Capital.ba

Omogućeno trgovanje akcijama „Farmlanda“, Bobar i Banke Srpske

30.05.2018. / 13:31

– Novim pravilima Banjalučke berze omogućeno trgovanje HOV firmi u stečaju, likvidaciji i onih koje ne dostave finansijske izvještaje
– Kecman: Kupci će biti upoznati sa potencijalnim rizicima

BANJALUKA – Na Banjalučkoj berzi juče je počelo trgovanje akcijama firmi u stečaju ili likvidaciji kao i onih koje nisu dostavile finansijske izvještaje duže od šest mjeseci, što do sada nije bilo moguće.

Резултат слика за banjalucka berza

Tako će zainteresovani akcionari sada moći da kupe, između ostalih, akcije firmi u stečaju – Fabrike glinice „Birač“, Fabrike šećera Bijeljina, Banke Srpske, Bobar banke, „Elvaca“, kao i onih koje nisu dostavile finansijske izvještaje među kojima su TC „Balkana“, „Farmland“, „Planinsko dobro“ Gacko i drugi.

Trgovanje akcijama ovih firmi do sada nije bilo moguće, a do promjene je došlo u skladu sa novim pravilima Banjalučke berze koja su donesena 11. maja oove godine.

„Hartije od vrijednosti emitenata koji kasne sa dostavljanjem godišnjeg finansijskog ili revizorskog izvještaja više od 60 dana u odnosu na zakonske rokove, uvrštavaju se na slobodno tržište – HOV emitenata koji kasne sa finansijskim izvještavanjem. Hartije od vrijednosti emitenata nad kojim je otvoren postupak stečaja ili likvidacije uvrštavaju se na slobodno tržište – HOV emitenata koji se nalaze u stečajnom ili likvidacionom postupku“, navedeno je na sajtu Banjalučke berze.

Član Upravnog odbora Banjalučke berze i direktor Advantis brokera Branko Kecman rekao je za CAPITAL da će trgovanje akcijama ovih firmi biti na posebnom segmentu tržišta i da će broker upoznati kupca i prodavca da se kompanija nalazi u stečaju odnosno da nije dostavila finansijske izvještaje.

„To znači da će oni biti upoznati sa određenim rizicima. Mi smo dugo godina tražili da se uvede ovakvo rješenje, jer smo do sada imali slučajeve da fondovi nisu mogli iznijeti na prodaju akcije firmi koje nisu dostavljale finansijske izvještaje. Menadžment firmi je mogao da utiče na to da ne dođe do prodaje akcija tako što neće objaviti finansijske izvještaje ili uraditi reviziju. Dakle, svako je mogao to da uradi iz nekih različitih pobuda i zbog toga smatram da je ovo dobro rješenje“, rekao je Kecman.

On je pojasnio da trgovanje akcijama firmi u stečaju ili likvidaciji neće imati nikakav uticaj na potraživanja povjerilaca, jer akcionari tih firmi nemaju pravo glasa.

„Onima koji smatraju da će nakon završetka stečaja ostati nešto i akcionarima sada je omogućeno da ulože novac u takve firme“, naglasio je Kecman.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić rekao je da svi vlasnici akcija do sada nisu mogli da ostvaruju svoja vlasnička prava te da će to sada moći.

„Bez obzira na to što će akcije firmi koje ne dostavljaju izvještaju objaviti na berzi, uprave preduzeća i dalje imaju zakonsku obavezu da te izvještaje izrade i dostave, jer će u suprotnom snositi posljedice“, kazao je Božić.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!