Capital.ba

Okrugli sto o smanjenju emisije iz velikih ložišta

20.10.2015. / 15:14

branislava milekicUGLJEVIK, Mješoviti holding „Elektroprivreda RS“ je kao odgovorna kompanija još u 2009. godini pristupila pripremi projekta odsumporavanja dimnih gasova u TE „Ugljevik“, jer ova termoelektrana proizvodi električnu energiju iz uglja čiji je procenat sumpora 4,3 odsto, izjavila je danas u Ugljeviku Branislava Milekić, generalni direktor „Elektroprivrede RS“, učestvujući na okruglom stolu o smanjenju emisije štetnih gasova iz velikih ložišta i usklađivanju sa direktivama EU, u organizaciji USAID-a.

„ U okviru Nacionalnog plana za smanjenje emisije štetnih gasova mi ćemo realizovati projekat odsumporavanja u Ugljeviku. Ovaj projekat je u poodmakloj fazi i već je u toku postupak odabira izvođača radova“, izjavila je Branislava Milekić, naglašavajući da su u međuvremenu obezbijeđena i finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta.

Ugljevička termoelektrana, naglasila je Milekićka, biće opterećena novim dodatnim troškovima u pogledu zaštite životne sredine. Očekuje se da će značajno biti povećana cijena koštanja električne energije na pragu termoelektrane.

Projekat odsumporavanja u Termoelektrani „Ugljevik“ koštaće oko 234 miliona KM. Očekuje se da će realizacijom ovog projekta doći do smanjenja emisije štetnih gasova sa 16.200 miligrama po kubnom metru na 200 miligrama po kubnom metru. Termoelektrana „Gacko“ do 2023. godine, kao manji zagađivač, neće morati instalirati postrojenja za odsumporavanje, ali će 2024. godine sa puno manje sredstava početi rješavati problem odsumporavanja.

„TE „Ugljevik“ će u 2016. godini u kapitalnom remontu rekonstruisati elektro – filtere, čime će biti riješen problem emitovanja čvrstih čestica – prašine, dok će TE „Gacko“ to uraditi u 2017. godini“, kaže Branislava Milekić.

TE „Gacko“ će u 2019. godini riješiti problem azotnih oksida, dok će TE „Ugljevik“ ovaj problem riješiti 2020. godine. Za sve to je neophodno obezbijediti 284 miliona KM, od čega samo odsumporavanje košta 216 miliona KM. Do 2032. godine operativni troškovi, sa ukupnom neto vrijednošću ulaganja u zaštitu životne sredine, iznosiće 474 miliona KM za obje termoelektrane u RS. Riječ je o velikom investicionom trošku koji će značajno uticati i na cijenu električne energije na „pragu“ termoelektrana.

Povećanje troškova proizvodnje električne energije zbog neophodnosti realizacije pomenutih projekata iznosiće 20,06 KM po megavat satu električne energije. Trenutno proizvodna cijena električne energije iznosi 77,1 KM po megavat satu električne energije.

U „Elektroprivredi RS“ kažu da alternativa pomenutim projektima ne postoji, tako da se mora ići u njihovu realizaciju. Teret ovih investicija trebalo bi ravnomjerno rasporediti i na druge zagađivače ili pronaći drugi mehanizam kako bi RiTE „Ugljevik“, ali i RiTE „Gacko“ mogle podnijeti teret ovih opterećenja, a da ne dođe do drastičnog povećanja cijene električne energije i gubitka konkurentnosti na tržištu.

RiTE „Ugljevik“ trenutno proizvodi 30 odsto električne energije u RS, te se ne smije kreditno opteretiti i ne smije se ugroziti samoodrživost ovog preduzeća, istakla je Branislava Milekić.

Kredit za projekat odsumporavanja u RiTE „Ugljevik“ obezbijeđen je posredstvom Japanske agencije za strane investicije još u 2009. godini. Ovaj projekat trebalo bi da bude realizovan do prvog januara 2018. godine.

Žiko Krunić, direktor RiTE „Ugljevik“ izjavio je da je TE „Ugljevik“ rizikovala da izgubi dozvolu za rad, te je morala ući u realizaciju projekta odsumporavanja.

„Ovaj projekat je u poodmakloj fazi. Nakon zamjene elektro – filtera uslijediće i izgradnja sistema za odsumporavanje. Nakon toga imaćemo najbolji objekat, što se tiče zaštite životne sredine, u BiH, sa najmanjom emisijom štetnih gasova“, izjavio je Krunić.

Marko Skoko, direktor za tehnička pitanja u „Elektroprivredi RS“ kaže da će implementacijom Nacionalnog plana za smanjenje štetnih gasova u BiH od 2027. godine emisija sumpor – diopksida biti smanjena za 20 puta, te da će emisija azotnih oksida biti smanjena za dva puta. Emisija čvrstih čestica – prašine biće smanjena za oko deset puta i u Gacku i u Ugljeviku.

Izvor: CAPITAL

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!