Capital.ba

Okončan decenijski stečaj banjalučkog „Jelšingrada“

10.12.2018. / 12:50

BANJALUKA – Stečaj „Jelšingrada“, fabrike alatnih mašina Banjaluka, završen je nakon skoro deset godina. Od 27,8 miliona priznatih potraživanja povjerilaca, namireno je svega 7,3 miliona KM. Stečajni postupak koštao je 2,3 miliona KM.

Okružni privredni sud Banjaluka donio je prije dvadesetak dana Rješenje kojim se zaključuje stečajni postupak nad „Jelšingradom“, s tim da će se nastaviti pet sudskih postupaka.

 „Prava po osnovu potraživanja u predmetima koji se vode kod Okružnoga sodišča u Ljubljani, kod Općinskog suda u Zadru, kod Osnovnog suda u Banjaluci i kod Okružnih privrednih sudova u Banjaluci i Doboju nastaviće stečajna masa koju će zastupati stečajni upravnik Dušanka Novaković iz Banjaluke“, navedeno je u Rješenju o zaključivanju stečajnog postupka.

Zabrana kupcu imovine stečajnog dužnika da otuđi imovinu predviđenu planom reorganizacije u periodu od pet godina, stavljena je van snage.

U stečajnom postupku tokom djelimičnih dioba namireni su izlučni, razlučni i povjerioci višeg isplatnog reda u ukupnom iznosu od 4,3 miliona KM ili 100 odsto priznatih potraživanja, dok su povjerioci opšteg isplatnog reda namireni sa 2,9 miliona KM ili svega 14,6 odsto priznatih potraživanja.

Podnoseći izvještaj na sudu, u aprilu ove godine, stečajna upravnica je predložila da stečajna masa nastavi naplatu sa depozitnog računa u iznosu od 41.401 KM, kao i da nastavi voditi izvršni postupak do pravosnažnog rješenja u predmetu „Euromotor“ Banjaluka, odnosno nastavi dalje vođenje izvršnog postupka kod Osnovnog suda Banjaluka, a po žalbi izvršenika – tužioca, te naplati utvrđeno potraživanje „Jelšingrad“ FAM u stečaju.

Stanje sredstava na transakcionom računu “Jelšingrada” 1. oktobra 2018. godine bilo je 76.910 KM, a u blagajni je bilo 118 KM. Sredstva rezervisana za čuvanje arhive su 4.680 KM, na depozitni račun suda na ime neisplaćenih potraživanja povjerilaca uplaćeno je 46.552 KM, a troškovi sudskog spora sa “Euromotor” i bankarske usluge su 67.797 KM.

Rekapitulacija

Ukupna prijavljena potraživanja povjerilaca: 53.515.277 KM.

Priznata potraživanja povjerilaca: 27.857.888 KM.

Osporena potraživanja povjerilaca: 25.657.389 KM.

Knjigovodstvena vrijednost imovine: 33.986.532 KM.

Procijenjena vrijednost imovine: 26.495.116 KM.

Pokretna imovina unovčena je za 2.198.300 KM.

Nepokretna imovina unovčena je za 6.293.106 KM.

Ostali prihodi u stečaju: 1.255.982 KM.

Ukupni prihodi stečajnog postupka: 9.747.388 KM.

Troškovi stečajnog postupka: 2.310.178 KM.

Namirenje osiguranja povjerilaca (razlučnih i izlučnih): 2.534.408 KM.

Raspoloživa sredstva za namirenje stečajnih povjerilaca: 4.825.772 KM.

Povjerioci višeg isplatnog reda namireni sa 1.835.409 KM (100% priznatih potraživanja).

Povjerioci opšteg isplatnog reda namireni sa 2.990.363 KM (14,6% priznatih potraživanja).

Ukupno namirenje povjerilaca: 7.360.181 KM.

Rezervisana sredstva iznose 77.029 KM.

Stečaj otvoren 2009, imovina 2011. prodata GP „Krajina“

Podsjećamo, stečaj u „Jelšingradu“ otvoren je u avgustu 2009. godine, a postupak je trebalo da se vodi u pravcu reorganizacije. Godinu kasnije, Okružni privredni sud Banjaluka potvrdio je stečajni plan i da se imovina „Jelšingrada“ proda.

Kupac je bio obavezan da nastavi proizvodnju alatnih mašina, zaposli 100 radnika, od čega najmanje 60 radnika „Jelšingrada“, te da proizvodnju i zaposlenost radnika održava najmanje pet godina. Za taj period kupcu je zabranjeno otuđenje imovine koja je obuhvaćena planom reorganizacije bez saglasnosti suda. Ostala imovina trebalo je da se proda.

U skladu s planom, stečajni upravnik je prodao cjelokupnu imovinu, a kupac je bila Vlada Republike Srpske koja je na dijelu kupljene imovine osnovala preduzeće „Novi Jelšingrad“.

Samo godinu kasnije, 2011. je Vlada odlučila da to preduzeće proda građevinskom preduzeću „Krajina“ Banjaluka, a koje je, prema kontroli Vlade, izvršilo sve ugovorene obaveze u vezi sa nastavkom proizvodnje, zadržavanjem djelatnosti i zapošljavanjem.

Poslovanje „Novog Jelšingrada“

„Novi Jelšingrad“, prema podacima iz finansijskog izvještaja za prošlu godinu, zapošljavao je 77 radnika.

Iako im je prihod bio 3,7 miliona KM, dobit je bila svega 3.223 KM.

Godinu ranije, odnosno 2016. su završili s minisom od 60.939 KM.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Okončan decenijski stečaj banjalučkog „Jelšingrada“

 1. Ex Worker

  Na fotografiji nije FAM Jelšingrad, već Livnica Jelšingard.

  • Radnik

   Ipak je FAM ili TAS. Slika (fotografija) je sa prilaza administrarivnoj zgradi.

   • Ex Worker

    Sada jeste. Juče je bila druga fotografija.
    kad su već promijenili fotografiju na osnovu mog komentara, mogli su i komentar izbrisati.