.
Ali tu su štete prilične i dobit je manja, no nesumnjivo je da će i ovo tržište biti sve zanimljivije. Najbolje će prolaziti kuće koje budu radile korektnu procenu i brzo isplaćivale štete.
 Mislim da dolazi vreme paketa osiguranja, odnosno da će osiguravači kompletirati ponudu s više osiguranja u paketu, poput paket-računa koje sada bankari nude klijentima.
 Razvijaće se i poslovi vezani za privredu i, naravno, u Vojvodini – oni koji će imati u fokusu potrebe poljoprivrednika.
Da konkurencija na našem tržištu iz dana u dan jača, pokazuje i to što se lansiraju stalno novi proizvodi vezani za osiguranje.
 Tako je „Triglav–Kopaonik“ pripremio životno devizno osiguranje, a klijenti će moći da biraju hoće li u evrima, dolarima ili švajcarskim francima.
Kroz ovaj proizvod klijenti se osiguravaju i od inflacije, jer je ona kod ovih valuta uvek bila manja nego kod našeg dinara.
Novina će biti i proizvodi investicionog i hipotekarnog osiguranja.
Naravno, s najviše interesovanja očekuje se šta će ponuditi novi vlasnik DDOR-a „Novi Sad“, koji odmah nastupa na 30 odsto tržišta.
Krajem prošle godine na našem tržištu je počela sa radom kompanija“ Basler“ koja ima sedište u Švajcarskoj u Bazelu. Oni su ponudili nove usluge našem tržištu.
Pružaju osiguranje od profesionalne odgovornosti lekarima.
Odnosno njihova polisa štiti lekare od toga da bi pravne posledice njihove greške mogle da znače i finansijski slom.
Polisa pokriva troškove odbrane ,pravne pomoći lekarima i stomatolozima u krivičnim ,prekršajnim ili disiplinskim postupcima.
Basler nadoknađuje troškove u vezi angažovanja advokata ,pravnog savetovanja ,veštačenja kao i troškove koji nastanu tokom disciplinskog postupka pred lekarskom komorom.
U slučaju prekida rada za lekare koji imaju privatnu praksu a prinuđeni su da zbog bolesti nesrećnog slučaja,elementarnih nepogoda ili karantina prekinu rad , ovo osiguranje obezbeđuje prihode dok ovi uzroci traju.
Poseban proizvod za ovu branšu je osiguranje od nesrećnog slučaja poput povreda, invaliditeta ili boravka u bolnici ili rehabilitacionom centru. Lekari mogu osigurati i ordinaciju i opremu. Dnevnik

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!