Capital.ba

Osavremenjivanje tržišta prevoza

30.03.2017. / 15:50

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske danas je utvrdila Prijedlog zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Srpske radi poboljšanja uslova za javni prevoz lica, kao i osavremenjivanja tržišta prevoza u drumskom saobraćaju Republike Srpske, čime bi se prevoznicima olakšao i pristup tržištu EU.

Ovim zakonom uređuju se uslovi za prevoz lica i stvari u drumskom saobraćaju kao javni prevoz i prevoz za vlastite potrebe i način vršenja prevoza, registracija redova vožnje, rad autobuskih stanica i terminala gradskog, odnosno prigradskog prevoza lica, rad stanica tehničkog pregleda vozila na teritoriji Srpske i inspekcijski nadzor.

Razlozi za donošenje zakona sadržani su u potrebi unapređivanja ove materije s ciljem poboljšanja uslova za javni prevoz lica, kao i osavremenjivanja tržišta prevoza u drumskom saobraćaju Republike Srpske, čime bi se prevoznicima olakšao i pristup tržištu EU, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Jedan od razloga izrade novog zakona jeste i uspostavljanje tržišta prevoza u drumskom saobraćaju u kom bi se primjenjivali jednaki uslovi na tržištu i jednaka pravila u pogledu pristupa tržištu.

Ovakvim pristupom postigao bi se veći nivo profesionalne osposobljenosti prevoznika, racionalizacija tržišta i poboljšanje kvaliteta usluge, a što je u interesu i prevoznika, ali i korisnika njihovih usluga i privrede uopšte.

Postigla bi se i veća bezbjednost drumskog saobraćaja, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju kojim se uređuju se poslovi i djelatnost zastupanja u osiguranju, odnosno posredovanja u osiguranju i reosiguranju, uslovi za izdavanje i prestanak važenja ovlašćenja, odnosno dozvole.

Ovim aktom uređuje se i poslovanje i pravila poslovanja, kao i nadzor nad obavljanjem poslova i djelatnosti zastupanja u osiguranju, odnosno posredovanja u osiguranju i reosiguranju.

Vlada je prihvatila izvještaj Zavoda za statistiku Republike Srpske o izvršavanju poslova i zadataka u vezi sa realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa.

Izvještaj će biti upućen Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje.

Na tržište se mogu plasirati samo bezbjedni proizvodi

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda u Srpskoj iz razloga da se na tržište Srpske mogu plasirati isključivo bezbjedni proizvodi u okviru Ustavom zagarantovane slobode kretanja robe i zaštite potrošača.
Predloženim zakonom uređuju se opšta bezbjednost proizvoda koji su stavljeni na tržište Republike Srpske, kriterijumi za ocjenjivanje usaglašenosti proizvoda sa opštim zahtjevom za bezbjednost, saopšteno je ut Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ovim aktom se regulišu obaveze proizvođača i distributera, način informisanja i razmjene informacija u vezi sa opasnim proizvodima i rizicima koje ti proizvodi predstavljaju za potrošače i druge krajnje korisnike, kao i vršenje nadzora na tržištu.

Na sjednici je usvojen i Nacrt strategije razvoja kulture Republike Srpske za period 2017-2022. godina s ciljem da se u narednih pet godina stvore uslovi za nesmetan rad i razvijanje umjetnosti i samih umjetnika koji je stvaraju, osnaži i popularizuje kulturna baština, te aktivnog učešća aktivno u razvoju publike kao neodvojivog, integralnog dijela sociokulturnog lanca.

Ciljevi Strategije su uspostavljanje sistema transparentne kulturne politike, visok stepen umjetničke produkcije i profesionalizacija, kulturna pismenost, u zajednici-aktivna publika, internacionalizacija i prisustvo na međunarodnoj sceni i decentralizacija.  Srna

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!